HIRDETÉS
THURY GÁBOR
THURY GÁBOR
2018.05.15 23:30 Frissítve: 2018.05.16 01:21

Minden relatív – Thury Gábor jegyzete

 

Szerda este Olympique Marseille–Atlético Madrid Európa-liga-döntővel hangol a futballvilág a május 26-i Bajnokok Ligája-fináléra. Ez a meccs a prológ a nagy előadáshoz. Persze ha onnan, a BL felől nézzük. Ahogyan Sir Alex Ferguson, a Manchester United korábbi legendás főnöke fogalmazott egy grimasz kíséretében az El-mérkőzésekkel kapcsolatban, amikor csapatával kiesett a BL-ből: „Azok a meccsek, amelyeket csütörtökön játszanak?” Igen, onnan nézve ezek csupán azok a meccsek. Ám a döntőnek azért van annyi presztízse, hogy szerdán játsszák.

A legjobbak szemszögéből ez a második számú kupasorozat, a néhai Kupagyőztesek Európa-kupája és az UEFA-kupa zanzásított változata (az El az utóbbi hivatalos jogutóda), a BL-hez hasonlóan csoportkörös átiratban. Jó, annyira azért nem nézik le a kistestvért, a FIFA 25 milliárd dolláros projektjében meglesz a maga helye: négyesztendőnként az évenkénti győztes meghívást kap a klubvilágbajnokságra. Ha nem lenne ott, azzal Európa futballja leminősítené magát.

Van azonban egy másik optikája is az El-nek: hol vagyunk mi, magyarok a második számú sorozatban? Sajnos sehol, s a jövő sem túl rózsás. Az Európa-ligának nevezett sorozat a 2009–2010-es idényben mutatkozott be, s az azóta eltelt időszakban magyar csapat mindössze kétszer volt főtáblás: 2010-ben a BL-szereplést követően Herczeg András irányításával a DVSC fért a csoportkörbe, majd 2012-ben a Videoton is kiharcolta ugyanezt – több mint fél évtized távlatából az öntörvényű edző, Paulo Sousa munkája is felértékelődik némiképp. S ha nem is szorosan az El-hez, de elődjéhez, az UEFA-kupa lebonyolításához tartozik, hogy a 2004–2005-ös kiírásban az előcsatározások után a sorozat történetében először csoportkör következett nyolc ötös csoporttal, egyfordulós körmérkőzéssel (minden csapat két-két hazai és idegenbeli mérkőzést játszott), s ebben az FTC is részt vehetett. Jóllehet csoportjából – a Lokihoz és a Vidihez hasonlóan – nem jutott tovább.

Fél évtizeddel ezelőtt még úgy sóhajtottunk fel: bárcsak lenne csapatunk a BL vagy az El csoportkörében! Tavaly decemberben az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója, Orosz Pál úgy nyilatkozott, az Európa-liga-csoportkörös szereplés már elvárható, de a BL anyagilag más kategória. Az El reálisabb cél, mint a BL – ez mégsem jelenti azt, hogy már realitás lenne.

Összetenném a két kezem, ha az ősszel bármelyik magyar együttes pályára lépne azokon a meccseken, „amelyeket csütörtökön játszanak”.

2018.12.17 12:48:36

Európa-liga nemzetisport.hu

A Mol Vidi FC korábbi ellenfelei megkapták az angol nagyágyúkat.

2018.12.14 10:05:40

Európa-liga PÓR KÁROLY

Köszönjük a Vidinek az idei nemzetközi menetelést, amely példaként szolgálhat a magyar kluboknak.

2018.12.14 00:15:12

Európa-liga VINCZE ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. A futballban az igazi értéket mindig a csapat jelenti.