El: Egyszerűen elfogytunk, jól jött a téli szünet – Lőw Zsolt

Borsi GergelyBorsi Gergely
Vágólapra másolva!
2018.02.15. 09:51
null
Lőw Zsolt nemcsak ismeri a helyes irányt, hanem meg is mutatja a lipcsei futballistáknak (Fotó: IMAGO)
Lőw Zsolt, a lipcseiek másodedzője ezúttal is aprólékosan feltérképezte az aktuális ellenfelet, csakhogy a Napolin szinte lehetetlen fogást találni – ám ha sikerül, olasz módjára ünnepel.

 

– Megsértették valamivel Fortunát?
– Szó sincs róla – válaszolta a Nemzeti Sportnak Lőw Zsolt, az RB Leipzig 38 éves másodedzője, aki játékosként 25-ször szerepelt a magyar válogatottban.

– Csak azért kérdem, mert az Európa-liga kieséses szakaszának első körében rögtön a Napolival kerültek össze.
– Kétségkívül a legnehezebb ellenfelet kaptuk. Miután kiestünk a Bajnokok Ligájából, és kiemeltként vártuk a sorsolást, arra számítottunk, a szerencse valamivel könnyebb csapatot sodor az utunkba. A Napolit senkinek sem kell bemutatni. Topcsapat, amely csúcsfutballt játszik, rendkívül szervezetten. Az pedig mindennél többet elmond róla, hogy a Juventus előtt vezeti az olasz első osztályt, és a négy nagy európai bajnokságot figyelembe véve csak a Manchester City szerzett nála több pontot. Ugyanakkor várjuk a párharcot, mert legalább felmérhetjük, mire képes a fiatal, még kissé tapasztalatlan együttesünk igazán nagy vetélytárssal szemben.

– Számos feladata közül az egyik az ellenfél feltérképezése.
– Így van.

ELSŐRE NEM MENT

Az RB Leipzig története első BL-szereplése nem párosult továbbjutással, a Besiktas (otthon: 1–2, idegenben: 0–2) és a Porto (o: 3–2, i: 1–3) mögött, ám a Monacót (o: 1–1, i: 4–1) megelőzve hét ponttal a harmadik helyen zárt csoportjában, s így most az El-ben folytathatja felfedező körútját.

– Hogyan kell elképzelni a folyamatot?
– A stáb tagjaival megnézzük az ellenfél legutóbbi hat-hét mérkőzését, nézünk videókat az edzésekről, és több napon keresztül analizáljuk őket. A játékmenetet például négy fázisra osztjuk fel.

– Hallgatom...
– Megfigyeljük, ha a másik csapat birtokolja a labdát, a játékosok hogyan helyezkednek, hány érintés után passzolnak, ki az, aki gyengébb, akit érdemesebb letámadni, megzavarni. Azt is nézzük, hogy közvetlenül a labda elvesztése után miként reagálnak, hogyan támadnak vissza. És természetesen ezeknek az ellenkezőjét is elemezzük, ha mi irányítunk, hogyan viselkednek, illetve egyből a labdaszerzés után miképp indítanak támadást. Emellett nagy hangsúlyt fektetünk a szabadrúgásokra, szögletekre, sőt a bedobásokra is. A folyamat összetett, de csakis így állapíthatjuk meg, hogyan tompíthatjuk az ellenfél erősségeit és használhatjuk ki gyengeségeit. Ez a nápolyiaknál embert próbáló feladatnak bizonyult.

– Mire jutottak?
– Arra, hogy nagyon nehéz feladat előtt állunk, mivel nincs olyan hibájuk, amelyre egyértelműen lehetne építeni, amely könnyedén kihasználható. Kevés fogás van rajtuk, azok is csak apróságok, ilyen helyzetben legtöbbször a napi forma dönthet. Igyekszünk minden részletre odafigyelni, így tudjuk, hogy Raúl Albiol sérülés miatt vélhetően kihagyja az első mérkőzést, míg a gólérzékeny Dries Mertens eltiltás miatt nem játszhat. Márpedig ez biztosan nem hátrány nekünk.

A kapus, akinek több nemzetközi mérkőzése van, mint csapatának

Hamar átesett a tűzkeresztségen az RB Leipzig, s a 2009-ben alapított klub rögtön az első olyan idényében, amelyben kilépett a nemzetközi porondra, bemutatkozott a Bajnokok Ligájában, csütörtökön pedig az Európa-ligában is lejátssza fennállása első mérkőzését. Az évről évre erősödő, szisztematikusan építkező lipcseiek elsősorban a fiatal futballistáknak engednek teret, hogy kibontakoztassák tehetségüket, amit tökéletesen bizonyít, hogy a keretben csupán egy játékos van, aki elmúlt 30 éves. Csakhogy a kapus, Fabio Coltorti egyetlen tétmérkőzésen sem lépett pályára az idényben.

Ennek legfőbb oka, hogy honfitársunk, Gulácsi Péter kirobbanthatatlan a kapuból, ő a 27 évével holtversenyben a csapat negyedik legöregebb futballistája. Rutinjára azonban nem lehet panasz, a Lipcsével ellentétben ő már korábban is tapasztalta, milyen a nemzetközi kupában szerepelni. Salzburgiként hat BL- és két El-selejtezőn védett, míg az El főtábláján 17-szer.

– A nápolyiaknak azért így sincs túl sok okuk bosszankodásra: Marek Hamsík, Lorenzo Insigne és José Callejón is bevetésre vár.
– Bár olyan nagy sztárjuk nincs, mint mondjuk a Barcelonának Lionel Messi vagy a Real Madridnak Cristiano Ronaldo, nem panaszkodhatnak a keret összetételére, így alighanem Mertens pótlása sem okoz nagy gondot. A Napoli erénye az egységében és a kiegyensúlyozottságában rejlik.

– Ugyanakkor egész idényben hangoztatták, kizárólag a bajnoki cím számít, a nemzetközi kupa nem fontos, amit alátámaszt a Bajnokok Ligája-kiesés. Erre lehet alapozni?
– Hallottuk a nyilatkozatokat, olvastuk a csapatról szóló cikkeket, értesültünk arról is, hogy Maurizio Sarri vezetőedző több poszton is cserélhet. De erős együttesről van szó, azt pedig senki sem gondolja, hogy félvállról venné az Európa-ligát. Az elsődleges számunkra is a Bundesliga-szereplés, ettől függetlenül nem tartalékcsapattal készülünk a párharcra.

– Az év végén öt tétmérkőzésből egyet sem nyertek meg, s az újesztendő sem indult sokkal jobban, három bajnokin négy pontot szereztek. Az előző két fordulóban azonban győztek. Újra formába lendültek?
– Rendkívül megterhelő volt számunkra az idény első fele. Az előző kiírásban úgy lettünk ezüstérmesek a bajnokságban, hogy csak arra kellett koncentrálnunk, míg most ott volt a Bajnokok Ligája is. Egyszerűen elfogytunk, elfáradtunk az év végére, és nemcsak a játékosok, hanem az edzők is. Kimerültünk, ezért nagyon jól jött a téli szünet. A Schalke, a Mönchengladbach és az Augsburg ellen is biztos győzelmet arattunk, ám kikaptunk a Freiburgtól, és döntetlent játszottunk a Hamburggal, pedig nyerhettünk volna. Csakhogy az egyik találkozón nagy visszhangot kiváltó bírói tévedés nehezítette a helyzetünket, míg a másikon pontrúgás után kaptunk gólt. Már megint.

Gulácsi Péter kirobbanthatatlan a lipcsei kapuból (Fotó: IMAGO)
Gulácsi Péter kirobbanthatatlan a lipcsei kapuból (Fotó: IMAGO)

– Továbbra is az a Leipzig Achilles-sarka?
– Ha csak a szögletek és szabadrúgások után kapott góljainkat nézem, nagyjából tizenhárom pontot buktunk el, ami rengeteg, tekintettel a mezőny sűrűségére. Pedig óriási előnyünk lehetne a második helyen, és még a Bayern München mögött sem lennénk annyira lemaradva. Az előző idényben ez nem okozott gondot, de a sorozatterhelés miatt kevesebb időt tudtunk a gyakorlására fordítani, ezért sebezhetőbbek vagyunk ezen a téren. Persze az sem elhanyagolható, hogy alacsonyak a játékosaink.

Magyarok a porondon

Gulácsi Péteren és Lőw Zsolton kívül három magyar futballista csapata van érdekelve az Európa-liga legjobb 32 csapata között: Kádár Tamásé, Kleinheisler Lászlóé és Szoboszlai Dominiké.

Közülük a legifjabb, a 17 éves középpályás nem utazott el a Salzburggal a Real Sociedad elleni spanyolországi találkozóra, ellenben Kleinheisler és Kádár is bevetésre vár az FK Asztanában, illetve a Dinamo Kijevben. A két együttes hasonló helyzetben van a Sporting, illetve az AEK Athén elleni találkozó előtt, 2018-ban ugyanis még egyik csapat sem játszott tétmérkőzést. A kazah bajnoki címvédő december 7-én, míg az ukrán második helyezett december 10-én játszott legutóbb.

– A nápolyi futballistákhoz képest is?
– Természetesen részletesen elemeztük az olaszok pontrúgásait is, reméljük, nem lesz velük gondunk.

– Előny vagy hátrány, hogy idegenben kezdik a párharcot?
– Mindenképpen előny, már csak azért is, mert Olaszországban nagyon finom eszpresszót ihatok. A viccet félretéve: meg kell ragadnunk ezt a lehetőséget, fontos, hogy a visszavágóra megmaradjon a továbbjutás esélye, amely felé nagy lépést tehetünk, ha nem kapunk gólt. Nincs akkora nyomás rajtunk, mint ellenfelünkön. Újoncok vagyunk, csupa fiatal játékos alkotja a keretet, nem tőlünk várják a győzelmet, ami kissé furcsa, mert Németországban – egy-két kivételtől eltekintve – éppen az ellenkezőjét szoktuk meg.

– Gondolom, azért nem bánkódna, ha mégis sikerrel térnének haza.
– Olyannyira nem, hogy a mérkőzés után is innék egy kávét. Vagy tudja, mit? Ha már Olaszország, egy pohár finom bort. De ehhez először is nyernünk kell!

EURÓPA-LIGA
A LEGJOBB 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT
ELSŐ MÉRKŐZÉS
17.00:
FK Asztana (kazah)–Sporting CP (portugál) (Tv: Digi Sport1)
19.00: Borussia Dortmund (német)–Atalanta (olasz) (Tv: Digi Sport1)
19.00: Nice (francia)–Lokomotiv Moszkva (orosz)
19.00: Szpartak Moszkva (orosz)–Athletic Bilbao (spanyol)
19.00: Real Sociedad (spanyol)–Red Bull Salzburg (osztrák)
19.00: Ludogorec Razgrad (bolgár)–AC Milan (olasz) (Tv: Digi Sport3)
19.00: Östersund (svéd)–Arsenal (angol) (Tv: Digi Sport2)
19.00: OlympiqueMarseille (francia)–Sporting Braga (portugál)
21.05: FC Köbenhavn (dán)–Atlético Madrid (spanyol) (Tv: Digi Sport1)
21.05: AEK Athén (görög)–Dinamo Kijev (ukrán) (Tv: Digi Sport2)
21.05: Celtic (skót)–Zenit (orosz)
21.05: Napoli (olasz)–RB Leipzig (német) (Tv: RTL II)
21.05: OlympiqueLyon (francia)–Villarreal (spanyol) (Tv: Digi Sport3)
21.05: Partizan Beograd (szerb)–Viktoria Plzen (cseh)
21.05: FCSB (román)–Lazio (olasz)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik