El-rájátszás: amit a Loki ellenfeléről, a Litekszről tudni kell

Vágólapra másolva!
2010.08.06. 14:35
Tavaly a Levszki Szófia testén át jutott a labdarúgó Bajnokok Ligája főtáblájára a Debrecen, és az idén megint a bolgár bajnok, ezúttal a Liteksz Lovecs jelenti az utolsó akadályt a csoportkör felé vezető úton – igaz, immár az Európa-ligában.

A rivális csapat a szlovák bajnok Zilinával szemben maradt alul a BL-selejtezőben, ami oly nagy csalódást keltett a klub vezetőségében, hogy menesztették Angel Cservenkov vezetőedzőt, és az utánpótlást irányító Petko Petkovra bízták a keretet.

A Bulgária északi részén fekvő Lovecs város csapatát 1921-ben alapították Hiszaria néven, és több névváltozást követően csupán az 1990-es évek második felében, immár a Liteksz vállalat támogatásával emelkedett Bulgária meghatározó klubjai közé. Az olajbizniszben meggazdagodó helyi futballrajongó üzletember, Grisa Gancsev pénzéből gazdálkodó klub 1997-ben jutott fel másodszor a bolgár élvonalba, ahol azonnal bajnok lett, sőt az 1998–99-es idényben megvédte a címét.

Noha az idén tavaszig nem nyert újabb bajnoki aranyérmet, erejét jelzi, hogy a feljutása óta egyszer sem végzett az ötödik helynél lejjebb. Ebben az időszakban hétszer jutott be a Bolgár Kupa döntőjébe, és négyszer (2001, 2004, 2008, 2009) el is hódította a serleget.

Ami a nemzetközi szereplést illeti, az 1998–99-es idénytől egy szezon kivételével a Liteksz mindig indult valamelyik európai kupában, de magyar klubbal még nem találkozott. A legnagyobb sikerét az UEFA-kupa 2005–2006-os kiírásában aratta: nemcsak eljutott a csoportkörbe, hanem még onnan is továbblépett – a 32-es táblán aztán a francia Strasbourg állította meg.

A bolgár együttes keretében négy brazil labdarúgó, továbbá francia, bosnyák és szerb légiósok találhatók – valamint a román válogatott Florin-Daniel Bratu, aki a BL-kvalifikáció során kétszer talált a kapuba. A hazai futballisták többsége megfordult az A- vagy az utánpótlás-válogatottban. Kiemelendő közülük a csapatkapitány Ivelin Popov – őt azonban szerdán a zsolnaiak ellen kiállították, így eltiltásra számíthat.

Az idei BL-selejtezőben a Liteksz a montenegrói Rudar Pljevlját kettős győzelemmel (1–0, 4–0) búcsúztatta, a Zilinát viszont nem tudta legyőzni (1–1, 1–3).

A Litekszről a legtöbb információval talán a Videoton középpályása, Sándor György szolgálhat a debrecenieknek, ő ugyanis 2009 tavaszán a bolgár gárdát erősítette, kupát is nyert a csapattal.

A klub pénzügyi háttere biztosított, amit talán az érzékeltet a legjobban, hogy az elmúlt hónapokban hárommillió eurót költöttek stadionjára, amely az UEFA értékelése szerint immár háromcsillagos létesítményként alkalmas BL-mérkőzések rendezésére. Bár BL-meccsek az idén nem lesznek, a felújítás folytatódik, jövőre új főlelátó épül a régi helyére.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik