A szerencsés iksz után kiejtik-e Dzsudzsákék a Lille-t?

Vágólapra másolva!
2011.02.24. 12:00
null
Lille-ben a PSV mázlival harcolt ki döntetlent – tovább tud-e lépni Dzsudzsák (balra) és csapata? (Fotó: Reuters)
A keddi és szerdai egy-egy visszavágó (ezek a CSZKA Moszkva, illetve az FC Porto továbbjutását hozták) után csütörtökön rászabadul a meccsözön Európára: az El-nyolcaddöntőbe jutásért 14 párharcot rendeznek ma. Négy magyar légiós csapata van még a porondon, egy volt NB I-es játékos (Artjoms Rudnevs) pedig tovább növelheti ázsióját és piaci értékét is, ha a Lech Poznan kiejti a BL-ben szerepelt Bragát.

Az Európa-ligában szereplő magyar játékosok csapatai közül egyedül a PSV nem szenvedett vereséget a legjobb 16 közé jutásért rendezett párharcok első meccsén, igaz, nem is nyert, 0–2-ről talpra állva ért el 2–2-t a Lille vendégeként.

Az eredményre tekintettel nem kell különösebben részletezni, milyen fontos Dzsudzsák Balázs eindhoveni együttese számára az első gól megszerzése csütörtök este, arról nem is beszélve, hogy a továbbjutás elmaradása érzékenyen érintené az amúgy sem dugig telt klubkasszát. Akárhogy is alakul a Lille elleni visszavágó, Dzsudzsákék fél szemmel már a hétvégi bajnokira is figyelnek, hiszen az Eredivisie trónjára velük együtt pályázó Ajaxot fogadják vasárnap – vagyis legalább annyit veszíthet ezen a héten a PSV, mint amennyit nyerhet.

kerdes=Melyik csapat jut tovább a párharcból?|opcio1=A PSV|opcio2=A Lille|
cikkertekelo_szavazas

Szavazz!

Melyik csapat jut tovább a párharcból?
mceBlockPasteEnd

Az Anderlecht helyzetét a „reménytelen" szó nagyjából jól leírja, a belga nagycsapat ugyanis a hazai pályán elszenvedett 0–3 után sok jóra nem számíthat az Ajax otthonában. Bár, mint fent említettük, az amszterdamiaknak is bajnoki rangadó jön a hétvégén, és ami azt illeti, a háromgólos előny birtokában alighanem egy kicsit pihenhetnek is...

„Nem azért jöttünk, hogy – ahogy mondani szokták– „feltett kézzel″ menjünk ki a pályára. Kilencven percünk van, és néha a futballban a legkülönösebb dolgok is megeshetnek. Érdekes, hogy amíg az előző szezonbeli Ajax jobb volt, mint mi, most nem éreztem egyértelműen jobbnak az amszterdamiakat, de kihasználták a helyzeteiket, és ezzel nagy előnyt szereztek. Hiányzik tőlünk Legear, felállt védelem ellen nagyon sokat jelent a játéka, mert teret nyit a csatárainknak. Jó teljesítményben reménykedem, amely a bajnokságra is lendületet ad" – nyilatkozta Juhász Roland, az Anderlecht a magyar védője.

Buzdításban nem lesz hiány Szentpétervárott...
Buzdításban nem lesz hiány Szentpétervárott...

Jobb esélyekkel, de szintén hátrányból várja a visszavágót a Zenit. A szentpéterváriak a rendes játékidő lejárta után kapott góllal – nem mellékesen emberhátrányban – szenvedtek 2–1-es vereséget a Young Boys otthonában, Huszti Szabolcs akkor nem lépett pályára. És most csütörtökön?

„Mindig van rá esély, hogy beállok, hacsak nem raknak ki a keretből – jegyezte meg keserűen a magyar szélső. – A múlt heti meccsen Luciano Spalletti vezetőedző elküldött melegíteni, szerintem be is álltam volna, ha nem alakul balszerencsésen a találkozó. Mínusz tizenöt fok, műfű helyett valódi fű vár a Young Boysra, no meg egy erős együttes, amely szerintem képes kiharcolni a továbbjutást. Nagyon bízom benne, hogy végre én is lehetőséget kapok, jóllehet azt is tudom, hogy a Zenitnél elvégzett kemény munkának meglesz a gyümölcse – ha nem itt, akkor egy másik csapatnál."

A Stuttgart 1–2-vel tért haza a Benfica otthonából (a svábok vezető góljánál Hajnal Tamás adta a csaknem negyvenméteres gólpasszt), és egyáltalán nem esélytelen a visszavágón – így véli a magyar válogatott középpályás is.

„Értékes a szerzett gól, bár a továbbjutáshoz győznünk kell, tehát ennek megfelelően kell futballoznunk – szögezte le Hajnal Tamás. – Sajnos fogyatkozunk, mert Cacau és Tasci is megsérült, de így is érzem az erőt a csapatban, mindent kiadunk magunkból a visszavágón. A klub számára kiemelten fontos az Európa-liga-szereplés, ugyanakkor a Bundesligában a kiesést kell elkerülnünk, tehát van munkánk bőven. Érzésem szerint csütörtökön is a kezdőcsapatban kapok helyet – noha a Lisszabonban megsérült bokám még nem teljesen gyógyult meg –, iparkodom, hogy az együttes hasznára legyek."

Egy bizalmi poszton is változás történt a Stuttgart csapatában, a fiatal Sven Ulreichet Marc Ziegler váltja a kapuban. Bruno Labbadia a döntést azzal indokolta, hogy a svábok túl sok gólt kapnak – és bár Ulreich nem hibázott nagyokat, a védelem „lyukasságában" ő is benne volt.

A Liverpool és a Sparta Praha 0–0-ról folytatja, a prágaiak először látogatnak tétmérkőzésen az Anfieldre. Daniel Agger abban bízik, a csehek megilletődnek a liverpooli aréna hangulatától.

„Támadni akarunk, irányítani a mérkőzést, és ha jó teljesítményt nyújtunk, akkor a világ összes csapatának nehéz dolga van az Anfielden" – mondta a dán védő. Ha a Liverpool nem kap ki, tízmeccsesre nyújtja hazai veretlenségi szériáját.

Szintén gól nélküli döntetlennel zárult a Napoli–Villarreal és az Arisz–Manchester City találkozó az első körben, előbbi párharc teljesen kiegyenlítettnek tűnik (a délolaszok abban bíznak, hogy a Villarreal hazai pályán kitámad), utóbbiban pedig a City az egyértelmű esélyes. Az Arisz az első meccsen ugyan megőrizte évtizedek óta makulátlan hazai európai kupamérlegét, de idegenben finoman fogalmazva sem a görög diadaloktól hangos a kontinens – alighanem Manchesterben ér véget a szaloniki sárga-feketék El-menetelése.

A Lech Poznan Artjoms Rudnevsnek köszönhetően 1–0-ra győzött a Braga elleni első mérkőzésen, így nem áll rosszul – José María Bakero vezetőedző a meccs előtt egyrészt klasszisnak nevezte a lett csatárt, másrészt a döntőről álmodozik (ez azért elég merész).

„A Lech nem csupán egy „téli csapat", bármilyen körülmények között képes jól játszani. Szeretnék emlékeztetni mindenkit, hogy a Manchester Cityt remek pályán vertük meg 3–1-re – mondta a Barcelona játékosaként BEK-et nyerő korábbi támadó. – A Bragának megvan az esélye a továbbjutásra, éppúgy, ahogy nekünk is. Poznanban elvégeztük a munka felét, remélhetőleg Bragában be tudjuk fejezni az egészet."

A Basel kétgólos előnyt „cserélt" egygólos vereségre hazai pályán a Szpartak ellen, így könnyen lehet, hogy Moszkvában fejezi be kupaszereplését, a Bayer Leverkusen és a Dinamo Kijev pedig idegenben szerzett négy- illetve háromgólos előnye birtokában szinte biztos továbbjutó. A Rangersnek Lisszabonban kellene kicsikarnia a továbbjutást, a Twente nyeregben van a kazanyi tatárok ellen, míg a PSG az utolsó pillanatban mentette 2–2-re Minszkben a BATE elleni meccset, és ennek az előnyeit kihasználhatja a párizsi visszavágón. No meg azt is, hogy ott nem lesz mínusz tíz fok alatt a hőmérséklet...

EURÓPA-LIGA
A LEGJOBB 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT
A csütörtöki program
Zenit (orosz)–Young Boys (svájci)17.00
Az első mérkőzésen: 1–2
PSV (holland)–Lille (francia)19.00 (Tv: Story Tv4)
Em: 2–2
Sporting (portugál)–Rangers (skót)19.00 (Tv: Digi Sport)
Em: 1–1
Liverpool (angol)–Sparta Praha (cseh)19.00
Em: 0–0
Szpartak Moszkva (orosz)–FC Basel (svájci)19.00
Em: 3–2
Bayer Leverkusen (német)–Metaliszt (ukrán)19.00 (Tv: Sat1)
Em: 4–0
Ajax (holland)–Anderlecht (belga)21.05
Em: 3–0
VfB Stuttgart (német)–Benfica (portugál)21.05 (Tv: Digi Sport)
Em: 1–2
Villarreal (spanyol)–Napoli (olasz)21.05
Em: 0–0
Braga (portugál)–Lech Poznan (lengyel)21.05
Em: 0–1
Dinamo Kijev (ukrán)–Besiktas (török)21.05
Em: 4–1
Manchester City (angol)–Arisz (görög)21.05
Em: 0–0
Twente (holland)–Rubin Kazany (orosz)21.05
Em: 2–0
PSG (francia)–BATE (fehérorosz)21.05
Em: 2–2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik