„Franciaországban sokan nem is tudják, hogy ma játszik az egyik csapatunk”

Vágólapra másolva!
2020.09.24. 14:02
null
Csalódott franciák – a Reims az új idényben, négy forduló elteltével még nem nyert bajnoki mérkőzést (Fotó: AFP, archív)
A Mol Fehérvár 18 órától fogadja a Stade de Reimst az Európa-liga-selejtező 3. fordulójában, és miközben Márton Gábor, a hazaiak szakvezetője edzői pályafutása egyik legfontosabb meccsére készül, Franciaországban sokan azt sem tudják, hogy ma egy francia csapat is pályára lép a nemzetközi porondon…

 

Érdekesség, hogy a legutóbbi két magyar–francia kupacsatát, a Bordeaux ellen továbbjutó Videoton (2017) és a Montpellier-t kiejtő Győr (2010) révén a mieink nyerték, és a Mol Fehérvár sem tűnik esélytelennek az itthon a jelene okán talán kevésbé ismert, a Ligue 1-ben négy meccs után a 19., utolsó előtti helyen álló Stade de Reims ellen.

„A Stade de Reims nagy múltú klub, hiszen az 1950-es években kétszer is BEK-döntőt játszott” – kezdte a bemutatást a Nemzeti Sport Online megkeresésére Régis Delanoë, a So Foot magazin munkatársa.

A Reims 1956-ban 4–3-ra, 1959-ben 2–0-ra kapott ki a Real Madridtól a BEK-döntőben, de abban az időben, 1949 és 1962 között hatszor nyerte meg a klub a francia bajnokságot, kétszer nyert Francia Kupát, ötször francia Szuperkupát. Viszont, ahogy Delanoë is fogalmazott, ezek a sikerek nagyon rég voltak, az eddigi utolsó trófeát, a ligakupát is csaknem harminc éve, 1991-ben nyerte meg a klub. Azóta megjárta az alacsonyabb osztályokat is, a legnagyobb sikere az volt, hogy bajnok lett a harmad-, majd 2018-ban a másodosztályban is. A tavasszal, amikor félbeszakadt a Ligue 1 a Reims a 6. helyen állt, és mivel nem is folytatódott a bajnokság, David Guion vezetőedző csapata a régmúlt sikerei után újra indulhatott a nemzetközi porondon.

REIMS: TELJESS GŐZZEL!
Ha valaki kötődik a Reimshez, az David Guion. Az 52 esztendős szakember 2012 óta dolgozik a klubnál, nyilvánvaló, hogy érti a dolgát, ráadásul egy udvarias francia úriembert ismerhettünk meg benne.
„Tiszteljük a fehérvári együttest, amely Loic Nego és Lyes Houri személyében két remek francia játékost is a soraiban tudhat – nyilatkozta a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón. – A csapatunkat fiatal, becsvágyó futballisták alkotják. A bajnokságban csakugyan nem állunk jól, de most az Európa-ligára összpontosítunk, teljes gőzzel megyünk bele a fehérvári meccsbe!”

„Csakhogy ennek a csapatnak nincs nemzetközi rutinja és a bajnokságot is gyengén kezdte, négy meccsből háromszor kikapott (a Lille-től, az Anger-től és a Metztől), egyszer döntetlent játszott (a Monacóval) és csak a 19. helyen áll – tért a jelenre francia kollégánk. – Az elmúlt idényben a védekezésre építve sikerült kiharcolnia az együttesnek a nemzetközi kupaindulást. Fontos szereplő volt ebben a szerb válogatott kapus, Predrag Rajkovics, míg a legfontosabb láncszem véleményem szerint a marokkói középhátvéd, Junisz Abdelhamid. Támadásban Boulaye Dia a kulcsember (az előző bajnoki idényben hét góllal a csapat legeredményesebb játékosának bizonyult – a szerző), de kíváncsian várom, mire lesz képes a nyáron a Laziótól érkező, legutóbb kölcsönben Düsseldorfban szereplő koszovói középpályás, Valon Berisha. Viszont az átigazolási időszakban a Monacóhoz szerződött a védelem másik oszlopa, Axel Disasi, míg a tapasztalt középpályást, Alaixys Romaót a Guingamp szerződtette. Az a stabilitás, ami az előző idényben jellemezte a csapatot, most nincs meg.”

A Reims az Európa-ligában, a selejtező 2. fordulójában ezzel együtt is győzött 1–0-ra, a fent említett Berisha góljával a svájci Servette vendégeként, de Régis Delanoë szerint megvan az esély arra, hogy a fehérváriak a Bordeaux-hoz hasonlóan ismét elbúcsúztatják francia ellenfelüket.

„Hogy továbbjuthat-e a Fehérvár? Igen, ez könnyen előfordulhat. Az az igazság, Franciaországban a koronavírus-járvány miatt most kicsit háttérbe is szorult az idényrajt, a szurkolók talán nehezen is tudják követni, hogy melyik gárda mikor játszik, meggyőződésem, hogy a többségük azt sem tudja, hogy ma európai kupameccset rendeznek francia csapat részvételével…”

EURÓPA-LIGA
SELEJTEZŐ, 3. FORDULÓ
NEM BAJNOKI ÁG
MOL FEHÉRVÁR FC–Stade de Reims (francia) – élőben az NSO-n!
Székesfehérvár,
Mol Aréna Sóstó, 18.00 (zárt kapuk mögött), Tv: M4 Sport, V: Jug (Zunic, Kordez – mindhárom szlovén)
A Mol Fehérvár várható összeállítása:
Kovácsik – Bolla, Muszliu, Stopira, Fiola – Houri, Nikolov – Nego, Evandro, Petrjak – Zivzivadze

TOVÁBBI MÉRKŐZÉSEK
BAJNOKI ÁG
16.00:
Ararat-Armenia (örmény)–NK Celje (szlovén)
17.30:
KuPS (finn)–Suduva (litván)
19.00: Riga FC (lett)–Celtic (skót)
19.00: Djurgarden IF (svéd)–CFR Cluj (Kolozsvár, romániai)
20.00:
FK Sarajevo (bosnyák)–FK Buducsnoszt Podgorica (montenegrói)
20.00: Sheriff Tiraspol (moldovai)–Dundalk FC (ír)
20.00: KÍ (feröeri)–Dinamo Tbiliszi (grúz)
20.30:
Legia Warszawa (lengyel)–FC Drita (koszovói)
20.30: Floriana FC (máltai)–FC Flora (észt)
NEM BAJNOKI ÁG

18.00: Viktoria Plzen (cseh)–SönderjyskE (dán)
18.30:
FK Rosztov (orosz)–Maccabi Haifa (izraeli)
19.00: Malmö FF (svéd)–NK Lokomotiva Zagreb (horvát)
19.00: NK Mura (szlovén)–PSV (holland)
19.00:
SportingCharleroi (belga)–FK Partizan (szerb)
19.00:
Rosenborg BK (norvég)–Alanyaspor (török)
19.00:
Willem II (holland)–Rangers FC (skót)
19.00:
Besiktas (török)–Rio Ave FC (portugál)
19.00: CSZKA Szófia (bolgár)–B36 Tórshavn (feröeri)
19.30: FCSB (román)–Slovan Liberec (cseh)
19.30:
Hapoel Beer-Seva (izraeli)–Motherwell FC (skót)
20.00: Granada CF (spanyol)–Lokomotivi Tbiliszi (grúz)
20.00: Shkëndija (északmacedón)–Tottenham Hotspur (angol)
20.00: Standard Liege (belga)–Vojvodina (szerbiai) – e párharc továbbjutójával találkozik a Fehérvár–Reims meccs győztese.
20.00: FC Köbenhavn (dán)–Piast Gliwice (lengyel)
20.00: Galatasaray (török)–Hajduk Split (horvát)
20.00: APOEL (ciprusi)–HSK Zrinjski Mostar (bosnyák)
20.15: VfL Wolfsburg (német)–Deszna Csernihiv (ukrán) (Tv: Sport1)
20.30: LASK (osztrák)–DAC (Dunaszerdahely,szlovákiai) – élőben az NSO-n!
20.30: FCBasel (svájci)–Anorthoszisz (ciprusi)
20.30:
St. Gallen (svájci)–AEK Athén (görög)
20.30: AC Milan (olasz)–Bodö/Glimt (norvég)
20.45: HNK Rijeka (horvát)–FK Kolosz Kovalivka (ukrán)
21.00: Sporting CP (portugál)–Aberdeen FC (skót)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik