Herczeg András szerint egyenlők az esélyek

Vágólapra másolva!
2010.08.06. 16:54
null
Herczeg András jobban szerette volna, ha a Loki idegenben kezdhet (Fotó: Korponai Tamás)
Herczeg András, a Debrecen klubmenedzsere úgy véli, csapatának és a péntek kora délután ellenfélül kisorsolt bolgár bajnok Liteksz Lovecsnek egyformák az esélyei a labdarúgó Európa-liga főtáblájára kerülésre. Közös a két együttesben, hogy a BL-selejtező 3. körében úgy estek ki, hogy nem tudtak nyerni a svájci Basel, illetve a szlovák Zilina ellen.

„Azzal nem akarok foglalkozni, milyen ellenfeleket sikerült elkerülnünk, a legfontosabb, hogy minél hamarabb fel tudjuk térképezni a rivális játékát – idézi a haon.hu Herczeg Andrásnak, a DVSC-TEVA  klubmenedzserének véleményét. – Tudjuk, hogy a bolgár bajnokság győzteséről van szó, ahogyan azt is, hogy a Zsolna ütötte el őket a továbbjutástól az előző BL-körben. Jelenleg ötven-ötven százalék esélyt adok mindkét együttesnek. Talán jobb lett volna idegenben kezdeni, de ezen már fölösleges rágódni."

Természetesen nem temeti saját csapatát Petko Petkov, az ellenfél frissiben kinevezett vezetőedzője sem. (A rivális csapat háza táján oly nagy csalódást keltett a BL-selejtezőbeli kudarc, hogy menesztették Angel Cservenkov vezetőedzőt, és az utánpótlást irányító Petkovra bízták a keretet.)

SZAVAZÁS

Melyik magyar csapat jut be az Európa-liga csoportkörébe?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„Tudjuk, hogy tavaly ez a csapat ejtette ki a Levszkit (a Bajnokok Ligája selejtezőjéből), de úgy gondolom, itt a kiváló alkalom, hogy feledtessük ezt a rossz emléket. Nem hiszem, hogy félnünk kellene a Debrecentől. A legfontosabb azonban, hogy mentálisan minél gyorsabban összeszedjük magunkat" – mondta gyorsértékelésében Petkov, aki utolsó mondatával nyilvánvalóan a szerdai BL-kiesés, valamint az Cservenkov vezetőedző elbocsátása keltette átmeneti zavarra utalt.

Az első mérkőzés házigazdája a DVSC lesz. Vezetői már fel is vették a kapcsolatot a regionális rivális Nyíregyháza és az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) illetékeseivel, és a Nemzeti Sport értésülése szerint a Loki végül a szabolcsi megyeszékhelyen fogadja ellenfelét, bár Szilágyi Sándor cégvezető szerint még nem született döntés az ügyben.

Az UEFA korábban úgy rendelkezett, hogy amennyiben a Loki továbbjut, a következő hazai mérkőzését a Puskás- vagy a Szusza-stadionban kell játszania. A debreceni klub azonban azzal érvelt, hogy szurkolóinak a nyíregyházi megoldással pénzben és időben is kevesebbet kell áldozniuk az utazásra, mint ha a jóval távolabbi Budapestre készülnének – írja a dvsc.hu.

A Liteksznek nem lesznek hasonló gondjai, hiszen az elmúlt hónapokban hárommillió eurót költött a stadionjára, amely az UEFA értékelése szerint immár háromcsillagos létesítményként alkalmas BL-találkozók rendezésére. Bár BL-meccsek az idén nem lesznek, a felújítás folytatódik, és jövőre új főlelátó épül a régi helyére.

Mint arra a Liteksz edzője utalt, a Loki tavaly a Levszki Szófia testén át jutott a Bajnokok Ligája főtáblájára. Bár Herczeg András szerint ebből a tényből nem érdemes kiindulni, kívülről szemlélve mindenképpen jó előjelként értékelhető, hogy az idén megint az aktuális bolgár bajnok jelenti az utolsó akadályt a csoportkör felé vezető úton – még ha „csak” az Európa-ligáról van is szó.

A Bulgária északi részén fekvő Lovecs város csapatát 1921-ben alapították Hiszaria néven, és több névváltozást követően csupán az 1990-es évek második felében, immár a Liteksz vállalat támogatásával emelkedett Bulgária meghatározó klubjai közé. Az olajbizniszben meggazdagodó helyi futballrajongó üzletember, Grisa Gancsev pénzéből gazdálkodó klub 1997-ben jutott fel másodszor a bolgár élvonalba, ahol azonnal bajnok lett, sőt az 1998–99-es idényben megvédte a címét.

Noha az idén tavaszig nem nyert újabb bajnoki aranyérmet, erejét jelzi, hogy a feljutása óta egyszer sem végzett az ötödik helynél lejjebb. Ebben az időszakban hétszer jutott be a Bolgár Kupa döntőjébe, és négyszer (2001, 2004, 2008, 2009) el is hódította a serleget.

Ami a nemzetközi szereplést illeti, az 1998–99-es idénytől egy szezon kivételével a Liteksz mindig indult valamelyik európai kupában, de magyar klubbal még nem találkozott. A legnagyobb sikerét az UEFA-kupa 2005–2006-os kiírásában aratta: nemcsak eljutott a csoportkörbe, hanem még onnan is továbblépett – a 32-es táblán aztán a francia Strasbourg állította meg.

A bolgár együttes keretében négy brazil labdarúgó, továbbá francia, bosnyák és szerb légiósok találhatók – valamint a román válogatott Florin-Daniel Bratu, aki a BL-kvalifikáció során kétszer talált a kapuba. A hazai futballisták többsége megfordult az A- vagy az utánpótlás-válogatottban. Kiemelendő közülük a csapatkapitány Ivelin Popov – őt azonban szerdán a zsolnaiak ellen kiállították, így eltiltásra számíthat.

Az idei BL-selejtezőben a Liteksz a montenegrói Rudar Pljevlját kettős győzelemmel (1–0, 4–0) búcsúztatta, a Zilinát viszont nem tudta legyőzni (1–1, 1–3).

A Litekszről a legtöbb információval talán a Videoton középpályása, Sándor György szolgálhat a debrecenieknek, ő ugyanis 2009 tavaszán a bolgár gárdát erősítette.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik