Elcsent bírói szerszám; grafikongyilkos fölény a semmiért – El-legek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.12.11. 10:29
null
Jérémy Toulalan (Monaco) ment fejjel a Tottenham ellen (Fotó: AFP)
Kilenc továbbjutó hely kelt el a labdarúgó Európa-liga csoportkörének idei utolsó fordulójában, és azon túl, hogy összefoglaljuk a legfontosabb csütörtöki eseményeket, néhány kevéssé ismert, tehetséges fiatal játékosra, valamint érdekességekre is felhívjuk a figyelmet az alábbiakban. Például egy ritka gólörömre és egy elképesztően nagy, de meddő fölényt mutató meccsstatisztikára.

B, mint BRAVÚR

A Napoli a hatodik csapat, amelyik százszázalékos teljesítménnyel zárta az Európa-liga csoportkörét. Az idei mezőnyben más együttes nem maradt hibátlan. S mivel csütörtökön a Legia ellen sem maradt el a gólparádé (5–2), a szerzett góljaik száma felkúszott 22-re – ez új rekord az El csoportkörében! A nápolyiak Angliából igazolt fiatal védője, Nathaniel Chalobah élete első európai kupagólját szerezte, de a főszereplő mégsem ő, hanem a két gólja mellett egy gólpasszt is kiosztó Dries Mertens volt.

CS, mint CSÍNY

A gólöröm különös módját választotta Teófilo Gutiérrez: a Sporting CP kolumbiai légiósa úgy döntött, elveszi a német játékvezető sorfaligazító sprayét, és azzal rajzol keresztet a gyepszőnyegre, megünnepelendő, hogy sérüléséből visszatérve gólt szerzett. Manuel Gräfe, miután nem tudta magánál tartani az eszközt, hagyta, hogy Teo tegyen egy próbát – a kolumbiai nem nagyon boldogult a flakonnal –, majd miután újra birtokolta felszerelése minden darabját, mosolyogva felmutatta neki a sárga lapot.

A pénteki címlap
A pénteki címlap

D, mint DRÁMA

Megírtuk, az Augsburg hagyta a legkésőbbre a továbbjutás kiharcolását: a német csapat a 89. percben szerezte azt a gólt a Partizan ellen, amellyel a továbbjutáshoz szükséges 3–1-es győzelmet kialakította. A gólt Raúl Bobadilla fejelte, akinek ez a hatodik találata az El-ben – a bilbaói Aritz Adurizzal közösen vezeti a góllövőlistát –, összességében pedig a tizedik ebben az idényben, minden tétmérkőzést számítva. Legutóbb a teljes szezonban ért el ennyit. A helyi lap címoldalon számol be a „belgrádi csodáról”.

E, mint ELLENTMONDÁS

Erik Lamela első három kapura lövési kísérletéből gól született, és ha hozzátesszük, hogy a hercegségbeliek elleni első mérkőzésen is szerzett gólt, megállapíthatjuk: a Tottenham Hotspur támadója igazi Monaco-specialistává képezte ki magát. Az viszont már nem vet jó fényt rá, ha azt is hozzátesszük: a Monaco elleni két meccsen éppen annyi (4) gólt lőtt, mint élete eddigi 55 Premier League-mérkőzésén összesen. Micsoda ellentmondás! A 23 éves argentin támadónak egyébként ez az első mesterhármasa felnőttszinten.

F, mint FÁJDALOMDÍJ

Mario Gomez góljával vezetett a Besiktas Lisszabonban, de végül kikapott a Sportingtól és kiesett. Ettől még tény: a csatár elkönyvelte 42. európai kupagólját, és e gyűjteménnyel a negyedik helyet foglalja el a német labdarúgók rangsorában. A viszonylag fiatal Európa-ligában öt gólja van Gomeznek, honfitársai közül csak Steffen Hofmann (6) és Christian Gentner (6) előzi meg.

G, mint GÓLOK

A Saint-Étienne eddig tíz meccset játszott az Európa-liga idei szezonjában, s mindegyiken betalált – eközben a Monaco sorozatban hetedszer sem volt képes megúszni mérkőzését kapott gól nélkül. Nem véletlen, hogy a „zöldek” továbbjutottak, a hercegségbeliek pedig kiestek. A Monaco ráadásul nagy verést kapott a Tottenhamtől (1–4) – 1997 óta először fordult elő, hogy már a szünetig háromszor a kapujába került a labda (akkor az Inter 3–1-re győzte le az UEFA-kupa elődöntőjének első felvonásán).

I, mint IFJÚSÁG

Donny van de Beek személyében megint nagyon fiatal gólszerzője van az Ajaxnak. A 18 éves középpályás először volt kezdő El-mérkőzésen, nagyjából egy órát kapott Frank de Boer vezetőedzőtől, és nagyon megbecsülte a labdát: 48 átadásából 46 emberhez ment. Fejesével – amelynél felrepedt a homloka – vezetett az Ajax, de végül nem tudta legyőzni a Moldét (1–1), és kiesett. Van de Beekről – és a két hete győztes gólt szerző másik amszterdami tinédzserről, Václav Cernyről – alighanem sokat hallunk még.

H, mint HULLÁS

Hollandiát nem csak válogatott szinten érik kellemetlen meglepetések mostanában: igaz, a PSV hosszú idő után ott van a BL legjobb 16 csapata között, de az El-csoportkörben hiába szerepelt három németalföldi klub is (Ajax, AZ, Groningen), mindhárman kiestek – úgy, hogy 18 meccsükből mindössze kettőt (!) nyertek meg. Csütörtökön egyébként eldőlt az is, hogy Lengyelországnak, Szerbiának és Azerbajdzsánnak sem marad csapata az El-ben (és nekik a BL-ben sincs).

K, mint KEREK

A Fenerbahce a 200. európai kupamérkőzését játszotta csütörtökön – továbbjutással felérő döntetlennel tette emlékezetessé.

L, mint LÉGIÓSOK

Mármint a magyarok. Két olyan klub maradt versenyben, amelynek van magyar játékosa: a Bogdán Ádámot foglalkoztató Liverpool és Vanczák Vilmos csapata, a Sion (fájdalom, egyikük sem játszott a két csapat egymás elleni, 0–0-ra végződő csütörtöki mérkőzésén). A Legia (Nikolics Nemanja) és a Lech Poznan (Holman Dávid, Kádár Tamás, Lovrencsics Gergő) kikapott és kiesett.

M, mint MEDDŐ FÖLÉNY

A Dortmund játékosai kétszer megint megdöngették a kapufát – ajaxos pályatársaikkal holtversenyben ők az idei El rekorderei (6-6) –, fölényüket azonban nemcsak ez mutatja, hanem a csütörtöki mérkőzés statisztikája is. Nézegessük, nézegessük, aztán bármennyire is ellentmond a látvány (például a 72 százalékos hazai labdabirtoklás) az eredménynek, vegyük tudomásul: a már korábban kiesett PAOK valahogyan mégis megnyerte 1–0-ra ezt a meccset.

R, mint RETESZ SVÁJCBAN

A Liverpool 1977 áprilisa óta most először úszott meg kapott gól nélkül egy mérkőzést svájci ellenféllel szemben. Pedig eddig is lett volna alkalma rá bőven, hiszem ama BEK-elődöntő óta (FC Zürich, 3–0) ez már a tizedik randevúja volt svájci klubbal. Jürgen Klopp csapata amúgy egyike a csoportkör öt veretlen csapatának (a többiek: Lazio, Napoli, Schalke, Sparta Praha).

S, mint SAROKKAL

Nem akárhogyan egyenlített a Sparta Praha az APOEL ellen: Lukás Julis gyönyörű mozdulattal, sarokkal talált a kapuba. A 21 éves támadó a cseh élvonalban még sohasem volt tagja a kezdő tizenegynek, ebben a szezonban hat bajnokin összesen 62 percet játszott – de így is van két gólja. Zdenek Scasny vezetőedző talán ezért is jelölte a kezdőbe a továbbjutás szempontjából már lényegtelen mérkőzésen, amelyet végül az utolsó negyedórára becserélt rutinos David Lafata duplájával 3–1-re meg is nyert a 32-es táblán a helyét már korábban elfoglaló Sparta. A mérkőzés játékvezetője Vad II István volt.

SZ, mint SZÉRIA

A Fiorentina sorozatban a harmadik idényben jutott tovább az Európa-liga csoportköréből. Tavaly a legjobb 16-ig, idén tavasszal az elődöntőig jutott – s bár most csak második lett a csoportjában, ha folytatódik a tavaszi tendencia, a „violák” drukkerei nagyon szép folytatás elé néznek. Nem is beszélve arról, hogy a bajnokságban eddig történtek is igen biztatóak (15 forduló után 2. hely).

A 32-es táblára jutó csapatok listáját IDE KATTINTVA tekintheti meg!

U, mint UTOLSÓ PILLANATBAN

Kilenc csapat harcolta ki a továbbjutást a csoportkör csütörtöki, utolsó játéknapján: Anderlecht (belga), Augsburg (német), Fenerbahce (török), Fiorentina (olasz), Lokomotiv Moszkva (orosz), Marseille (francia), Midtjylland (dán), Sion (svájci), Sporting CP (portugál).

V, mint VESZTESEK

Csapatok, amelyeknek az utolsó játéknapon még lett volna esélyük a továbbjutásra, mégis kiestek: Ajax (holland), Belenenses (portugál), Besiktas (török), FC Bruges (belga), Lech Poznan (lengyel), Legia (lengyel), Liberec (cseh), Monaco (francia), Partizan (szerb), Qarabag (azeri), Rubin Kazany (orosz).

Y, mint YEBOAH

Emlékszünk még Anthony Yeboah-ra? Nos, Erik Lamela fent említett csütörtöki mesterhármasáig a ghánai támadó volt az utolsó, aki angol csapat (Leeds United) színeiben egy meccsen három gólt rámolt be a Monaco kapujába, méghozzá idegenben (UEFA-kupa, 1995). Az 59-szeres ghánai válogatott támadó – aki az Eintracht Frankfurtban és a Hamburgban is szép éveket húzott le – már több mint tíz esztendeje visszavonult, sportügynökséget vezet és érdekelt a hotelbizniszben is a hazájában.

EMLÉKEZTETŐ

EURÓPA-LIGA, CSOPORTKÖR, 6. FORDULÓ

AZ A–F-CSOPORTOK MÉRKŐZÉSEIRŐL SZÓLÓ ÖSSZEFOGLALÓNKAT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

A-CSOPORT

Fenerbahce (török)–Celtic (skót)1–1 (L. Markovics 39., ill. Commons 75.)
Kiállítva:
Diego (67., Fenerbahce)
Ajax (holland)–Molde (norvég) 1–1
(Van de Beek 14., ill. Singh 29.)
Kiállítva: Gudelj (90., Ajax)

AZ A-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Molde632110–7+311
2. Fenerbahce62317–6+19
3. Ajax61416–60 7
4. Celtic60338–12–43


B-CSOPORT
Sion (svájci)–Liverpool (angol) 0–0
Bordeaux (francia)–Rubin Kazany (orosz) 2–2 (Laborde 58., Rolán 63., ill. Kanunnyikov 31., Usztyinov 76.)
Kiállítva: Guilbert (86., Bordeaux)

A B-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Liverpool62406–4+210
2. FC Sion62315–50 9
3. Rubin Kazany61326–60 6
4. Bordeaux60425–7–24


C-CSOPORT

Borussia Dortmund (német)–PAOK (görög) 0–1 (R. Mak 33.)
Qäbälä (azeri)–FK Krasznodar (orosz) 0–3 (R. Sigurdsson 26., M. Pereyra 41., Wanderson 75.)

A C-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. FK Krasznodar64119–4+513
2. Borussia Dortmund631210–5+510
3. PAOK61413–30 7
4. Qäbälä60242–12–102

D-CSOPORT
Midtjylland (dán)–FC Bruges (belga)1–1 (Sisto 27., ill. Vossen 68.)
Napoli (olasz)–Legia Warszawa(lengyel) 5–2
(Chalobah 32., Insigne 39., Callejón 57., Mertens 65., 91., ill. S. Vranjes 62., Prijovic 92.)

A D-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Napoli660022–3+1918
2. Midtjylland62136–12–67
3. FC Bruges61234–11–75
4. Legia Warszawa61144–10–64

E-CSOPORT
Viktoria Plzen (cseh)–Villarreal (spanyol) 3–3 (Kolár 8. – 11-esből, Kovarík 65., Horava 90., ill. Bakambu 40., J. dos Santos62., B. Soriano 94.)
Rapid Wien (osztrák)–Dinamo Minszk (fehérorosz)2–1
(M. Hofmann 29., Jelic 59., ill. el-Monir 65.)

AZ E-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Rapid Wien650110–6+415
2. Villarreal641112–6+613
3. Viktoria Plzen61148–10–24
4. Dinamo Minszk61053–11–83


F-CSOPORT
Groningen (holland)–Braga (portugál) 0–0
Slovan Liberec (cseh)–Marseille (francia) 2–4 (Bakos 75. – 11-esből, Sural 76., ill. Batshuayi 14., N'Koudou 43., Barrada 48., Ocampos 94.)

AZ F-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Braga64117–4+313
2. Marseille640212–7+512
3. Slovan Liberec62136–8–27
4. Groningen60242–8–62


AZ A–F-CSOPORTOK MÉRKŐZÉSEIRŐL SZÓLÓ ÖSSZEFOGLALÓNKAT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

A G–L-CSOPORTOK MÉRKŐZÉSEIRŐL SZÓLÓ ÖSSZEFOGLALÓNKAT IDE KATTINTVA OLVASHATJAEL!

G-CSOPORT
Saint-Étienne (francia)–Lazio (olasz)1–1 (Eysseric 76., ill. Matri 52.)
Dnipro Dnipropetrovszk (ukrán)–Rosenborg (norvég) 3–0 (Matheus 35., 60., Sahov 79.)

A G-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Lazio642013–6+714
2. Saint-Étienne623110–7+39
3. Dnipro 62136–8–27
4. Rosenborg60244–12–82

H-CSOPORT
Skënderbeu (albán)–Lokomotiv Moszkva (orosz) 0–3 (Taraszov 18., Niasse 89., Szamedov 91.)
Sporting CP (portugál)–Besiktas (török) 3–1 (Szlimani 67., B. Ruiz 72., 78., ill. Gomez 58.)

A H-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Lokomotiv Moszkva632112–7+511
2. Sporting631214–11+310
3. Besiktas62317–6+19
4. Skënderbeu61054–13–93

I-CSOPORT
Fiorentina (olasz)–Belenenses (portugál) 1–0 (Babacar 67.)
Lech Poznan (lengyel)–Basel (svájci) 0–1 (Boëtius 50.)

AZ I-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Basel641110–5+513
2. Fiorentina631211–6+510
3. Lech Poznan61232–6–45
4. Belenenses61232–8–65

J-CSOPORT
Tottenham Hotspur (angol)–Monaco (francia) 4–1 (Lamela 2., 15., 38., T. Carroll 78., ill. El Shaarawy 61.)
Anderlecht (belga)–Qarabag (azeri)2–1 (Najar 28., Okaka 31., ill. Dani Quintana 26.)

A J-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Tottenham641112–6+613
2. Anderlecht63128–6+210
3. Monaco61325–9–46
4. Qarabag61144–8–44

K-CSOPORT
Aszterasz Tripolisz (görög)–Schalke (német)0–4 (Di Santo 29., Choupo-Moting 37., 78., Meyer 86.)
APOEL (ciprusi)–Sparta Praha (cseh) 1–3 (Cavenaghi 6., ill. Juli
s 63., Lafata 77., 87.)

A K-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Schalke642015–3+1214
2. Sparta Praha633010–5+512
3. Aszterasz Tripolisz61144–12–84
4. APOEL61053–12–93

L-CSOPORT
Athletic Bilbao (spanyol)–AZ (holland)2–2 (Kike Sola 43., San José 47. – 11-esből, ill. Van Overeem 26., Janssen 88.)
Partizan Beograd (szerb)–Augsburg (német) 1–3 (Oumaru 11., ill. Hong Dzs
ong Ho 45., Verhaegh 51., Bobadilla 89.)
Kiállítva:
A. Zsivkovics (81., Partizan)

AZ L-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Athletic Bilbao641116–8+813
2. Augsburg630312–11+19
3. Partizan Beograd630310–14–49
4. AZ 61148–13–54

A G–L-CSOPORTOK MÉRKŐZÉSEIRŐL SZÓLÓ ÖSSZEFOGLALÓNKAT IDE KATTINTVA OLVASHATJAEL!

EL-ADATBANK ITT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik