El: madridi erőd – elképesztő sorozatot kellene megtörnie az Arsenalnak

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.05.03. 12:26
null
Diego Simeone szerint Mesut Özilre különösen figyelnie kell az Atlético Madridnak (Fotó: AFP)
Csütörtök este eldől, hogy melyik két együttes vívja a labdarúgó Európa-liga május 16-ai, lyoni fináléját. Az előre hozott döntőnek is beillő párharcban az Arsenal idegenben igyekszik javítani az első meccs mezőnyfölénye ellenére kialakult hátrányos helyzetén, de hogy nem lesz könnyű dolga, azt jól jelzi, hogy az Atlético Madrid 1007 perc óta nem kapott gólt hazai pályán… 
SZENVEDÉS? ABBAN A LEGJOBBAK

A neves spanyol újságíró, Guillem Balague véleménye szerint oda-vissza vágós párharcban szinte lehetetlen megfogni az Atlético Madridot, és nem tartja valószínűnek, hogy csütörtök este ennek az ellenkezője történik meg.
„Az Atlético Madrid a világ legjobbja, amennyiben szenvedni kell. Ha az egy–nullás előnyt kell megvédeni, akkor azt képesek megtenni, még ha ehhez Antoine Griezmannak is kell jobbhátvédet játszania. Ilyen szempontból mentálisan hihetetlenül erősek, ami egy kieséses sorozatban abszolút létfontosságú. A helyzet az, hogy ebben a szezonban már láttunk hatalmas meglepetéseket, de... Nem tudjuk, hogy milyen mederben fog zajlani a találkozó, azonban úgy érzem, az Atléticóban jelenleg több van, mint az Arsenalban. Diego Costával és Griezmann-nal elöl, hazai pályán szerepelve, ráadásul egy olyan csapattal, amely tudja, hogyan ne kapjon gólt, gólokat, nagyon nehéz elképzelni, hogy az Atlético elbukja ezt a meccset. Múlt csütörtökön az Arsenal irányított, megvoltak a lehetőségei, és ez az első perctől igaz volt, nem csupán a kiállítástól. Most azonban változtatniuk kell, sokkal agresszívabbnak kell lenniük, labdával és labda nélkül egyaránt. Mindezt viszont nem lehet egyetlen meccs alatt megváltoztatni, az elmúlt néhány esztendőben ez hiányzott Wenger regnálása alatt.”

Kétszázötvenedik európai kupamérkőzésére készül az Arsenaltól a nyáron távozó Arsene Wenger, az viszont nagy kérdés, hogy ebben a szezonban meglesz-e a kétszázötvenegyedik.

Az Arsenal ugyanis az első mérkőzés nagy részében emberelőnyben játszva csak 1–1-es döntetlent ért el hazai pályán az Atlético Madrid ellen, idegenbeli formája pedig korántsem félelmetes: a londoni gárda a Premier League-ben mind a hat idegenbeli bajnokiját elveszítette 2018-ban. Az Európa-ligában ellenben veretlenek távol az Emirates Stadiontól, az Östersundot és a Milant is legyőzték, a CSZKA Moszkvával döntetlent játszottak, de az Atlético Madrid mindegyiküknél nagyobb játékerőt képvisel.

Otthon meg végképp, hiszen tizenkét mérkőzés óta veretlen új stadionjában, a legutóbbi tizenegyen még gólt sem kapott, (1007 perce érintetlen a hálója).

„Nem Wenger utolsó arsenalos szezonja jár a fejünkben, hanem kizárólag az, hogy mire van szükségünk. Megtelt stadiont szeretnék látni, a játékosok izgatottsága és a csapatot átjáró energia, ami igazán számít – kezdte meg a csúcsmeccs felvezetését Diego Simeone, akit a kiállítás miatti kiakadása miatt elküldtek a kispadtól Londonban, és ezért csak a lelátóról figyelheti az eseményeket a visszavágón. – Nem reagáltam jól. Szomorú vagyok a helyzet miatt, de megpróbálok fejlődni. Jobban teszem, ha befogom a számat.”

A madridiak esélyét növeli, hogy két kulcsember is visszatérhet, Filipe Luís felépült sérüléséből, míg az első meccsen – nem százszázalékos állapota miatt – a kispadon jegelt Diego Costa akár a kezdőcsapatban is ott lehet.

„Diego él az ereje adta lehetőségekkel, minden meccsen hatalmas benne a bizonyítási vágy. Filipe két hónapig volt sérült, még nem játszhat kilencven percet, de ha szükség lesz rá, készen fog állni. Sok meccset szívvel is meg kell vívni, nem csupán a lábakkal” – tette hozzá az argentin, aki viszont a szélső védők közül nem számíthat a sérült Juanfranra és az odavágón kiállított Sime Vrsaljkóra.

Simeone az első meccs biztató eredménye ellenére nem becsüli le az angol riválist, a spanyolok vezetőedzője ugyanis tisztában van azzal, hogy az „ágyúsok” képesek lehetnek kiharcolni a továbbjutást Madridban is.

„Nagyszerű játékosaik és csodálatos menedzserük van. A támadóharmadban kivételes sebességgel rendelkeznek, és ott van Mesut Özil, aki kreativitása és remek meglátásai miatt az Arsenal legveszélyesebb futballistája. Mindig a legfontosabb meccseken képesek jobban játszani, ezt alátámasztja, hogy az elődöntőbe jutáshoz jó csapatnak kell lenni, márpedig az Arsenal ilyen együttes.”

AZ ELSŐ MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

Az Arsenalnál abban bíznak, hogy nemzetközi kupagyőzelemmel sikerül lezárni a 22 éves Wenger-korszakot, s ebben a francia menedzser jelentheti a legnagyobb motivációt a játékosoknak.

„Hiszek benne, hogy az embernek minden elkötelezettségét és energiáját bele kell fektetni az általa végzett munkába annak végezetéig. Az utolsó napig kizárólag erre koncentrálok, ha véget ér a munkám az Arsenalnál, meglátjuk, hová megyek, de most szépen szeretném lezárni ezt a szerelmi történetet” – mondta Wenger, majd rátért a mérkőzésre.

MADRID JÓ ÓMEN

♦ Az Arsenal az előző hat spanyolországi vendégszereplése alkalmával nem tudott nyerni (két döntetlen, négy vereség). A legutóbbi siker a Real Madrid otthonában született (1–0, 2006), és akkor egészen a Bajnokok Ligája fináléjáig menetelt a londoni együttes.

♦ Az előző két alkalommal, amikor az Arsenal döntetlennel zárta az európai kupaelődöntő első meccsét, továbbjutott a gárda (KEK, 1980 és 1994).

♦ Az Atlético Madrid az előző 17 hazai európai kupamérkőzéséből csupán egyet veszített el (tizenhárom győzelem, három döntetlen), azt viszont éppen angol ellenféllel szemben (Chelsea, 2017).

♦ Az első összecsapáson 28 lövése volt az Arsenalnak, a jelenlegi El-kiírásban csak a Real Sociedad előtt adódott több lehetőség egy meccsen (Vardar Szkopje, 6–0).

„Egyértelmű, hogy mit kell tennünk, tisztában vagyunk azzal, hogy be kell találnunk. A fejünkben ott van a képlet, amit követnünk kell, pozitívnak kell lennünk. Az egyetlen dolog, amit nem tudunk, hogy az Atlético Madrid ugyanazt csinálja-e majd, mint az első meccsen, vagy pont az ellenkezőjét, és megpróbál minket megtörni. Ez az, ami a meccsen dől el, és akkor kell reagálnunk rá megfelelően.”

A francia szakembert nem rémiszti meg az Atlético otthoni sorozata, kiváltképp, mert képesnek tartja csapatát arra, hogy véget vessen neki.

„Egyszer minden sorozat megszakad, és mi éppen ezt próbáljuk majd elérni. Az első találkozón nekünk voltak nagyobb lehetőségeink, és a visszavágón is erre törekszünk. Ugyanolyan elkötelezettséggel kell pályára lépnünk, viszont nem szabad túlságosan arra fókuszálnunk, hogy hol játszunk, kizárólag a támadásaink kialakításának és a játékunk felépítésének szabad a szemünk előtt lebegnie.”

EURÓPA-LIGA
ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
21.05:
Atlético Madrid (spanyol)–Arsenal (angol) (Tv: RTL II) – élőben az NSO-n!
Az első meccs végeredménye: 1–1
21.05: Salzburg (osztrák)–Marseille (francia) (Tv: Digi Sport1) – élőben az NSO-n!
Az első meccs végeredménye: 2–0 a Marseille javára

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik