El: a Sevilla a rekordra, a Dnipro az első sikerére hajt

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2015.05.26. 12:46
A Sevilla története során második alkalommal védheti meg címét a második számú európai kupasorozatban, míg a Dnipro első nemzetközi sikerét arathatja a labdarúgó Európa-liga szerdai fináléjában, amelyet a varsói Nemzeti Stadionban rendeznek.

A spanyol együttes rekorderré válhat, négyszer ugyanis még egyetlen csapatnak sem sikerült diadalmaskodnia a jogelőd UEFA-kupában és az El-ben. A Sevillán kívül az Internazionale, a Juventus és a Liverpool győzött három alkalommal.

A két csapat korábban még nem találkozott egymással, a Dnipro csak egyszer futballozott spanyol rivális ellen: az UEFA-kupa 2004–2005 csoportkörében 2–1-re kikapott a Real Zaragozától. A Sevilla négy alkalommal csapott össze ukrán ellenféllel, háromszor nyert, egyszer döntetlent játszott.

Spanyol–ukrán döntőt nemzetközi kupasorozatban csupán egyszer, 1986-ban rendeztek, akkor a Dinamo Kijev 3–0-ra győzött az Atlético Madrid ellen a Kupagyőztesek Európa-kupájának (KEK) fináléjában.

A Sevilla az UEFA-kupában és az El-ben valahányszor döntőbe jutott, mindig győzött: 2006-ban a Middlesbrough-t, 2007-ben az Espanyolt, tavaly pedig a Benficát verte meg. A spanyol csapat a legutóbbi kilenc európai kupameccsén veretlen, a Dnipro négy mérkőzés óta nem talált legyőzőre.

Ebben az idényben a Sevilla mérlege az El-ben 10 győzelem, három döntetlen és egy vereség, az ukrán együttes hat siker és négy döntetlen mellett négyszer kapott ki. A csoportkör kezdete óta a Sevilla 12 gólt kapott, a Dnipro csak tízet.

A dnyipropetrovszkiak a szervezett védekezésükben bízhatnak, az El idei kiírásában ők követték el a legtöbb szabálytalanságot (247), s ők is szenvedték el a legtöbbet (230). A Dnipro játékosai eddig 51 sárga lapot gyűjtöttek be, ezzel magasan vezetik a vonatkozó statisztikát, a sevillaiak ezzel szemben csupán 31-szer részesültek ilyen figyelmeztetésben.

A tizenegyespárbajokat tekintve a spanyol csapat nemcsak tapasztaltabb, hanem sikeresebb is: története során öt európai kupameccsen kellett büntetőket rúgnia, ebből négyszer győzött, míg a Dnipro csupán egyszer vívott ilyen párharcot, s azt el is bukta. A dicsőség mellett a találkozónak óriási anyagi tétje is van, mivel a győztes most először automatikusan a Bajnokok Ligája főtábláján szerepel a 2015–2016-os idényben.

A BL következő szezonjában a főtáblás csapatok egyenként 12 millió eurót kapnak, míg az El-ben részt vevők „csak” 2.4 millió euróval gazdagodnak. A varsói finálét az angol Martin Atkinson vezeti, a mérkőzés 20.45 órakor kezdődik.

A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
Dnipro: Bojko – Fedeckij, Douglas, Cseberjacsko, Matos – Fedorcsuk, Kankava – Lucskevics, Rotan, Konopljanka – Szeleznyov
Sevilla: Rico – Coke, Carrico, Kolodziejczak, Tremoulinas – Mbia, Krychowiak – Vidal, Banega, Vitolo – Bacca

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik