GRAND’ITALIA: rekordmennyiségű olasz csapat az El-ben!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.02.27. 13:52
null
„Dicső Olaszország!” (Fotó: La Gazzetta dello Sport)
Micsoda hetet hagytunk magunk mögött tisztelt futballszurkolók! A Bajnokok Ligájában és a „kistestvér” Európa-ligában is izgalmas, fordulatokkal teli, emlékezetes párharcot rendeztek. A nemzetközi kupahét után egy dolgot biztosan leszögezhetünk: az olaszok igazán büszkék és boldogok lehetnek. A Serie A-ból ugyanis mind az öt csapat továbbjutott az El-ben – ráadásul úgy, hogy a Fiorentina, az Inter, a Napoli, a Roma és a Torino egyaránt megnyerte saját mérkőzését. S ha ehhez hozzávesszük, hogy a Juventus is diadalmaskodott a BL-ben…

 

GRAND’ITALIA címmel jelent meg péntek reggel az olasz La Gazzetta dello Sport napilap. Érthető az olaszok öröme, hiszen öt élvonalbeli együttesük – a Fiorentina, az Inter, a Napoli, a Roma és a Torino – egyaránt bejutott a legjobb tizenhat csapat közé az egyre nagyobb jelentőséggel bíró Európa-ligában. Mint ismert, a sorozat győztese a következő idényben a BL csoportkörében indulhat.

AZ OLASZ DIADALOK HETE
BL: Juventus–Dortmund 2–1
El: Fiorentina–Tottenham 2–0, Inter–Celtic 1–0, Athletic Bilbao–Torino 2–3, Feyenoord–Roma 1–2, Napoli–Trabzonspor 1–0

Az csak hab a tortán, hogy az öt gárda egyaránt megnyerte saját párharcának visszavágó mérkőzését csütörtökön. A Torino például Bilbaóban győzött, ezzel megszakítva egy 2010 óta tartó olasz átkot. Az Inter emlékezetes BL-menetelése óta – amikor többek között az FC Barcelona is José Mourinhóék áldozatául esett – hét spanyol–olasz (oda-, visszavágós) párharcot rendeztek a nemzetközi porondon, s mind a hét esetben az ibériaiak diadalmaskodtak.

Ha már szóba jött a hab a tortán, akkor tegyük fel a cseresznyét is: a BL-ben a Serie A-ban éllovas Juventus Torinóban 2–1-re legyőzte a Borussia Dortmundot. 2005 óta nem volt olyan, hogy egy naptári hét alatt hat olasz klub győzelmet aratott a nemzetközi „hadszíntéren”.

Az El-ben szereplő öt olasz gárda egyaránt továbbjutott, így először lesz a 16 között öt olasz csapat az Európa-liga/UEFA-kupa történetében. Sőt, megkockáztathatjuk: öt azonos nemzetiségű alakulat sem fordult még elő európai kupasorozat nyolcaddöntőjében.

A 2000–2001-es szezonig visszamenőleg megvizsgáltuk az UEFA-kupa/El nyolcaddöntőjének mezőnyét. Az olaszok mennyiségi legjobbja három volt: 2014-ben, 2006-ban, 2002-ben és 2001-ben is három Serie A-s együttes várta az UEFA sorsolását. A 2010–2011-es idénytől növekvő tendencia állapítható meg az El-nyolcaddöntőben: 2010–2011-ben egyért sem, utána sorrendben egy, kettő, három és most, 2015-ben öt olasz gárdáért szoríthatnak a rajongók.

Érdekességként az előző tizennégy szezonban négy alkalommal volt négy azonos nemzetiségű brigád a legjobb tizenhat között – ebből háromszor (2001, 2004, 2007) Spanyolországé, egyszer (2008-ban) Németországé volt az érdem.

S bizony egyáltalán nem mindegy, hogyan teljesítenek egy adott ország csapatai Európában. Erről pont az olaszok mesélhetnének, akik a német együttesek fejlődése miatt immár eggyel kevesebb, azaz három gárdát indíthatnak a BL-ben. Úgy néz ki, az olaszok fejükbe vették, hogy visszafoglalják harmadik helyüket az európai bajnokságok rangsorában!

Érdemes megnézni, a topligák nemzetközi kupaindulást kiharcoló csapatai közül hány van még életben a BL-ben vagy az El-ben. Az UEFA-koefficiensek alapján legerősebbnek vélt spanyol bajnokság (Primera División) hét indulójából még öt áll talpon, az angol Premier League-ből 7/4, a német Bundesligából 7/5, a portugál Primeira Ligából 6/1, a francia Ligue 1-ből 6/3 ez az arány.

És az olaszok? A 2014–2015-ös évadban a BL-ben vagy El-ben induló hat olasz csapat egyaránt versenyben van még! Ha csak az aktuális szezont vesszük figyelembe, a Serie A második helyen áll a rangsorban a Primera División mögött – megelőzve a Premier League-et és a Bundesligát is. Az UEFA koefficiens-rendszere azonban mindig az előző öt idényt összegzi, így az olasz élvonal továbbra is „csak” a negyedik a ranglétrán – egyelőre…

Az El-negyeddöntőjében azonban biztosan nem lesz ott mind az öt olasz csapat, hiszen a pénteki sorsoláson a Fiorentina mellé a Romát húzta ki Jerzy Dudek, a 2015-ös El-döntő nagykövete.

LABDARÚGÓ EURÓPA-LIGA
NYOLCADDÖNTŐ

Everton (angol)–Dinamo Kijev (ukrán)
Dnyipro Dnyipropetrovszk (ukrán)–Ajax (holland)
Zenit (orosz)–Torino (olasz)
Wolfsburg (német)–Internazionale (olasz)
Villarreal (spanyol)–Sevilla (spanyol)
Napoli (olasz)–Dinamo Moszkva (orosz)
FC Bruges (belga)–Besiktas (török)
Fiorentina (olasz)–Roma (olasz)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik