Dzsudzsákék három góllal legyőzték a Lokit

Vágólapra másolva!
2010.11.04. 21:04
Címkék
A labdarúgó Európa-liga 4. fordulójában a PSV Ibrahim Afellay és Jonathan Reis első félidei találatával, illetve Stijn Wuytens hajrábeli góljával 3–0-ra legyőzte a Debreceni VSC-t az I-csoport mérkőzésén. A magyar bajnoknak volt néhány jó momentuma, de erejéből csak helyzetekig futotta, miközben az eindhoveniek a második játékrészben már csak félgőzzel játszottak. Dzsudzsák Balázs gólpasszt jegyzett és kapufát lőtt, ezúttal azonban nem talált be, így nem sikerült új klubrekordot felállítania.

A középpályán néha hét lokista sem tudta megállítani Afellayékat (Fotó: Szabó Miklós)
A középpályán néha hét lokista sem tudta megállítani Afellayékat (Fotó: Szabó Miklós)
A középpályán néha hét lokista sem tudta megállítani Afellayékat (Fotó: Szabó Miklós)
A középpályán néha hét lokista sem tudta megállítani Afellayékat (Fotó: Szabó Miklós)
A középpályán néha hét lokista sem tudta megállítani Afellayékat (Fotó: Szabó Miklós)


Az összecsapáson a hetedik percig kellett várni az első helyzetre: Jeremain Lens jobb oldali beadására Mindaugas Malinauskas borzalmasan vetődött ki, de szerencsére a hosszú oldalon csak Loki-védő érkezett. Ekkor már látni lehetett, hogy a találkozó nem vonz telt házat, a két oldalsó lelátón foghíjasak maradtak a lelátók.

Az első negyedórában hatalmas nyomást gyakorolt a PSV a harmadik számú szerelésében, azaz kék felső, kék nadrág összeállításban pályára lépő Debrecenre, amelynek a végén Dzsudzsák indult meg a bal oldalon, majd 14 méterről lőtt, Malinauskas nagy nehézségek árán védett.

 SAMPDORIA–METALISZT 0–0
A Sampdoria célja az volt, hogy visszavágjon a Metalisztnak a két héttel ezelőtti 2–1-es harkivi vereségért, ám ez nem sikerült. A genovaiak hiába voltak jobbak mindkét játékrész hajrájában, és szorították be az ukrán csapatot, a vendégek a találkozó nagy részében jól őrizték a számukra értékesnek tűnő gól nélküli döntetlent, és végül sikerrel jártak, szereztek egy pont a Samp vendégeként.
A hazaiaknál Koman Vladimir csereként állt be a 72. percben Stefano Guberti helyére. 

Egy perccel később Ola Toivonen próbálkozott lövéssel, majd jobb oldali szöglet után ismét Malinauskas borzolta a Loki-szurkolók idegeit bizonytalanságával. A 22. percben góllá érett a PSV fölénye: Orlando Engelaar Dzsudzsákhoz passzolt, aki a háta mögött, talpával továbbította a labdát Ibrahim Afellayhoz, s utóbbi 18 méterről jobbal kilőtte a bal alsó sarkot. 1–0

A találat után a PSV megnyugodott, továbbra is uralta a mérkőzést, a tempóból érezhetően visszavett valamelyest. A 28. percben Czvitkovics Péter nevéhez fűződött az első ígéretes debreceni próbálkozás: a középpályás 20 méterről leadott lövése veszélyesen pattogva ment el a jobb alsó sarok mellett.

A Lokinak csak nagyon ritkán sikerült megbontania a PSV védekezését, az egyik ilyennél Varga József elől Andreas Isaksson lehúzta a labdát, majd a Loki legnagyobb helyzeténél Laczkó Zsolt előrerése hozta zavarba a hollandokat. A védő bal oldalról indulva Adamo Coulibalyval kényszerítőzött, és került helyzetbe, majd passzolt a helyére bemozduló Czvitkovicshoz, aki nagy helyzetben 14 méterről a kapu mellé csavart.

A félidő hajráját ismét megnyomta a PSV: a 40. percben Toivonen játszott össze Jonathan Reisszel, a visszakapott labdát pedig 16 méterről kapura küldte, de az a bal oldali kapufáról kipattant. Négy perccel később ismét Toivonen és Reis kereste és találta meg egymást: a brazil támadó 14 méterről a bal alsó sarokba gurította a labdát. 2–0

A hosszabbításra még maradt két DVSC-lehetőség, ám Coulibaly életerős lövésénél Isaksson nagyot nyújtózva szögletre mentett, míg Czvitkovics szabadrúgásánál fölé szállt a labda.

A második játékrészt jól kezdte Herczeg András csapata, többször is csak Isakssonon múlt, hogy nem született meg a szépítő gól. Az igen aktív Czvitkovics szabadrúgásból 30 méterről „kínálta meg” Isakssont, aki nagyot nyújtózva hárított a léc alól, majd Bódi Ádám jobb felső felé tartó lövésénél is szüksége volt a svéd hálóőrnek a rugóira, ám így is csak centik hiányoztak a gólhoz.

Laczkó bal oldali elfutása után is a kapus volt az akció végállomása, ám ebből a helyzetből még szöglet sem született, miután a játékvezető (és az asszisztensek) nem észlelték Isaksson közreműködését. A PSV érezhetően erőkímélő üzemmódba lépett, így egy-egy támadásnál megrázták magukat az eindhoveniek, de folyamatosan már nem tartották a labdát a Loki kapujának előterében.

Lens fejese még jócskán fölé szállt, miután magas volt a beadás, de a 69. percben csupán centik hiányoztak az újabb gólhoz és Dzsudzsák klubcsúcsához: a magyar szélső sistergős ballábas lövése a bal oldali kapufa tövéről pattant ki. (A magyar középpályás új klubrekordot állított volna fel, ha sorozatban ötödik európai kupameccsén is betalál a PSV színeiben.)

A hajrában nem nagyon erőltették meg magukat a csapatok. Az unalmas labdatologatást előbb Szakály Péter egyéni akciója és fölé szálló lövése törte meg, majd a 85. percben Toivonen 10 méterről a „semmiből” újabb kapufát lőtt. A 88. percben a csereként beálló Stijn Wuytens gondolta még úgy, hogy érdemes megvillannia, és egy szép emeléssel elment Dajan Simac mellett, majd droppból szépen a léc alá zúdította a labdát. 3–0

Ez volt a slusszpoén: a Loki 3–0-ra kikapott Eindhovenben, és már matematikailag is eldőlt, hogy nem juthat tovább csoportjából.

PSV–DEBRECEN 1–0 (AFELLAY)
 
PSV–DEBRECEN 2–0 (REIS)
 

PSV–DEBRECEN 3–0 (WUJTENS)
 


EURÓPA-LIGA
I-CSOPORT, 4. FORDULÓ
PSV (holland)–DEBRECENI VSC (magyar) 3–0 (2–0)
Eindhoven, Philips Stadion. Vezette: Courtney (északír)
PSV: Isaksson – Hutchinson, Bouma (F. Rodríguez, a szünetben), Marcelo, Pieters (Wuytens, 78.) – Afellay, Toivonen, Engelaar – Lens (Bakkal, 64.), Reis, Dzsudzsák. Vezetőedző: Fred Rutten
DEBRECEN: Malinauskas – Nagy Z., Simac, Mijadinoszki, Laczkó Zs. – Kiss Z. – Bódi Á. (Dombi, 73.), Varga J., Czvitkovics, Szakály P. – Coulibaly. Klubmenedzser: Herczeg András
Gólszerző: Afellay (22.), Reis (44.), Wuytens (88.)
 
A másik mérkőzésen: Sampdoria–Metaliszt Harkiv 0–0

AZ ÁLLÁS
1. PSV43108–2+6 10
2. Metaliszt Harkiv42117–3+4 7
3. Sampdoria41213–30 5
4. Debrecen40041–11–10 0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik