A Fradinak ugyanazok az erősségei, mint az Espanyolnak – csak a spanyoloknak több van

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2019.09.19. 10:46
A csütörtöki Espanyol–Ferencváros Európa-liga-mérkőzés előtt statisztikákra alapozó cikkünkben egyrészt azt mutatjuk be, mely játékelemekben voltak hiányosságai a Fradinak a selejtezőben, mely területeken kell a legtöbbet fejlődnie a magyar bajnoknak, hogy a csoportkörben is egyenrangú ellenféllé válhasson, és mik azok az erősségei, melyekre megpróbálhat építeni. Természetesen a spanyol csapat erényei is terítékre kerülnek.
Az Espanyol szerdán már a mérkőzés helyszínén edzett (Fotó: Szabó Miklós)
A BARCELONÁBAN KÉSZÜLT KÉPGALÉRIÁNKHOZ KATTINTSON A KÉPRE!
Az Espanyol szerdán már a mérkőzés helyszínén edzett (Fotó: Szabó Miklós) A BARCELONÁBAN KÉSZÜLT KÉPGALÉRIÁNKHOZ KATTINTSON A KÉPRE!

 

BÁTOR LABDABIRTOKLÁSRA ÉPÍTŐ FUTBALL – MINDKÉT OLDALON

A Ferencváros nemzetközi kupameccseiből leszűrhető statiszták kivesézését érdemes az erősségek felöl kezdeni, az alapoktól, melyekre lehet építeni. Ilyen alap, hogy a Ferencváros nagy nyomás alatt játszva is képes labdabirtoklási fölényt kiharcolni vagy legalábbis az ellenféllel nagyjából azonos szinten tartani ezt a mutatót. A wyscout számaiból kiderül, hogy a Ludogorec elleni idegenbeli meccset leszámítva – amikor az FTC a magabiztos előny birtokában átadhatta a területet – a Fradi egyik találkozóján sem került hátrányba a labdabirtoklás terén. A budapesti meccsen a Dinamo minimálisan többet birtokolta a labdát (50.72–49.28 százalékos arányban), de például Zágrábban 61–39 százalék arányban a Ferencvárosnál volt többet. A nyolc selejtezős meccs átlagolt, 56 százalékos labdabirtoklási mutató mindenesetre azt jelzi, a Fradi próbálja irányítani a meccseit, nem játszik alárendelt szerepet.

AZ ESPANYOL ÚTJA A CSOPORTKÖRIG
Espanyol (spanyol)–Zorja Luhanszk (ukrán) 3–1 (Az Espanyol gólszerzői: Ferreyra, Javi López, Vargas)
Zorja Luhanszk (ukrán)–Espanyol (spanyol) 2–2 (Ferreyra, Vargas)
Továbbjutott: az Espanyol, 5–3-as összesítéssel
Luzern (svájci)–Espanyol (spanyol) 0–3 (Ferreyra, Vilá, Vargas)
Espanyol (spanyol)–Luzern (svájci) 3–0
(Campuzano 2, Vu Lej)
Továbbjutott: az Espanyol, kettős győzelemmel, 6–0-s összesítéssel
Espanyol (spanyol)–Stjarnan (izlandi) 4–0 (Ferreyra 2, Iglesias 2)
Stjarnan (izlandi)–Espanyol (spanyol) 1–3 (Pedrosa, Iglesias, Ferreyra)
Tj: az Espanyol, 7–1-gyel

Ugyanezt elmondhatjuk a csütörtöki ellenfélről, az Espanyolról is, amely 50 százalékban birtokolta a labdát a spanyol bajnokságban is, amelyben az előző idényben a 7. helyen végzett. Az Espanyol 2007 óta nem szerepelt európai kupa csoportkörében, viszont az a tény, hogy az idei selejtezők során az ukrán Zorja elleni hazai meccsen, a svájci Luzern és az izlandi Stjarnan elleni mindkét mérkőzésen hatvan százalék közelében, négyszer fölötte volt a labdabirtoklás, és mind az öt említett találkozón legalább három gólt szerzett, amiaztmutatja, hogy labdabirtoklásra építő, határozott támadófutballt játszó ellenfélre kell felkészülnie a Ferencvárosnak.

Hogy ez mennyire így van, arról tökéletesen árulkodik a tavaszi Espanyol–Atlético Madrid meccs, amelyet 3–0-ra nyertek meg a hazaiak a védekezőspecialista Simeone-csapat ellen. Azt persze aligha bánják ferencvárosi részről, hogy az azon a mérkőzésen két gólt, az előző bajnoki idényben pedig összesen 17 találatot jegyző Borja Iglesias azóta a Betishez szerződött.

Érdekes adat, hogy a Ferencváros a selejtezős meccsein ugyanúgy 105-ször lőtt kapura, mint az Espanyol, de nyolc meccsen, míg a spanyolok hat találkozón érték el ugyanezt a számot, viszont a hatékonyságot tekintve nagy különbség nem volt a két csapat között. A Fradi a 105-ből 50-szer találta el a kaput (47.6 százalék) és 13 gólt ért el (a lövések 12.3 százalékából lett gól), míg az Espanyol kevesebbszer, 44-szer találta el a kaput (42 százalék), viszont ezekből a kísérletekből 18 gólt szerzett (17 százalék).

Lőtérkép – FERENCVÁROS (Képek, statisztikák: wyscout)
Lőtérkép – FERENCVÁROS (Képek, statisztikák: wyscout)
Lőtérkép – ESPANYOL
Lőtérkép – ESPANYOL

LABDAVESZTÉSEK, BEADÁSOK, CSELEK – ITT DŐLHET EL A MECCS

Az biztos, büntetlenül nem engedheti meg magának a Fradi, amire a selejtezők során szinte mindegyik párharcban volt példa, hogy a saját tizenhatosánál, annak előterében labdát veszítsen. A Ferencváros labdavesztéseinek 15.6 százaléka a védekező harmad középső területére esett. Kilenc egyenlő részre osztva a pályát ezen a területen volt a második legtöbb labdavesztése a Fradinak. A legtöbb a pálya középső harmadában, a jobb oldalon, Lovrencsics Gergő és Olekszandr Zubkov oldalán volt (16.1 százalék), de ott még jobban belefér egy-egy labdavesztés, mint közvetlenül a kapu előtt. A legtöbb labdát, meccsenként kilencet éppen ezért Lovrencsics veszítette el, ugyanannyit, mint a Miha Blazic (meccsenként ötöt), Lasa Dvali (négyet) védőpáros együttvéve, csak utóbbiak hibái ugye közelebb estek a Fradi kapujához.

Labdaszerzés (felül), labdavesztés – FERENCVÁROS
Labdaszerzés (felül), labdavesztés – FERENCVÁROS

 

És persze nemcsak a két középső védő veszített labdákat középen, hanem a belső középpályások, így például Sigér Dávid (hatot) és Michal Skvarka (ötöt) is. A Fradi összes labdavesztésének 39 százaléka a védőharmadban történt, ez nagyon veszélyes mutató.

Összehasonlításképp, az Espanyolnál ugyanez a szám a nemzetközi meccseken csak 27 százalék. Viszont ebből náluk is magas százalék, 14.2 esik középre, tehát azért a Fernando Calero, Lluis López védőkettőst (az El-ben a legutóbbi két meccsen ők szerepeltek középen) is zavarba lehet hozni.

Labdaszerzés (felül), labdavesztés – ESPANYOL
Labdaszerzés (felül), labdavesztés – ESPANYOL

 

Az Espanyol nagy erénye a támadójátékban a labda nélküli mozgás. A csapat a legutóbbi két hazai El-meccsén hat gólt szerzett, közülük négyet úgy, hogy a tizenhatos vonalról, annak környékéről érkezett a labda a védők mögé befutó támadóhoz, a négyből három alkalommal egy lágy löbböléssel játszották meg a hosszún érkező támadót. Ennek az egyik nagymestere Matías Vargas, aki a Luzern ellen két gólpasszt is adott, a Zorja ellen pedig gólt lőtt, az idényben négy El-meccsen játszott, ezeken összesen három gólt, két gólpasszt ért el és mérkőzésenként átlagosan 6.5 beadás fűződik a nevéhez, ezzel a csapatában listavezető ebben a mutatóban.

Az Espanyol másik kulcsembere az öt EL-meccsén hat gólt szerző argentin center, Facundo Ferreyra, de ő sérülés miatt egy hónapra kidőlt. Viszont meglehetősen bő a barcelonaiak kerete, hiszen például a Ferreyra alternatívájaként szóba jöhető Víctor Campuzano két mérkőzésen csak 69 percet játszott a selejtezők során, de így is szerzett két gólt. A szélső támadók közül Javi Puadónak, Oscar Melendónak és kínai Vu Lejnek is van már gólja vagy gólpassza, tehát az El-ben eddig akárkihez is nyúlt David Gallego vezetőedző, nem tudott hibázni vele.

A Fradi szempontjából a védekezés egyik kulcsa lesz, hogy Blazic és Dvali el tudja-e fejelni a védelem mögé érkező íveléseket, a másik pedig, hogy a szélső védők (bárki is játsszon a Botka Endre, Lovrencsics Gergő, Eldar Civic, Marcel Heister négyesből) fel tudják-e venni a futóversenyt a Espanyol gyors, labda nélkül nagyon sokat mozgó szélsőivel. Az Espanyol játéka annyiban is hasonlít a Fradiéhoz, hogy a szélsők sokat mozognak keresztbe, ahogy Olekszandr Zubkov és Tokmac Nguen is, csak mint az a fentiekből látszik, sokkal nagyobbak a variációs lehetőségeik. Amiben az Espanyol egyértelműen jobbnak, veszélyesebbnek tűnik, az a beadások száma. A Fradi mérkőzésenként 10.4 beadást produkált az El-ben, az Espanyol 16.5-öt.

Ez abból is következik, hogy fel merik vállalni a cselt és mérkőzésenként 14 jót mutatnak be. Igaz, a jó cselek számában a Fradi sem marad el, a zöld-fehérek is hozzák 14-es átlagot, de ezen a téren nagyon kiemelkedik egy játékos, ugyanis a 14-ből mérkőzésenként ötöt Tokmac Nguen mutat be. Őt leszámítva a többiek már jóval elmaradnak az Espanyol-játékosok cselezőkészségétől.

Felül a cselek, alul a támadópárharcok (a játékosok neve mögött: párharcok száma, meccsenkénti átlag, győztes, semleges, vesztes) – ESPANYOL
Felül a cselek, alul a támadópárharcok (a játékosok neve mögött: párharcok száma, meccsenkénti átlag, győztes, semleges, vesztes) – ESPANYOL
Felül a cselek, alul a támadópárharcok – FERENCVÁROS
Felül a cselek, alul a támadópárharcok – FERENCVÁROS

A fenti mutatókból látszik, hasonló felfogásban futballozó, hasonló erényeket felvonultató csapatok találkoznak csütörtökön az Espanyol és a Ferencváros összecsapásán, még ha a Fradi 4–2–3–1-es hadrendje egy kicsit zártabb védekezést is eredményez, mint a spanyolok 4–4–2-je. Csak éppen a hazaiak jóval nagyobb variációs lehetőséggel rendelkeznek és hatékonyabb, gólerősebb futballra képesek a világ egyik legerősebb bajnokságában edződő támadóik révén. Vagyis a fentiek ismeretében bravúr lenne, ha a Fradi szoros mérkőzést tudna játszani az Espanyol vendégeként.

 

A Nemzeti Sportot Barcelonából tudósítja: Borbola Bence, Szabó Miklós (fotó)

EURÓPA-LIGA
1. FORDULÓ
H-CSOPORT
21.00:
Espanyol (spanyol)–FERENCVÁROS (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!
21.00: Ludogorec Razgrad (bolgár)–CSZKA Moszkva (orosz)

A-CSOPORT
18.55: APOEL (ciprusi)–F91 Dudelange (luxemburgi)
18.55: Qarabag (azeri)–Sevilla (spanyol)
B-CSOPORT
18.55: FC Köbenhavn (dán)–Lugano (svájci)
18.55: Dinamo Kijev (ukrán)–Malmö FF (svéd) (Tv: Digi Sport3)
C-CSOPORT
18.55: FC Basel (svájci)–FK Krasznodar (orosz)
18.55: Getafe (spanyol)–Trabzonspor (török)
D-CSOPORT
18.55: LASK (osztrák)–Rosenborg BK (norvég)
18.55: PSV (holland)–Sporting CP (portugál)
E-CSOPORT
18.55: CFR Cluj (Kolozsvári Vasutas, romániai)–Lazio (olasz) (Tv: Digi Sport2)
18.55: Rennes (francia)–Celtic (skót)
F-CSOPORT
18.55: Standard Liege (belga)–Vitória Guimaraes (portugál)
18.55: Eintracht Frankfurt (német)–Arsenal (angol) (Tv: Digi Sport1) – élőben az NSO-n!
G-CSOPORT
21.00: Rangers (skót)–Feyenoord (holland)
21.00: FC Porto (portugál)–Young Boys (svájci)
I-CSOPORT
21.00: Wolfsburg (német)–Olekszandrija (ukrán)
21.00: Gent (belga)–Saint-Étienne (francia)
J-CSOPORT
21.00: Borussia Mönchengladbach (német)–Wolfsberg (osztrák)
21.00: Roma (olasz)–Istanbul Basaksehir (török) (Tv: Digi Sport2)
K-CSOPORT
21.00: Wolverhampton Wanderers (angol)–Sporting Braga (portugál)
21.00: Slovan Bratislava (szlovák)–Besiktas (török) (Tv: Digi Sport3)
L-CSOPORT
21.00: Manchester United (angol)–Asztana (kazah) (Tv: Digi Sport1) – élőben az NSO-n!
21.00: Partizan Beograd (szerb)–AZ (holland)



Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik