El: 2013 után először nem nyernek meg valamit a spanyolok!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.05.12. 12:07
null
Danny Blind (balra) a kapitánya volt a 95-ös BL-győztes Ajaxnak, Patrick Kluivert (jobbra) a döntő gólt szerző játékosa <br />– most fiaik csaphatnak össze az El-döntőben! (Fotó: AFP)
Az Ajax és a Manchester United játssza a 2016–2017-es Európa-liga-idény döntőjét május 24-én, Solnában. A hollandok a tizedik, az angolok a hetedik nemzetközi kupafináléjukra készülnek, és 2013 óta először nem spanyol csapat nyer meg egy sorozatot!

EURÓPA-LIGA
DÖNTŐ (
Friends Aréna, Solna)
Május 24., 20.45: Ajax–Manchester United

ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓK
Olympique Lyon (francia)–Ajax (holland) 3–1 (Lacazette 45., 45+1. – az elsőt 11-esből, Gezzal 81., ill. Dolberg 27.)
Továbbjutott: az Ajax, 5–4-es összesítéssel
Manchester United (angol)–Celta Vigo (spanyol) 1–1 (Fellaini 17., ill. Roncaglia 85.)
Továbbjutott: a Manchester United, 2–1-es összesítéssel

Az Ajax az 1996-os BL-döntő után 21 évvel játszhat ismét nemzetközi kupadöntőt, akkor a Juventus ellen tizenegyesekkel maradt alul az amszterdami gárda.

Nyerni legutóbb még egy évvel korábban tudtak a hollandok, a Milan elleni BL-döntőt Patrick Kluivert gólja döntötte el. Abban az Ajaxban Danny Blind volt a csapatkapitány – fiaik, Justin Kluivert és Daley Blind (MU) pedig egymás ellen léphetnek pályára az El-döntőben!



Ja igen, napra pontosan 22 évvel az említett BL-döntőt követően...



Az Ajax és a Manchester United ütközete a harmadik UEFA-kupa/El-finálé lesz, amelyben holland és angol együttes csap össze. Az 1973–1974-es kiírásban a Feyenoord az idegenbeli 2–2 után otthon 2–0-ra legyőzte a Tottenhamet, míg az 1980–1981-es fináléban az Ipswich Townnak a hazai 3–0 után az idegenbeli 2–4 is belefért az AZ ellen.

A „vörös ördögök” az első UEFA-kupa/El-döntőjükre készülnek, az amszterdamiak a másodikra, utóbbiak az 1991–1992-es idényben a Torino otthonában kétszer is vezetve 2–2-es döntetlent értek el, így az otthoni gól nélküli iksz a hollandok sikerét jelentette.

Az angolok a hetedik nemzetközi kupadöntőjük előtt állnak, a 2010–2011-es BL-sorozat óta először jutottak be egy európai sorozat fináléjába. A hollandoknak a tizedik következik – mindössze a nyolcadik csapat az Ajax, amelynek összejött a két számjegyű „döntőmennyiség”.

Megszakadt a spanyol hegemónia! Legalábbis részben... A 2013-as európai Szuperkupa (Bayern München) óta minden európai sorozatot spanyol csapat nyert meg. Bár a BL-ben a Real Madrid révén még állnak a spanyolok – a Juventusszal csap össze a címvédő –, a mostani El nem az övék.

Lassan – vagy inkább nagyon gyorsan – érdemes lesz megjegyezni a 19 éves Kasper Dolberg nevét, a dán csatár ebben a szezonban már 22 gólnál és nyolc gólpassznál jár, a Lyon elleni szemtelen találatáról pedig még sokáig beszélnek majd.

A Lyon–Ajax összefoglalója



A Who Scored értékelése szerint Marouane Fellaini és Alexandre Lacazette volt a visszavágók legjobbja. A Manchester United középpályása egy gólt szerzett, hét légi párbajt nyert meg a Celta ellen, 7.98-as osztályzatot érdemelt ki, a Lyon csatára pedig többek között két góllal és két kulcspasszal jelentkezett az Ajax elleni siker során, ő 8.72-es érdemjegyet kapott.

Lacazette a két találatát 84 másodpercen belül hozta össze, csak az Osmanlisport erősítő Rusescu ért el gyorsabb duplát ebben a kiírásban, neki 73 másodperc kellett. A Lyon támadója a szezonbeli 43 tétmeccsén 33 gólt és négy gólpasszt jegyzett.

Ha El-meccs és MU, akkor Rashford: a legutóbbi négy MU-gólból kettőt ő szerzett, kettőt ő készített elő.

Hiába a (mezőny)fölény. A Celta 67.24 százalékban birtokolta a labdát és 11 nagy helyzetet dolgozott ki az MU otthonában, de nem tudott nyerni. A Lyon pedig hat játékost is ad a játéknap csapatába, mégsem örülhettek a franciák.

Összességében még így is jól állnak az ajaxosok, az elődöntő három legjobbja is az amszterdamiaktól került ki.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik