Hatéves, de bombaerős orosz klub vár a Diósgyőrre - klubportré

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.07.25. 11:51
null
Az első nemzetközi akadályt könnyen vette az FK Krasznodar: 9–0-val búcsúztatta észt ellenfelét (Fotó: fckrasnodar.ru)
Már csak egy magyar csapatért szurkolhatunk az Európa-liga selejtezőjében, a harmadik körben a Diósgyőr az FK Krasznodarral csap össze. Cikkünkben bemutatjuk az orosz együttest.

Az Európa-ligában egy magyar csapat maradt állva a háromból, és a Diósgyőr számára nagyon erős ellenfél következik, még ha az a nemzetközi porondon újoncnak is számít.

Az orosz FK Krasznodarról van szó, amely nem büszkélkedhet veretes történelemmel. Az együttest ugyanis 2008-ban alapították, és akkor a harmadosztály déli csoportjában kezdte meg szereplését. Annak ellenére, hogy csak a harmadik helyet szerezte meg, feljutott a másodosztályba, mivel több csapat – így a déli csoport második helyén végző FK Batajszk – sem vállalta a második ligás szereplést.

A második vonalban sem tudott igazán megmelegedni az együttes, a 2009-es tizedik hely után egy évvel később már az 5. pozícióban zárt. Miután az élvonalba két csapat jut fel alapból, ez kevésnek tűnt, de az FK-t itt sem hagyta cserben a szerencséje(?): egyrészt a Szaturn anyagi problémák miatt visszalépett, másrészt a másodosztály harmadik és negyedik helyezettje, vagyis a KAMAZ Naberezsnije Cselni és a Nyizsnyij Novgorod nem rendelkezett az induláshoz elég tőkével.

Ez utóbbi nem mondható el az FK Krasznodarról: a csapat ugyanis annak a Szergej Galickijnek a birtokában van, aki a Magnyit nevű élelmiszer-kiskereskedelmi cég tulajdonosa, és vagyonát 8.2 milliárd dollárra becsülik. A sportvezető az élvonalra egy neves edzőt szerződtetett, Szlavoljub Muszlint, aki korábban már a Lokomotiv Moszkvát és a Himkit is irányította a Premjer-ligában. A szerb szakember a kilencedik és a tizedik helyen zárt az első két szezonjában, de 2013 augusztusában már menesztették.

Helyét Oleg Kononov vette át, a fehérorosz nemzetiségű tréner ugyan először dolgozhat orosz klubcsapatnál, de már van nemzetközi rutinja: 2010 nyarán ugyanis bejutott az Európa-liga csoportkörébe a Karpati Lvivvel úgy, hogy a playoffban a Galatasarayt búcsúztatta. A csoportban már nem termett neki sok babér, egy ponttal zárta a kvartettet.

Visszatérve az FK Krasznodarra: az együttesnek 2014 nyaráig tagja volt Koman Vladimir is, igaz, a magyar futballista a legutóbbi szezont kölcsönben az Uralnál töltötte. A 25 éves játékos a 2012–2013-as idényben viszont elég sok lehetőséget kapott, 26 meccsen egy gólt szerzett.

Az FK 2014-ben lehetőséget kapott arra, hogy kipróbálja magát a nemzetközi porondon is, a selejtező második körében nagyon simán elbúcsúztatta az észt Sillamäe Kalevet. A csapatnak egyébként tíz válogatott játékosa is van, közülük négyet most igazoltak. Az ukrán Andrij Dikan és az üzbég Odil Ahmedov mellett két olyan rutinos orosz futballista is érkezett, mint a 47-szeres válogatott Vlagyimir Bisztrov vagy a nemzeti mezt 35-szor felhúzó, évekig Portugáliában szereplő Marat Izmajlov.

Rajtuk kívül a csapat rendelkezik svéd, lengyel, fehérorosz, izlandi és szenegáli válogatottakkal is, de meg kell említeni a brazil kontingenst, a korábbi Szpartak Moszkva-támadóval, Arival, az előző két szezonban házi gólkirály Wándersonnal és az apró termetű szélsővel, Joaozinhóval.

Szóval bombaerős ellenfél vár a Diósgyőrre.

NSO-adatbank: az első és a második selejtezőkör eredményeit és a harmadik forduló párosításait itt tekintheti meg.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik