A Partizan-ölő szerint a mai Belgrád már nem olyan erős

ŐRI B. PÉTER, FOTÓ: FÖLDI IMREŐRI B. PÉTER, FOTÓ: FÖLDI IMRE
Vágólapra másolva!
2017.08.15. 10:06
null
Egy pályafutás csúcsa: Szabó József négy Partizan-ölő gólja, gondosan dokumentálva
A Videoton futballcsapatának, akárcsak 1984-ben, az idén is a Partizan Beogradot kell búcsúztatnia ahhoz, hogy folytassa szereplését a nemzetközi porondon – anno az UEFA-kupában a legjobb nyolc közé, most az Európa-liga csoportkörébe kerülésért. Több mint harminc évvel ezelőtt fantasztikus meglepetésre egészen a döntőig menetelt a Vidi, az együttes egyik legjobbja Szabó József volt, aki a Partizan elleni odavágón mesternégyest ért el.


„Miért kell lejátszani a meccset? Már ott van a falon minden!”
– érvel az egyik törzsvendég az Akác sörözőben. S valóban: Partizan-zászló, festett eredményjelző, több relikvia utal az 1984-es mérkőzésre.

Tikkasztó a hőség, a székesfehérvári vendéglátóipari üzemegységben, a Vidi-szurkolók egyik kedvenc helyén, az épülő stadiontól nem messze, a műfüves pályájú csarnok mellett nem sokan oltják a szomjukat. Érthető, épphogy elmúlt dél, meccsnap sincs, de ha mégis,nehézkes lenne a találkozó után itt koccintani, hiszen a csapat Felcsúton játszik albérletben. A másik törzsvendégen látszik: már túl van a kiszáradás elkerüléséhez nélkülözhetetlen mennyiségen, de kérdésünkre készségesen feleli, nem látta a helyszínen a „jugók” elleni mérkőzést, akkor még nagyon fiatal volt, arra viszont jól emlékszik: előtte nem sokkal a PSG-vel szembeni megismételt visszavágó miatt elmaradt a tanítás.

A magyarországi első meccsen óriási köd ereszkedett a Sóstóra, másnap délben játszották újra a csapatok.

„A félbeszakadt találkozón kettő-nullára vezettünk, a második gólt én szereztem
– mondja Szabó József, az 1984–1985-ös UEFA-kupa-menetelés egyik székesfehérvári hőse. – Az újrázáson már nem találtam a kapuba, így egy gólom elveszett, de nem baj.”

CAMPÓ, ZSIRÁF, TYANTYI
Akinek becenevet adnak, azt általában nagyon kedvelik. Vajon mennyire szerethetik azt az embert, aki hárommal is büszkélkedhet? Idősebb bátyja, István nagyon hasonlított egy külföldi tévésorozat sztárjára, ezért ráragadt a Campó név. Később őt is így szólították Dorogon. Ha hazamegy, most sincs másként. Sőt, ha valaki megkérdez valakit a városban: »Ismered a Szabó Józsit?«, a legtöbben csak rázzák a fejüket, ha viszont azt hallják: Campó, mindenki tudja, a korábbi Vidi-sztárról van szó. Zsiráfnak már Fehérváron becézték, talán azért, mert sok gólt fejelt többször lehetetlen helyzetből is, szinte megnyúlt a nyaka, mint a hórihorgas állatnak. Csapattársa, Végh Tibor a mai napig így hívja. A legtöbben persze Tyantyinak nevezik. Ennek a története egészen 1978-ig nyúlik vissza. A katonaválogatottal – akkoriban még ilyen is volt – Vietnamban járt túrán. A délkelet-ázsiai országban sokszor hallotta így köszönni az embereket. Ez nagyon megtetszett neki, és amikor hazajött, szinte szavajárása lett: „tyantyi”. Nem véletlen, hogy még ma is legtöbben így emlegetik: Szabó „Tyantyi”.

TÖRÉSTÖRTÉNET
Sikeres pályafutását nagyon sokszor hátráltatták a sérülések. 1979-ben a ferencvárosi Jancsika Károly kaszálta el a jobb lábát, aminek következtében eltörött a szárkapocscsontja. Szinte napra pontosan két esztendőre a volános Kürtösi nem bánt vele „kesztyűs lábbal”, a régebbi sérülés helye alatt öt centivel ismétlődött meg a baj. Amikor levezetett Ausztriában, elég volt egy teremtornán egy rossz mozdulat: gerincsérv. Mindkét Achillesét, mindkét térdét megoperálták. Csaknem kilenc évvel ezelőtt, augusztus 20-án Polgárdiban egy baráti társaság invitálta focizni. Öt csapat indult, Szabónak nem nagyon akaródzott pályára lépni, ám az utolsó meccsen mégis beállt. Nem kellett volna… Még egy perce sem játszott, amikor ütközött a kapussal, a végeredmény kettős, nyílt szárkapocs- és sípcsonttörés a bal lábában. „Nagyon szeretek még most is focizni, bár már gyakran fáj a csípőm és a térdem. Valószínűleg meg kell műttetni mindkettőt, de jó lenne megúszni…”
VIDI, AS ROMA
A 61 egyéves Szabónak két lánya született, Krisztina és Nikolett, az utóbbitól két unokája van, a két és fél éves Vanda, valamint a hathetes Krisztián. Akinek már most tetszik a labda.
„Megbeszéltük a vejemmel, aki hatalmas AS Roma-rajongó, hogy Krisztián a Vidiben kezdi pályafutását, amely majd a római klubnál csúcsosodik ki” – vázolta fel a nagyszerű jövőt a rendkívül fiatalos nagypapa, aki akárcsak anno a rockerek, egy chopperrel közlekedik.
KONTROLLSZERKESZTŐ
A Wikipedia szerint Szabó József két időszakban futballozott Dorogon és a Videotonban is, idegenlégiós volt a görög Irakliszban, majd alacsonyabb osztályú osztrák csapatokban.
„Az internetes lexikon állításával szemben a szintén görög Apollón Kalamariában nem fordultam meg. Névrokonom, a dunaújvárosi Szabó József focizott ott” – magyarázta a kontrollszerkesztői vénával is megáldott Partizan-hős.
BÁMULATOS
„Én térképeztem fel a Partizant, saját stadionjában a Crvena zvezda elleni derbin. Leendő ellenfelünk ragyogóan játszott, a párharc előtt egy százalék esélyt sem adtam volna a továbbjutásunkra. Szerencsére rám cáfoltak a játékosok, Szabó negyedik és Májer gólja bámulatos teljesítmény volt” – emlékezett a régi szép időkre Hartyáni Gábor, a Videoton akkori másodedzője.

Persze hogy nem baj, hiszen a Videoton Párizsban is nyert, Szabó két gólt ért el, és a sorozat végén kiderült: hét góljával a „Tyantyi” becenévre hallgató csatár lett a gólkirály. Már az első fordulóban, a Dukla Praha elleni hazai találkozón gólt szerzett, a francia fővárosban, ugye, kétszer volt eredményes, míg november 28-án a Partizannak mesternégyessel „kedveskedett”.

A futballtörténelem ismétli önmagát: 1984-ben, mielőtt a Vidi a nyolc közé jutásért játszott volna, francia ellenfelet búcsúztatott el, másfél hét óta szintén egy francia gárda, a Bordeaux játékosainak rémálmaiban az a feladat, hogy kimondják helyesen a számukra kimondhatatlan Székesfehérvár nevet, különben… Másképpen, a Videoton az Európa-ligában egy francia együttes kiejtése után ismét a Partizannal játszik, ezúttal a csoportkörbe kerülésért. Azzal a csapattal, amelynek drukkereit a Szabó név hallatán még ma is kiveri a víz…

– Előtte, utána ért el mesternégyest?
– Egy Intertotó-kupa-mérkőzésen Fehérváron1983-ban a lengyel Cracovia ellen hat-nullára győztünk, és szintén négyszer voltam eredményes.

– Ha nem sértődik meg, fantasztikus, hogy négy góllal küldte haza a jugoszlávokat, de ott lévén anno a stadionban, újra és újra megnézve a videofelvételeket, túl nehéz dolga nem volt, akárcsak Gerd Müller, mindig jó időben érkezett.
– Azért nem volt ilyen egyszerű. Tény, az első két gólnál kis túlzással csak bele kellett tennem a lábamat a labda útjába. A tizenegyes külön téma: lelkileg még jobban felhozhattuk volna a Partizant, ha kihagyom. A negyedik gól előtti időszakban rettenetesen nyomott az ellenfél. Kontratámadás során Burcsa Győző remek labdával ugratta ki a bal szélen Novath Gyurit, aki beadott középre, én pedig előrecsúszva, „dropiból” lőttem a hálóba. Nem tagadom, jólesett a szurkolók éltetése.

– A tv-ben ekkor mondta Gulyás László: „Szobrot kap Székesfehérvárott”! Mintha nem készült volna el az említett műalkotás…
– Valóban nem, de nincs is szükség rá, minden télen felállítom én a saját szobromat. Szeretek hóembert építeni… Viszont hihetetlen az a szeretet, ami a meccs után körülvett. Másnap reggel én vittem a két lányomat az óvodába, az ott dolgozók szó szerint a nyakamba ugráltak, puszikat adtak, úgy örültek a győzelmünknek. Vagy például, amikor felcsengettek a lakásunkba, s feljött három fiú, hogy adjak nekik Vidi-kitűzőket, majd ugyanez a jelenet néhány perc múlva megismétlődött, akkor már tízen voltak, mert egyszerre nem mertek kérni.

– Itt, az Akácban is méltó a megemlékezés.
– Valóban. Néhány évvel ezelőtt készültek el a falborítások. Váratlanul ért, de nagyon kellemes meglepetés volt a szurkolók részéről. Mostanában, hogy nem itthon játsszuk a meccseinket, értelemszerűen nincs meg az a hangulat, mint amikor a találkozók után tele volt a drukkerek törzshelye.

– Apropó, törzshely. A fantasztikus öt-nulla után hol ünnepeltek?
– Túl nagy buli nem volt, hiszen szerda-szombat ritmusban játszottunk. Rendszerint a Hági étterem különtermébe mentünk családostul. El kell mondanom, rendkívül összetartó volt a társaság. Gyakran eljártunk egymáshoz, közösen kirándultunk. Ma már értelemszerűen kevesebbet találkozunk, de ha szükséges, nyolc-tíz csapattársat bármikor össze tudok rántani. Rengeteget számított, hogy mindannyian nagyon kötődtünk Székesfehérvárhoz, mind itt laktunk, még edzőnk, a budapesti illetőségű Kovács Feri bácsi is. Manapság már az ingázás a divat… Akkoriban sokan nem akartak hinni a szemüknek, látva a menetelésünket. Sokkal esélyesebb csapatokkal szemben jutottunk tovább. Nem lehet elfelejteni Wittmann szabadrúgásból szerzett gólját, Vadász tizenegyesét idehaza a Manchester United ellen, Csuhay továbbjutást érő szépítését Szarajevóban az utolsó pillanatokban, Májer győztes gólját, Disztl Peti tizenegyes-hárítását Madridban. Nagyon együtt voltunk akkor, és a fantasztikus közönségnek is köszönhetően szárnyaltunk. Amit sajnálni lehet, bajnokságot nem nyertünk, kétszer lettünk bronzérmesek. Fájdalom, csatártársam, Májer Lajos már nincs köztünk. A Partizannak ő lőtte az ötödiket. Fantasztikus volt! Becselezte magát a bal oldalról a kapu elé, majd közelről két védő között talált a kapuba. Omerovics kapus és a jobb oldali kapufa között szinte nem volt hely, „Kicsi” mégis megtalálta a rést.

Igen, oda lőttem az elsőt... Épülőben az új Vidi-aréna
Igen, oda lőttem az elsőt... Épülőben az új Vidi-aréna


– A visszavágó ezek után ujjgyakorlatnak számított, de nem volt könnyű meccs.

– Valóban nem. A drukkerek rémisztő hangulatot teremtettek. A stadionba vezető úton végig két kezükkel hatost mutattak, mondván: „kiestek majd, srácok”. A meccs alatt is mindent megtettek, hogy ne játszhassunk nyugodtan. Ha összeszedjük azt a rengeteg bedobott öngyújtót, boltot is nyithattunk volna, s az aprópénzt sem sajnálták behajigálni a pályára. Bevallom, mindez bénítólag hatott ránk, többször szinte halálfélelmünk volt. Szerencsére nem lett semmi baj, ha csak a kettő-nullás vereséget nem tekintjük annak, de az is belefért, az eredményt tekintve simán továbbjutottunk. Bár az ellenfél már a félidőben kettő-nullára vezetett, és a szünetben az öltözőben az is megfordult a fejünkben, hogy gyerekek, nagyon vigyázzunk, mert ki is eshetünk. De továbbjutottunk! Meg kell azonban jegyeznem, ha fordított a pályaválasztói jog, és Belgrádban kezdünk, egyáltalán nem biztos, hogy mi várhatjuk a következő forduló sorsolását. De a sok zavaró körülmény ellenére fantasztikus futballhangulat volt a stadionban, és ez is örök emlék marad.

Kié ez a chopper? A nagypapáé – 
Szabó József ma is nyeregbe pattan
Kié ez a chopper? A nagypapáé – Szabó József ma is nyeregbe pattan

– Talán jól is jár a mostani csapat, hogy augusztus tizenhetedikén, csütörtökön zárt kapus lesz az odavágó.
– Így van, bizonyosan könnyebb lesz koncentrálni, ugyanakkor nagyon kell figyelni, mert igaz, hogy ez a Partizan az utóbbi években talán már nem olyan erős, a pikáns helyzet miatt is mindent megtesznek a győzelemért.

– Arra gondol, hogy Marko Nikolics, a Videoton vezetőedzője az előző idényben még a belgrádiak kispadján ült, Marko Scsepovics és Danko Lazovics pedig ott futballozott?
– Igen. S természetesen arra is, hogy rég volt ugyan1984, de a maiakat is bizonyosan fűti a visszavágás vágya.

– Továbbjut kedvenc csapata?
Nagyon remélem. Mint már említettem, a Partizan mostanában már nem olyan erős, nálunk ugyanakkor több olyan labdarúgó is van, aki nem ijed meg a nagy téttől. Jó lenne 2012 után ismét ott lenni az Európa-liga csoportkörében.

– A több mint harminc évvel ezelőtti párharc hőse ott lesz Belgrádban és Felcsúton?
– Az első meccsen valószínűleg igen, a másodikon pedig természetesen a Pancho Arénában a helyem.

– S remélhetőleg újra szerepet kap. Tavaly ugyanott, éppen a Partizan elleni felkészülési találkozón, amelyet Feczesin góljával egy-nullára nyert meg a Videoton, ön végezte el a kezdőrúgást. Hasonló felvezetés most is megalapozná a hangulatot, amit nagymértékben emelne még, ha az öt-nulla további hőseit is köszönthetné a publikum.
– Ön mondta. Rajtunk nem múlik. Ha felkérnek, szívesen megyünk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik