Csoportkörös leckét kapott a Vidi, mert ami sok, az sok

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2018.09.21. 10:07
null
A Vidi elhasalt a BATE ellen (Fotó: Tumbász Hédi)
A válogatott hazai meccseihez hasonlóan immár a Vidi El-mérkőzései, így a BATE elleni csütörtöki találkozót követően is jelentkezünk helyszíni beszámolónkkal, melyben összegezzük a szurkolók véleményét, a meccs után elhangzott nyilatkozatokat, a találkozó hangulatát, saját tapasztalatainkat, ahogy a meccset mi megéltük, ahogy mi láttuk…  

 

Azt már megszokhattuk, hogy a BATE Boriszov szeret borsot törni a mieink orra alá. Az elmúlt hat évben háromszor is továbbjutott az európai kupákban magyar csapattal szemben (kétszer a DVSC-t, egyszer a Videotont búcsúztatta), és a lejátszott hat meccsből hármat megnyert, csak egyszer kapott ki. Nem mellékesen pedig a mostani már a kilencedik szereplése az Európa-liga vagy a Bajnokok Ligája csoportkörében, míg a Vidi másodszor jutott el a főtáblára, mindkétszer az El-ben.

A BATE a fentiekből adódóan is sok szempontból példa lehet a magyar csapatok számára. Egyrészt azért, mert európai viszonylatban nem kiemelkedő költségvetéssel tud évről évre csoportkörben szerepelni, másrészt többnyire hazai, fehérorosz játékosokra alapozva. A Vidi ellen például csak négy légiós kapott helyet a kezdőcsapatban, míg a fehérváriaknál a honosított Viníciusszal együtt volt négy magyar…

A pályán pedig hihetetlenül hatékony futballt mutattak be a vendégek: 27 perc alatt egyszer jutottak el a sérült Kovácsik Ádámot helyettesítő, tavaly ilyenkor még Mezőkövesden védő Tomás Tujvel kapujáig és rögtön gólt is szereztek, miközben a Vidi hiába alakította ki sorra a nagyobbnál nagyobb helyzeteit, azok rendre kimaradtak.

A mérkőzés előtt több szurkoló is úgy fogalmazott nekünk, hogy bár a visszavonulását a napokban bejelentő Danko Lazovics kulcsembernek számított, a Vidi a nyáron érkező új játékosokkal képes lehet megoldani a pótlását. Erről beszélt, például, az Újpest vezetőedzője, Nebojsa Vignjevics is, akivel szintén összefutottunk a stadion előtt, kiemelte, Lazovics sok mérkőzést eldöntött már a Vidi javára, ugyanakkor a csapatban nélküle is vannak minőségi futballisták, a szerb szakember megemlítette például a nyáron szerződtetett Armin Hodzicot, és biztos volt benne, hogy Marko Nikolics megtalálja majd a megfelelő megoldást.

Jó hetven perc játék után viszont éppen egy higgadt befejező ember hiányzott a Vidiből, sok esetben az volt az érzésünk, hogy a kihagyott helyzetek után elbizonytalanodtak a fehérváriak, és a tizenhatoshoz érve mindenki tovább akarta passzolni a labdát, hiányzott a vállalkozó kedv a csapatból.

Nikolics mester persze, ahogy azt honfitársa megjósolta, ezúttal is mindent megpróbált. A 64. percben például védő helyett hozott be csatárt, amikor Fiola Attilát az első meccsén pályára lépő Hodzic váltotta és átállt a csapat háromvédős rendszerre, majd bejött a nyáron igazolt „vasasos” különítmény, az eddig csak egy-egy NB I-es találkozón szereplő Hangya Szilveszter, Berecz Zsombor kettős.

Az eltiltott Huszti Szabolcs és a hirtelen visszavonuló Lazovics hiányában azonban olyan futballistát nem tudott pályára küldeni a szakvezető, aki lendületet tudott volna hozni a Vidi játékába, ráadásul a BATE második góljával el is dőlt a találkozó.

A mérkőzés bebizonyította, a labdarúgás törvényszerűségeit nem lehet meghazudtolni. Az a csapat, amelyik 11 próbálkozásból csak kétszer találja el a kaput és nem lő gólt, nem tud nyerni. Az a csapat, amelyik egy nemzetközi kupameccsen három kulcsemberét kénytelen nélkülözni (Huszti Szabolcs, Kovácsik Ádám, Danko Lazovics), miközben négy új, nem a legjobb formában és erőállapotban lévő játékost (Berecz Zsombor, Hangya Szilveszter, Armin Hodzic, Georgi Milanov) is kénytelen pályára küldeni, sok jóra nem számíthat. A Vidinek a selejtezők során éppen az volt az ereje, hogy nagyjából ugyanazzal a kerettel játszott végig, amely az előző szezonban bajnoki címet nyert, és most ebből estek ki hárman, és közben távozott a megbízható cserének számító Varga József, Sztefan Scsepovics pedig a hozzáállása miatt került a partvonalon túlra.

Ez így együtt pedig soknak bizonyult. Nikolics a meccs utáni sajtótájékoztatón úgy zárta értékelését, hogy ez a mérkőzés jó leckeként fogható fel. Jobb híján tehát megint kénytelenek vagyunk tanulni a BATE-tól, két hét múlva pedig jöhet a Chelsea elleni mérkőzés Londonban. Viszont abból érdemes erőt meríteni, hogy majdnem 15 ezren látták a Groupama Arénában a mérkőzést, vagyis van kinek bizonyítani, van kiért küzdeni.

EURÓPA-LIGA
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
L-CSOPORT
Vidi FC (magyar)–BATE Boriszov (fehérorosz) 0–2
Budapest, Üllői út, 14 726 néző. Vezette: Kristoffersen (dán)
Vidi FC: Tujvel – Fiola (Hodzic, 64.), Juhász R., Vinícius, Stopira – Nego, A. Hadzic, Nikolov (Berecz, 78.) – Kovács I., M. Scsepovics, Milanov (Hangya, 76.). Vezetőedző: Marko Nikolics
BATE: Scserbickij – Poljakov, Milunovics, Filipenko, Filipovics – Ivanics (Gorgyejcsuk, 67.), D. Baga, Jablonszkij, Dragun, Sztaszevics (Vologyko, 88.) – Touminen (Szkavis, 65.). Vezetőedző: Alekszej Baga
Gólszerző: Tuominen (27.), Filipenko (85.)
Kiállítva: Filipovics (94.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, STATISZTIKÁK, ÉRDEKESSÉGEK ITT!

A CSOPORT MÁSIK MÉRKŐZÉSÉN

PAOK (görög)–Chelsea (angol) 0–1 (Willian 7.)
Szaloniki,
Tumba. Vezette: Undiano Mallenco (spanyol)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik