El: a Loki, a Fradi és az MTK 749 millió forintért indul harcba

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.07.02. 12:59
null
A Lokinak javulnia kell a Fradi ellen nyújtott teljesítményéhez képest (Fotó: Teknős Miklós)
Jelentősen megemelték a szereplők díjazását a labdarúgó Európa-ligában. Az az együttes, amely eljut a csoportkörig, több mint 700 millió forinttal gazdagodik. De vajon melyik csapatnak lesz erre reális esélye? A Fradi Hollandiában, a DVSC és az MTK itthon rajtol a selejtező 1. fordulójában, utóbbiak montenegrói, illetve szerb rivális ellen.

749 MILLIÓ A CÉL ENNYIT FIZET A CSOPORTKÖR ELÉRÉSE

A dehir.hu megnézte, milyen összegért szállnak harcba a csapatok a most induló Európa-liga-küzdelmek során. A sorozat három hazai résztvevője csütörtökön kezd az első selejtezőkörben: a Loki a montenegrói Szutjeszkát fogadja este fél héttől a Nagyerdei Stadionban, az MTK a szerb Vojvodina ellen meccsel a Szusza-stadionban, míg a Ferencváros a holland Go Ahead Eagles vendégeként rajtol Emmenben.

A második számú kontinentális futballsorozat szereplői eddig sem kis rajtpénzt kaptak az Európai Labdarúgó-szövetségtől, ám ezt az összeget most 60-70 százalékkal megnövelte az UEFA. Már az indulás megemelt összeggel jár: az eddigi 120 ezer euró (37.4 millió forint) helyett idén már 200 ezret (62.4 millió Ft-ot) ér, ezt játék nélkül elkönyvelheti minden gárda.

SZAVAZÁS

A DVSC-Teva a montenegrói Szutjeszkával csap össze az Európa-liga első selejtezőkörében. Ön szerint milyen eredménnyel zárul a párharc?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A jó szerepléssel párhuzamosan a kasszába érkező összeg is gyarapszik. A második körben az addig elkönyvelten túl 210 ezer euró (65.5 millió forint) lesz a jutalom. Ha a csapat a selejtezők során bejut az utolsó, negyedik párharcba, az legalább 860 ezer euró bevételt (268 millió Ft-ot) jelenthet az együttes számláján.

Az előcsatározások során keresett pénzt csak egyetlen esetben „veszíti” el az adott egyesület, mégpedig ha feljut az Európa-liga 48-as főtáblájára. Ott ugyanis azonnal 2.4 millió eurót (749 millió Ft-ot) könyvelhetnek el a körmérkőzéses csoportmeccsekre érkező csapatok, s ehhez jönnek még a televíziós bevételek, illetve a pontokért és győzelmekért járó összegek.

Így fizet az UEFA

– Első selejtezőkör: 62.4 millió forint
Második selejtezőkör: 65.5 millió forint
Harmadik selejtezőkör: 68.6 millió forint
Negyedik selejtezőkör: 71.7 millió forint
A csoportkör rajtpénze: 749 millió forint

A DVSC ÚJ HADRENDDEL, AZ MTK ÚJ EDZŐVEL ÉS ÚJ JÁTÉKOSOKKAL KÉSZÜL

A Ferencváros hollandiai meccsével már foglalkoztunk korábbi cikkünkben, most lássuk, mire számíthatunk az egyaránt hazai pályán játszó DVSC, MTK kettőstől.

SZAVAZÁS

Az MTK a szerb Vojvodinával játszik az Európa-liga első selejtezőkörében. Ön szerint milyen eredménnyel zárul a párharc?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Mindkét csapatra jellemző egyfajta állandóság: egy-egy átigazolási időszakban általában nem változik sokat a keret, megvannak azok az alapok, melyekre építhetnek az edzők. A Lokinál ez idén nyáron is így volt. Nem gyengült a csapat, ugyanakkor nem is erősödött. Illetve a korábban az Ajaxnál is megforduló holland támadótól, Geoffrey Castilliontól feltételezhetően sokat várnak a debreceni vezetők, de őt csak most, a héten igazolták, a montenegrói Szutjeszka elleni El-selejtezőn még nem játszhat.

Az egyetlen nyári távozót, Selim Bouadlát nem lesz nehéz pótolni, hiszen már az előző idényben sem számított kihagyhatatlan láncszemnek Kondás Elemér vezetőedző gépezetében, az MTK-tól érkező, több poszton bevethető támadó, Horváth Zsolt pedig növelheti a variációs lehetőségeket. A mai találkozón a Loki új hadrendje is debütálhat tétmeccsen, ugyanis – és erről tanúskodik a DVSC honlapjára is felkerült felállás – a gárda átállhat a korábban kevésbé alkalmazott 4–3–3-ra. Más kérdés, hogy múlt héten a Fradi elleni edzőmeccsen ez nem jött be, mert simán, 2–0-ra kikaptak. Ebben a rendszerben kulcsszerep hárul a centerre, aki várhatóan Balogh Norbert lesz, ő az előző szezonban 19 évesen 15 NB I-es meccsen két gólt szerzett.

Jó hír ugyanakkor a debrecenieknek, hogy a korábbi Videoton-csatártól, Goran Vujovicstól már nem kell tartaniuk, a gólerős csatár nyáron távozott a niksicsiektől.

A DEBRECEN EL-KERETE
Kapusok:
Slakta Balázs*, Erdélyi Miklós, Verpecz István
Védők: Szatmári Csaba*, Lázár Pál, Kuti Krisztián, Mészáros Norbert, Máté Péter, Barna Szabolcs*, Igor Morozov, Dusan Brkovics, Nagy Zoltán, Berdó Péter, Korhut Mihály, Aleksandar Jovanovic
Középpályások: Varga József, Zsidai László, Rene Mihelic, Ferenczi János, Sós Bence, Ludánszki Bence, Bódi Ádám, Szakály Péter, Kulcsár Tamás
Támadók: Balogh Norbert*, Bereczki Dániel*, Ibrahima Sidibe, Tisza Tibor, Szécsi Márk*, Horváth Zsolt
*B-listás

Az MTK-nál a korábbinál több változás történt a nyáron, és nem csak a keretben, hiszen Garami József szakmai igazgatót László Csaba váltotta a szakvezetői poszton.

SZAVAZÁS

A Ferencváros a holland Go Ahead Eaglesszel találkozik az Európa-liga első selejtezőkörében. Ön szerint milyen eredménnyel zárul a párharc?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A keretben a távozó (Horváth Zsolt) vagy éppen nem hosszabbító és egyelőre klub nélküli alapemberek (Pölöskei Zsolt, Csiki Norbert) helyére érkeztek új játékosok (Szatmári Lóránd, Varga Szabolcs, Marek Strestík), illetve a védelem a horvát Mato Grgiccsel erősödött. Kérdés, a rövid felkészülési időszak alatt mennyire sikerült beépíteni őket a csapatba. A Vojvodina két éve a Honvédot kettős győzelemmel, 5–1-es összesítéssel búcsúztatta, és a szerb alakulat azóta sem lett gyengébb, vagyis igazán kemény próba vár az MTK-ra – de a Loki sem veheti biztosra a továbbjutást...

AZ MTK EL-KERETE
Kapusok: Hegedüs Lajos, Federico Groppioni, Abu Attila
Védők: Nagy Tibor, Deutsch Bence, Mato Grgic, Tóth Ferenc, Dragan Vukmir, Vadnai Dániel, Poór Patrik
Középpályások: Khaly Iyane Thiam, Hajdú Ádám, Szatmári Lóránd, Kanta József, Vass Ádám
Támadók: Myke Bouard Ramos, Varga Szabolcs, Hrepka Ádám, Torghelle Sándor, Horváth Péter

A FERENCVÁROS EL-KERETE
Kapusok:
Kunsági Roland, Jova Levente, Dibusz Dénes
Védők: Leandro, Michal Nalepa, David Mateos, Emir Dilaver, Cristian Ramírez, Valencsik Dávid
Középpályások: Nagy Dominik, Hajnal Tamás, Gyömbér Gábor, Gera Zoltán, Busai Attila, Csilus Ádám, Haris Attila, Nagy Ádám
Támadók: Haraszti Zsolt, Böde Dániel, Roland Lamah, Popov Patrik*, Ugrai Roland, Somália, Varga Roland
*B-listás

EURÓPA-LIGA
1. SELEJTEZŐKÖR, ELSŐ MÉRKŐZÉSEK

18.30 DEBRECENI VSC–Szutjeszka Niksics (montenegrói) (Tv: Duna World) – élőben az NSO-n!
20.00 Go Ahead Eagles (holland)–FERENCVÁROS (Tv: Duna) – élőben az NSO-n!
20.30 MTK BUDAPEST
–Vojvodina (szerb) (Tv: Duna World) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik