Kettős győzelemmel El-főtáblás a Loki!

Vágólapra másolva!
2010.08.26. 19:23
null
A DVSC kettős győzelemmel jutott tovább bolgár ellenfelén (Fotó: Balázs Bence)
A magyar bajnok Debrecen 2–1-re győzött idegenben a Liteksz Lovecs ellen az Európa-liga utolsó selejtezőkörének visszavágóján, így 4–1-es összesítéssel feljutott az El főtáblájára. A hajdúságiakat a csereként beálló Yannick Mbengono juttatta előnyhöz az 53. percben, amelyet ugyan Wilfried Niflore kiegyenlített a 68. minutumban, de ez csak szépségtapasznak volt jó a lovecsiek számára, mert a 81. percben lőtt szépségdíjas Czvitkovics Péter-gól az újabb Debrecen-győzelmet jelentette.

A Liteksz játékosait nem csak a csoportkörbe jutás motiválhatta a Debrecen elleni mérkőzésen: a klub elnöke, Grisa Gancsev rekordösszegű prémiumot ajánlott fel a csapatnak, ha sikerül kétgólos hátrányból kiütni a Lokit. A bolgár játékosok 50 millió forintnak megfelelő összegen osztozhattak volna továbbjutás esetén – persze a hajdúságiak célja az volt, hogy a hazaiak marka üres maradjon...

A bolgárok hozták játékba a labdát, és az első helyzet is előttük adódott, de a 22 méterről leadott szabadrúgást Mindaugas Malinauskas könnyedén hárította. Jó iramban kezdődött a találkozó, a hazaiakon érződött, hogy az idő őket sürgeti, ezért rendkívül aktívak voltak. Tom is elküzdötte magát lövőpozícióig, de célt tévesztett. Az első tíz percben a debreceniek jobbára próbálták tartani a labdát és valamelyest lassítani a játékot.

HERCZEG,
A BÜSZKE EDZŐ

Herczeg András, a Loki klubmenedzsere elmondta, elmarad a nagy ünneplés a találkozó után.

 

„Ünneplés nem lesz, mert hétvégén már bajnokink van. Hosszú az út, a pihenésé lesz a főszerep, de természetesen a játékosaim boldogok, és meg is érdemlik a dicséretet, mert nagyot küzdöttek” – nyilatkozta a mérkőzést közvetítő Digi Sportnak a szakember.

„A mérkőzés első felében nagy nyomás alatt tartott minket a Liteksz, a félidő közepétől kezdtünk jobban kinyílni. A második játékrészben már nem éreztem a hazaiak fölényét, Yannick gólja pedig nagyon fontos volt, hiszen más mederbe helyezte a találkozót. Czvitkovics Péter góljánál kiemelném Bernáth Csaba szerepét, aki negyven métert sprintelt azért, hogy elvonja a védők figyelmét.”

A hajdúságiak szakmai vezetője a csoportellenfelekre vonatkozó kérdésre sem válaszolt kitérően. „Vizslatjuk már a kalapokat, és vannak igazán nagyágyúk, akárki jön, egy biztos: nagy ellenfeleink lesznek. Ha bármelyik topligás ellenfél érkezne, az biztosan ismét nagy élmény lenne a szurkolóknak. Ezúttal is célunk lesz megszorongatni ellenfeleinket, talán ezúttal sikerülne a pontszerzés is.”

A vendégek, ellentétben a nyíregyházi mérkőzéssel, egyáltalán nem húzódtak be a saját térfelükre, bátran letámadtak. A 16. percben Malinauskasról jött ki egy távoli löket, majd az ismétlést Sandrinho kapkodva tíz méterről az égbe lőtte.

A Lokin nagy volt a nyomás a félidő közepén, Laczkó Zsolt be is gyűjtötte a találkozó első sárga lapját, majd Hriszto Janev növelte a pontatlan lövések számát. Az első magyar lehetőségig egészen a 28. percig várni kellett, Czvitkovics Péter életerős szabadrúgását bravúrral ütötte ki Vinícius.

Fél óra eltelte után enyhült a hazaiak fölénye, a Loki egyre többet tartózkodott a hazaiak térfelén, Szakály Péter – akárcsak az első mérkőzésen – megnyerte földön vívott pókfocipárharcát, de ezúttal Adamo Coulibaly előtt elgurult a labda.

Petar Zanev és Tom lövése, illetve Malinauskas védései után Szakály Péter révén nagy lépést tehetett volna a Loki a továbbjutás felé. Varga József tökéletes ütemben ugratta ki a 40. percben a középpályást, aki ziccerben, szemben a kapussal 14 méterről a bal oldali kapufa mellé lőtt.

A félidő hajrájára még maradt két Liteksz-lövés, Georgi Milanové kifejezetten látványosra sikeredett, ám az állás nem változott.

A második játékrész alaphangját Petrov szabadrúgása adta meg, szerencsére a lövés elkerülte a bal alsó sarkot. Néhány perccel később Kabát Pétert le kellett cserélni, mert sérülés miatt nem tudta folytatni a találkozót, a beálló Yannick Mbengono pedig nyerőembernek bizonyult.

Az 53. percben Tom veszített labdát a Loki tizenhatosa előtt, a magyar bajnok kontrázott, a bal oldalon induló Yannick kapta meg a labdát, csinált egy megkerülős cselt, majd a bal alsó sarokba gurított. 0–1

Nehezen ocsúdott a találat után a Liteksz, a 60. percig kellett várni a bolgárok következő lövési kísérletére, miközben a friss Yannick úgy fickándozott a védők között, mint hal a vízben.

A 68. percben váratlanul egyenlített a hazai csapat, méghozzá olyan góllal, amelyik nem válik a debreceni védelem dicséretére. A bal oldali szöglet után Wilfried Niflore ugyanis úgy fejelt három méterről a hálóba, hogy felugrania sem kellett. 1–1

Niflore ugyanakkor nem aratott osztatlan sikert találatával, a fejes után ugyanis gúnyosan megtapsolta a hazai közönséget, amit az érthetően nem vett jó néven.

Mindez azonban csak szépségtapasznak volt jó, a 81. percben ugyanis Czvitkovics Péter egyedül maradt a tizenhatos előterében, csinált egy cselt, majd 18 méterről gyönyörűen a jobb felső sarokba lőtt. 1–2

A gól megpecsételte a Liteksz sorsát, a lovecsi szurkolók el is indultak haza. A Debrecen egy évvel a BL-be jutás után az idén ősszel az Európa-liga főtábláján villogtathatja oroszlánkörmeit!

LITEKSZ LOVECS–DEBRECEN 1–2
(A DigiSport felvétele)

 

PETKOV: „NAGYON JÓ CSAPAT BÚCSÚZTATOTT MINKET”

Sportemberhez méltóan nyilatkozott a Liteksz–DVSC EL-selejtező-visszavágó után a bolgár együttes vezetőedzője, Petko Petkov.

 

„Azt hiszem, az volt a leglényegesebb, hogy az első mérkőzésen Magyarországon kettő nullra nyerni tudott a DVSC. Ezek után nem volt más választásunk, neki kellett mennünk a magyar bajnoknak, ez pedig kockázatos” – kezdte a tréner mondandóját a meccset követő sajtótájékoztatón.

 

„Már Magyarországon sem tudtuk kihasználni a kínálkozó lehetőségeket, míg ellenfelünk igazi profi csapat módjára értékesítette helyzeteit. Ami vigasztal, hogy nagyon jó együttes búcsúztatott minket” – tette hozzá Petkov.

 

 EURÓPA-LIGA
SELEJTEZŐ, RÁJÁTSZÁS, VISSZAVÁGÓ
Liteksz Lovecs–Debrecen 1–2 (Niflore 68., ill. Yannick 53., Czvitkovics 81.)
Továbbjutott: a Debrecen, 4–1-gyel
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik