Nemzetisport.hu 2011.07.14 19:49 Frissítve: 2014.11.27 01:03

A Paks iksszel utazik el a norvégiai visszavágóra

Döntetlent ért el pályaválasztóként az MVM Paks labdarúgócsapata az Európa-liga 2. selejtezőkörének első mérkőzésén Székesfehérváron a norvég Tromsö IL ellen. Az első felvonásban Kis Károly együttese dominált, de a kontrákra építő, masszív ellenfél benyomását keltő norvégok a 26. percben vezetéshez jutottak. A szünet után kiegyenlítettebbé vált a játék a jó iramú, nyílt mérkőzésen, Vayer Gábornak mégis akkor jött össze az egalizálás, megérdemelten. A Tromsö, igazolva a róla szóló híreket, egységes gárda benyomását keltette, a visszavágón hazai környezetben már nála lesz a helyzeti előny. De a Paksnak egyáltalán nem kell feltett kézzel csatába mennie: az első félidő mezőnyfölényére, majd a hátrányból való egyenlítésre bizton alapozhat idegenben is.

Székesfehérváron nagyot küzdött egymással a Paks és a Tromsö (Fotó: Mirkó István)

 

 
A magyarok közül a 2. selejtezőkört követően már csak a Paks maradt versenyben. Ön szerint eljut az Európa-liga csoportköréig?
Összes szavazat:13411
Szavazás kezdete: 2011. 01. 01
A szavazást lezárták.
Igen - 59%
Nem - 40%
 

A portugál játékvezető sípszavára idejében elkezdődött a találkozó, amelyen a paksiak hozhatták játékba a labdát. Nem sokáig tartott az ismerkedés, a fogáskeresés, a felek, úgy, ahogy voltak, egymásnak estek. Előbb Csernyánszki Norbertnak akadt dolga, majd Sipeki István pazar kiugratását követően a ziccerben kilépő Magasföldi Józsefet állította meg a játékvezető asszisztense intésére, vélelmezhetően tévesen. Három perccel később Vayer Gábor lövése egy védőn változtatott irányt és lassult le, de utóbbi csak a lövésre volt jellemző, a mérkőzésre egyáltalán nem: jó iramú, színvonalas kezdést produkált a két csapat.

Az első félidő feléhez érkezve nem csillapodott a tempó, a játékot egyértelműen a Paks irányította. A házigazdák tetszetősen járatták a labdát mezőnyben, de valamirevaló helyzetig így sem jutottak. Sipeki távoli átlövéssel próbálkozott, kísérlete elkerülte a kaput. A norvégok, igazolva hírüket, kemény ellenfeleknek bizonyultak, keresték és meg is találták a párharcokat, akkor aztán le is ütközték a paksiakat.

Négy perccel az ivószünetet követően jött a hideg zuhany! A 26. percben gyakorlatilag a semmiből szereztek vezetést a vendégek. Hans Norbye beadására Magnus Andersen érkezett, és öt méterről a védőket megelőzve előnyt szerzett a Tromsőnek. 0–1

A hátrányba kerülő Paks Vayer Gábor révén két perccel később jelezte egyenlítési szándékát, majd Sipeki beadását követően Böde Dániel a mérkőzés addig legnagyobb helyzetét rontotta el: fejese a kapu fölött hagyta el a játékteret. Támadott a Paks, továbbra is döntően a házigazdák járatták a labdát, de amikor igazán gólveszélyes területre érkeztek volna, a norvég védelem határozottan zárt, és meghiúsította a próbálkozásokat.

A Tromsö nem ült rá az egygólos előnyére, a megszerzett labdákkal továbbra is bátran vállalkozott támadásvezetésre, gyors kontrákra. A szünet előtti percekben már nagyon közel járt a gólhoz a Paks, de hiába a több lövés, egyik próbálkozás sem járt sikerrel, így Kis Károly együttese egygólos hátrányban vonulhatott pihenőre.

Az első félidő kiegyenlített játékot hozott, némi paksi mezőnyfölénnyel, de hiába dolgoztak ki a házigazdák több helyzetet a nyílt, jó iramú találkozón, ha lényegében egyetlen megingásukat góllal büntette a láthatóan jó erőkből álló Tromsö.


Kiegyenlített mezőnyjátékkal folytatódott a mérkőzés a szünet után, hogy aztán az 57. percben rögtön az első helyzetből gól szülessen, méghozzá a paksiak jól megérdemelt egyenlítő találata. Böde löbbölt a norvég védővonal mögé remek ütemben, ahol Vayer léphetett ki. A balszélső ziccerben indult útjára, de beérték, és már úgy tűnt, le is szerelik, amikor a paksiak kulcsembere mégis kicselezte magát szorongatott helyzetéből, még a norvég kapust is becsapta, majd a hálóba helyezett. 1–1

A kapott gól felébresztette, no nem az alvó oroszlánt, hanem a Tromsőt. A norvégok kemény tíz percet produkáltak – két helyzetet is összehoztak, Csernyánszkinak bizony védenie kellett –, a paksiak beszorultak. A hazaiak azonban sikerrel vészelték át a mérkőzésnek ezen periódusát, majd ismét egyenrangú partnerként vívtak csatákat a rivális játékosaival a mezőnyben.

A hajrában az utolsó erőtartalékokat mozgósítva mindkét csapat megpróbálta dűlőre vinni a mérkőzést és megszerezni a győztes találatát, így a végén is élvezetes maradt a találkozó. A 85. percben Remi Johansen fejében maradt a vendégek győztes találata, erre feleletként Bartha László próbálkozott távolról, de az eredmény már nem változott a lefújásig – nehéz visszavágó vár Kis Károly együttesére a roppant masszív norvégok ellen.

PAKS–TROMSÖ 1–1

 


 

 

 

 

EURÓPA-LIGA
2. SELEJTEZŐKÖR, ELSŐ MÉRKŐZÉS
Paks–Tromsö (norvég) 1–1
G: Vayer (57.), ill. Andersen (26.)
2019.08.06 23:38:37

Európa-liga CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Az igazi kérdés persze, hogy milyen szempontok érvényesültek az UEFA döntéshozásában. A legriasztóbb változat, hogy igazából semmilyenek, hacsak a szőnyeg alá söprés gyakorlatát nem tekintjük annak.

2019.08.03 20:09:36

Európa-liga S. TÓTH JÁNOS

NS-VÉLEMÉNY. Vannak és lesznek is kapitális játékvezetői baklövések.

2019.08.02 21:51:46

Európa-liga DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Mi van, ha a játékvezetőt elviszi a mentő? Semmi.

2019.08.02 00:12:28

Európa-liga MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. A pályán lévő profik röhécseltek, fecsegtek – éljen a kupaszezon!