El: a főtábla kapujában a feröeri csapat, magyar kapusedzővel

Vágólapra másolva!
2020.09.25. 14:48
Feröer-szigetek nem ismeretlen a magyar labdarúgás rajongói számára: az elmúlt években a válogatott több alkalommal is találkozott az Atlanti-óceáni szigetcsoport legjobbjaival. A nagyjából 50 ezer fő lakta terület klubfutballja viszont eddig nem tudott sok feltűnést itthon kelteni – egészen mostanáig: a Klaksvík egy lépésre van az Európa-liga főtáblájától, a csapat kapusedzője pedig nem más, mint a korábban a ZTE-vel a Manchester United ellen is játszó Turi Géza – hívta fel a figyelmet az Origo.

Korábban még soha sem jutott feröeri csapat az Európa-liga playoff körébe. (Fotó: AFP)
Korábban még soha sem jutott feröeri csapat az Európa-liga playoff körébe. (Fotó: AFP)

AzOrigorészletes beszámolót írt a találkozóról, amelynek magyar vonatkozását a feröeri csapat kapusedzője, Turi Géza adja. A hírportál a korábbi ZTE-kapus párját szólaltatta meg a mérkőzéssel kapcsolatban:

„Hideg van, de nem fúj a szél, nem is esik. Nem lehetek ott a meccsen, mert a koronavírus miatt itt is minden zárt kapus, de Géza ott van. A tévé nem adja élőben, a neten lehet nézni, itt ülök a gép előtt, de szerintem semmi nem dőlt el, erős csapat az ellenfél” – mesélte a körülményekről Nagy Zsuzsanna.

Az előző idény bajnoka a grúz Dinamo Tbiliszi csapatát fogadta Tórshavnban, semleges pályán. A félidőben 1–0-ra vezettek a hazaiak, aztán a második félidőben megsemmisítő csapást mértek a vendégekre: az 58. perctől kezdve 11 perc alatt három gólt rámoltak be a szovjet utódállamból érkező együttes kapujába, majd hiába jött a szépítés, a Klaksvík még kettőt rúgott, így 6–1-es végeredménnyel zárult a találkozó.

A mérkőzést követően hatalmas ünneplésbe fogtak a feröeri játékosok, ami nem csoda, hiszen a kis ország klubfutballjának eddigi legnagyobb sikerét érték el, ráadásul egy olyan csapat ellen, amely keretének a piaci értéke aTransfermarktalapján több mint háromszorosa a Klaksvíkénak.

Feöeri öröm
Security Check Required

Ahhoz, hogy a csapat idáig eljusson, kis szerencsére is szükség volt, de a Tbiliszi elleni eredmény önmagáért beszél.

A nemzetközi szereplést a Bajnokok Ligája selejtezőjében kezdték, ahol az első fordulóban a Slovan Bratislavát fogadták volna, ám mivel a szlovák csapatkétszer sem tudott kiállni ellenük, játék nélkül jutottak tovább a második körbe, ahol a Young Boys elleni idegenbeli mérkőzés következett.

A svájci bajnoktól elszenvedett 3–1-es vereséget követően átkerültek az El-selejtezőbe, itt győzték le a Dinamo Tbiliszit, és jutottak a playoffba, ahol az ír Dundalk otthonában lépnek majd pályára.

AzOrigo cikke kiemeli: mindkét csapat élete mérkőzését játssza majd, hiszen eddig egyik gárda sem jutott be nemzetközi kupa csoportkörébe.

Turi Gézának játékosként nem sikerült nemzetközi kupa csoportkörében szerepelnie – kapusedzőként ez most összejöhet.

A mérkőzés összefoglalója

Klaksvik (Fai) 6:1 Dinamo Tbilisi (Geo) | Europa League - Qualification

Klaksvik (Fai) 6:1 Dinamo Tbilisi (Geo) | Europa League - Qualification Historic victory

EURÓPA-LIGA
SELEJTEZŐ, 3. FORDULÓ
BAJNOKI ÁG
KÍ (feröeri)–Dinamo Tbiliszi (grúz) 6–1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik