nemzetisport.hu 2016.02.26 11:45 Frissítve: 2016.02.26 12:21

MU: a 18 éves Rashford csúcsot döntött, körülötte forog a világ

Már nem George Best, hanem Marcus Rashford a Manchester United történetének legfiatalabb gólszerzője az európai kupákban – ennél szebb belépőre nem is vágyhat egy fiatal manchesteri labdarúgó.

Marcus Rashford alig hitte el, hogy ez vele történik (Fotó: Action Images)

 

Marcus Rashford neve nem is szerepelt a csütörtöki programfüzetben, aztán Anthony Martial megsérült a bemelegítésénél – a többi pedig már klubtörténelem: mint beszámoltunk róla, a fiatal támadó két góllal járult hozzá a dán Midtjylland elleni 5–1-es győzelemhez, az Európa-liga nyolcaddöntőjébe jutáshoz. Az angol lapok sportoldalait pénteken ő uralja.

Rashford 18 évesen és 117 naposan szerezte két gólját, amivel átírta az Old Traffordon legendaként tisztelt néhai George Best klubrekordját – eddig a hatvanas években berobbant északír labdarúgóé volt a leggyorsabb európai MU-gól.

„Rashford hihetetlenül játszott! – lelkendezett Louis van Gaal, az MU mostanában sokat szapult menedzsere. – Az első félidőben szerintem túl sokat futott, a játéktér túl sok pontján akart jelen lenni, miközben egy csatárnak nem ez a feladata. A szünetben figyelmeztettem erre, mondtam, hogy gólt fog szerezni, ha a kapu közeli területre összpontosít, be is talált kétszer, ami fantasztikus. Amúgy egy pillanatig sem féltettem őt, bíztam benne, adott helyzetben ő volt a lehetséges legjobb választás. Nincs más hátra, mint állandósítani a formáját, mert az érvényesüléshez az kell.”

A Manchesterben 1997. október 31-én született és a városban felnőtt fiatal labdarúgónak ez volt az első mérkőzése a felnőttcsapatban, de korábban (kétszer) a kispadig már eljutott, és a klub vérbeli szurkolói számára sem volt ismeretlen a neve.

Az utánpótlásban már tanúbizonyságot tett gólerősségéről, volt házi gólkirály, és sokan csettintettek, amikor tavaly ősszel az U19-es csapat kapitányaként kétszer betalált a PSV-nek az Ifjúsági BL-ben.

„Tudtam, hogy (Rashford) nem veri le a lécet – dicsérte csapattársát a manchesteri akadémiáról korábban kikerülő Jesse Lingard. – Nagyon tehetséges, gyors, erős, és bár már most is magas, még növésben van. Sok problémát fog még okozni a védőknek. Az Old Traffordon most bemutatkozó Joe Rileyval együtt remekül játszottak, az elvárható maximumot hozták ki magukból. Figyelembe véve, hogy a kispadunkon is sok saját nevelésű fiatal ült, ezt a napot van miért megünnepelni az akadémián.”

A sérüléshullám nem csak Rashford és a 19 éves Riley előtt nyitotta meg az utat: a csütörtöki meccs folyamán a 17 éves Regan Poole is átesett a tűzkeresztségen.

Lingard, Guillermo Varela, Andreas Pereira sem nevezhető rutinos rókának, akárcsak a mérkőzésre szintén benevezett Paddy McNair és Donald Love – szóval a mostanság sok szomorúságot megélő Old Traffordon csütörtök este reménytelinek látszott a jövő.

Vasárnap Manchester United–Arsenal rangadó következik a Premier League-ben – vajon hány fiatal ígérettel a kezdőben?

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2016.05.18 20:04:45

Európa-liga nemzetisport.hu

A spanyolok a 2. félidőben 20 másodperc után egyenlítettek, majd 3–1-re legyőzték a Liverpoolt.

2016.05.05 20:54:16

Európa-liga nemzetisport.hu

Az angolok emberelőnyüket is kihasználva nyertek, lesz nem spanyol döntős az európai kupákban.

2016.05.05 20:45:15

Európa-liga nemzetisport.hu

Zsinórban harmadszor finalista az El-ben a Sevilla, amely összesen öt gólt rúgott a Sahtarnak az elődöntőben.

2016.04.28 21:00:32

Európa-liga nemzetisport.hu

Az angolok sokáig jól őrizték a döntetlent, de a végén csattant az ostor, a 92. percben Adrián López betalált.

2016.04.28 20:37:57

Európa-liga nemzetisport.hu

A címvédő spanyol csapat vezetett, majd egyenlített a Sahtar Doneck ellen idegenben.