El: Stopira elkeserítette Stopyrát – egy névadás rövid története

Vágólapra másolva!
2017.08.04. 13:45
null
Stopira vs Stopyra
Az 1986-os mexikói labdarúgó-világbajnokságon a francia válogatott 3–0-ra legyőzte Magyarországot, a mérkőzés első gólját Yannick Stopyra szerezte. Az 56 éves, jelenleg a Bordeaux-nál dolgozó szakember meglepődött, hogy akad olyan afrikai játékos, aki az ő nevét vette fel, de a fehérvári Stopirára mostantól nem a legszebb emlékekkel gondol vissza.

 

A francia lapok – köztük a L'Équipe – nem felejtették el megemlíteni, hogy a Videoton csütörtöki, 1–0-s győzelmét és továbbjutását jelentő gólját Ianique dos Santos Tavares szerezte, aki művésznevét a korábbi bordeauxi-i játékos, a jelenleg is a klub kötelékében dolgozó Yannick Stopyráról kapta.

A zöld-foki-szigeteki válogatott balbekk 1988. május 20-án született, és érdekes módon a művésznevét még gyermekkorában saját maga választotta ki.

A többi gyerekkel együtt naphosszat az utcán rúgta a labdát, ahol mindenki becenevet választott magának. Így akadt néhány Platini és Tigana. „Gyerekként szélsőt játszottam, és a Yannick nevet használtam. Ebből kiindulva az idősebbek elkezdtek Stopyrának szólítani az 1986-as világbajnokságon szerepelt játékos után. Végül rajtam maradt” – idézte a játékost egy héttel ezelőtt a Le Parisien.

A lap megszólaltatta az igazi Yannick Stopyrát is, a korábbi futballista azt mondta, amikor először meghallotta ezt a történetet, nem akarta elhinni. „Nagyon meglepődtem, mert sohasem jártam az ő országában, és őt sem ismertem” – mondta.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik