Falcao folytatni szeretné az elképesztő gólgyártást

Vágólapra másolva!
2012.09.20. 13:50
null
Egy, kettő, három..., ki győzi ezt számolni? Radamel Falcao bizonyosan! (Fotó: Action Images)
A magyar szurkolók számára kiemelt fontosságú Genk–Videoton csata mellett további 23 mérkőzést rendeznek a labdarúgó Európa-liga csoportkörének ma esti nyitányán. Játszik további négy magyar érdekeltségű klub, a címvédő Atlético Madrid pedig az izraeli Hapoel Tel-Aviv otthonában lép pályára, vélhetően a kirobbanó formában lévő Radamel Falcaóval a soraiban.

 

Radamel Falcao, az Atlético Madrid gólerős támadója az uefa.com-nak adott nyilatkozatában elmondta, csapata célja nem is lehet más, mint a címvédés.

„A célunk, hogy megvédjük a címünket. Motivál, hogy ismét nyerjünk, és kulcsszerepet vállaljak a csapat szereplésében” – mondta a kolumbiai gólzsák, aki – főként góljainak köszönhetően – első számú letéteményese volt az Atlético Európa-liga- és európai Szuperkupa-győzelmének.

A 26 esztendős támadó hozzátette: reméli, folytatja a gólgyártást.

Falcao arra is kitért, hogy eddigi 31 Európa-liga mérkőzésén 30(!) gólt szerzett.

BEVETÉSRE KÉSZ MAGYAROK

A hazai bajnokságban kapott eltiltás az Európa-ligában nem érvényes, így a kiváló formában lévő Huszti Szabolcs ott lesz a Hannover kezdő tizenegyében a holland bajnokság éllovasa, a Twente otthonában. A holland csapat a legutóbbi 11 hazai El-meccsén nem szenvedett vereséget. A hannoveriek érdekes szerepet játszanak a Twentét irányító Steve McClaren életében: az angol szakember a Wolfsburg edzőjeként 2010-ben a Hannover ellen aratta első győzelmét a Bundesligában, a „visszavágón” azonban kikapott Mirko Slomka csapatától – és rá néhány napra kirúgták.

Hajnal Tamás csapata, a Stuttgart még sohasem kapott ki román ellenféltől az európai kupaporondon (3 győzelem, 2 döntetlen), és a magyar középpályás reménykedik a sorozat folytatásában. „Nagy nemzetközi tapasztalattal rendelkező csapat lesz az ellenfelünk, amely minden bizonnyal óriási energiákat fog a védekezésre fordítani. Türelmesnek kell maradnunk, és csak a saját játékunkra kell koncentrálnunk. Szeretnénk jól kezdeni az El-ben, és messze eljutni a sorozatban” – mondta Hajnal klubja hivatalos honlapjának.

Fennállása első El-csoportmeccsére készül Lencse László csapata, az izraeli Hapoel Ironi Kirjat Smona, és mivel az első ellenfél a patinás Athletic Bilbao idegenben, Gili Landau vezetőedző óvatosan csak annyit mondott: reméli, futballistái átérzik a pillanat fontosságát, élvezik majd a játékot ilyen kulisszák előtt, és lehetőleg szerzett góllal, jó eredménnyel utaznak majd haza. A két-két bajnoki és BL-selejtezős góllal büszkélkedő Lencse minden bizonnyal a kezdőcsapatban kap majd helyet.

A Liverpool fiatal csapattal utazott el Svájcba, a Young Boys ellen összeállított 20-as keretbe jelölt hét ígéret között ott található a magyar kapus, Gulácsi Péter is. A régi motorosok közül útra kelt Jamie Carragher, Brad Jones és Stewart Downing, és bevetésre kész a nyári igazolások közül Fabio Borini, Nuri Sahin és Uszama Asszaidi is.

„A csapatomat úgy segíthetem a legjobban, ha gólokat szerzek” – foglalta össze a futballista, aki a Porto és az Atlético Madrid színeiben is a második számú európai kupasorozat gólkirálya lett. A labdarúgó továbbá elmondta: góljaiban fontos szerepe van a csapattársainak is, akiket az idő múlásával egyre inkább megismert, így jobban megértik egymást a pályán.

Falcao szót ejtett a csapat argentin vezetőedzőjéről, Diego Simeonéról is, akinek a kinevezése „nagyon pozitívan hatott az együttesre”.

„Csapatként sokat fejlődtünk, jobb játékossá tesszük egymást. Képes volt átadni a gondolatait, és a szenvedélye a futball" – dicsérte edzőjét a kolumbiai válogatott támadó.

Egyébként Simeone nemrégiben jobb játékosnak nevezte Falcaót, mint amilyen az egykori mexikói klasszis, az Atléticóból a Realba dobbantó, és ott fantasztikus karriert befutó Hugo Sánchez volt.

„Falcao olyan jó számomra, mint Hugo Sánchez, vagy még jobb. Összetettebb játékos – nyilatkozta az argentin szakember. – Legnagyobb erénye, hogy minden mérkőzésen jobb szeretne lenni, mint az előzőn. A River Plate futballistájaként ismertem meg, és biztos vagyok benne, hogy a világ legjobbjává fog válni. Maximálisan bízom benne.”

Az Atlético Madrid az Európa-liga B-csoportjának első fordulójában a Hapoel Tel-Aviv vendégeként lép pályára. Az izraeli csapattal kapcsolatban érdekesség, hogy Valid Badir csapatkapitány a 64. UEFA-kupa-, illetve Európa-liga-mérkőzésére készül. Ha pályára lép, beéri Mladen Petricet az örökranglista 5. helyén.

A mérkőzésdömpingből érdekesnek ígérkezik az olasz bajnokságban egyelőre százszázalékos Lazio londoni vendégjátéka. A Tottenham a térdsérülését kúráló Emmanuel Adebayor nélkül kénytelen megvívni a meccset, ennek ellenére André Villas-Boas menedzser – aki 2011-ben a Porto élén, többek között az előbb említett Falcao edzőjeként megnyerte már az Európa-ligát – fogadkozik:

„Ez nagyon fontos sorozat, gazdag a történelme, és higgyék el, a trófea elhódítása hatalmas örömmel jár. Az én érmem biztos helyen pihen portugáliai otthonomban. Tudom, ha a Bajnokok Ligájában indulnánk, a játékosokban több lenne a lelkesedés, mindent megtennének, hogy teljesen fittek legyenek a meccs időpontjára. Nekem többek között az a feladatom, hogy ezt a lelkesedést felkeltsem bennük eme sorozat iránt is.”

Vladimir Petkovic, a római klub sikeresen debütáló szakvezetője is lát lehetőséget az Európa-ligában, mondván:

„Minden játékos számára fontos, hogy próbára tegye magát a nemzetközi porondon. A fejlődés egyik záloga, hogy megtanulj alkalmazkodni a legkülönfélébb játékstílusokhoz, a más típusú eredménykényszerrel járó lelki teherhez. Az első mérkőzésen például egy olyan híres csapatra próbálhatjuk meg rákényszeríteni az akaratunkat, amely az elmúlt években jó eredményeket ért el.”

Régi ismerős látogat a San Siróba: az Internazionale vendége a Rubin Kazany lesz – a két csapat három éve még a BL-ben nézett szembe egymással (egy Inter-győzelem, egy döntetlen). Andrea Stramaccioni, az Inter vezetőedzője úgy véli, hogy a legerősebb csoportellenféllel kezdenek, ettől – valamint a sérült Rodrigo Palacio távollététől – függetlenül bízik abban, hogy negyedik próbálkozásra meglesz a szezon első hazai győzelme.

A mérkőzést egyébként Deniz Aytekin dirigálja majd – az a német játékvezető, aki két sárga lappal (következésképp egy pirossal is) díjazta Huszti Szabolcs múlt hét végi gólörömét.

Nagy csata várható Isztambulban is, ahol a Fenerbahce öt mérkőzés óta tartó hazai európai nyeretlenségétől szeretne megszabadulni. A „sárga kanárik” vendége a francia bajnokságot hibátlan mérleggel vezető Olympique Marseille lesz, amely ezen a meccsen készül először bevetni az angol fenegyereket, Joey Bartont. A török csapatban a korábbi marseille-i védő, Joseph Yobo mellett a korábbi gólkirály, a szenegáli válogatott Moussa Sow a francia vonalat képviseli. Milos Kraszics, Dirk Kuyt és Mehmet Topal játéka sérülés miatt bizonytalan a török csapatban.

S végül ejtsünk szót a DVSC-Tevát könnyedén búcsúztató FC Bruges-ről, amely a 2003–2004-es UEFA-kupában elszenvedett két vereségért igyekszik majd történelmi elégtételt venni a Girondins Bordeaux-n. A feladat nem egyszerű, hiszen egyrészt a Bordeaux a legutóbbi kilenc hazai európai kupameccsén nem kapott ki, másfelől a belga csapatból sérülés miatt sok játékos hiányzik – többek között a Loki ellen gólt és gólpasszt jegyző Lior Refaelov.

EURÓPA-LIGA
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
A-CSOPORT
Udinese (olasz)–Anzsi Mahacskala (orosz) 19.00
Young Boys (svájci)–Liverpool (angol, GULÁCSI PÉTER) 19.00 (Tv: Digi Sport2)
B-CSOPORT
Hapoel Tel-Aviv (izraeli)–Atlético Madrid (spanyol) 19.00
Plzen (cseh)–Académica (portugál) 19.00
C-CSOPORT
AEL Limassol (ciprusi)–Mönchengladbach (német) 19.00
Fenerbahce (török)–Marseille (francia) 19.00
D-CSOPORT
Bordeaux (francia)–FC Bruges (belga) 19.00
Marítimo (portugál)–Newcastle (angol) 19.00
E-CSOPORT
Köbenhavn (dán)–Molde (norvég) 19.00
Stuttgart (német, HAJNAL TAMÁS)–Steaua Bucuresti (román) 19.00 (Digi Sport1)
F-CSOPORT
Dnyipro (ukrán)–PSV (holland) 19.00
Napoli (olasz)–AIK (svéd) 19.00
G-CSOPORT
Genk (belga, KÖTELES LÁSZLÓ)–VIDEOTON (magyar) 21.05 (Tv: Story4)
Sporting (portugál)–Basel (svájci) 21.05

H-CSOPORT
Internazionale (olasz)–Rubin Kazany (orosz) 21.05 (Tv: Digi Sport1)
Partizan (szerb)–Neftci (azeri) 21.05 (Tv: RTS1)
I-CSOPORT
Bilbao (spanyol)–Ironi Kirjat Smona (izraeli, LENCSE LÁSZLÓ) 21.05
Lyon (francia)–Sparta (cseh) 21.05
J-CSOPORT
Maribor (szlovén)–Panathinaikosz (görög) 21.05
Tottenham (angol)–Lazio (olasz) 21.05 (Tv: Digi Sport2)
K-CSOPORT
Leverkusen (német)–Metaliszt (ukrán) 21.05
Rapid (osztrák)–Rosenborg (norvég) 21.05 (Tv: ORF1)
L-CSOPORT
Twente (holland)–Hannover (német, HUSZTI SZABOLCS) 21.05
Levante (spanyol)–Helsingborg (svéd) 21.05

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik