WSLA: a sportok Oscarja – legendákat díjaztak Monacóban

VINCZE SZABOLCS (Monte-Carlo)VINCZE SZABOLCS (Monte-Carlo)
Vágólapra másolva!
2018.12.09. 12:41
A Világ sportlegendái-díjat (WSLA) azok kapják meg, akik nemcsak sportolóként hagytak örökséget maguk után, hanem sportpályafutásuk mellett vagy után is sokat tettek a közösségért, és életművük mindkét téren példaértékű.

A 2016-ban Monacóban alapított elismerést eddig olyan legendák vehették át, mint a kétszeres Formula–1-es világbajnok finn Mika Häkkinen, a tizenötszörös gyorsaságimotoros-világbajnok olasz Giacomo Agostini és a királykategória (a mai MotoGP elődjének) ötszörös bajnoka, az ausztrál Mick Doohan, az 1987-ben a világ legjobbjának megválasztott belga válogatott kapus, Jean-Marie Pfaff, vagy honfitársa, a Le Mans-i 24 órás autóverseny hatszorosgyőztese, az egykori Formula–1-es pilóta Jacky Ickx.

„Huszonöt éve élek Monacóban, de most először vehetek át díjat itt” – mondta az idei első díjazott, a német Jutta Kleinschmidt, aki 2001-ben megnyerte a Dakar ralit, és a mai napig ő az egyetlen női győztes. Ugyancsak megkapta a rangos elismerést az amerikai Freddie Spencer, aki 1985-ben egyszerre nyerte meg a gyorsaságimotoros-vb 250 és 500 köbcentis géposztályának küzdelmeit, teljesítménye egyedülálló.

„Az én díjamat sokan átvehették volna helyettem, hiszen a futball csapatsport, és én nem lehettem volna sikeres a társaim nélkül” – mondta a díj átvételekor a világbajnok argentin futballista, Osvaldo Ardiles, aki 1978-tól több mint egy évtizedig játszott az angol bajnokságban, amelyben a Tottenham Hotspur legendája lett, ma is Angliában él.

A WSLA minden évben átad egy posztumusz díjat is, amelyet az idén a háromszoros Formula–1-győztes, 1994-ben tragikusan elhunyt brazil Ayrton Senna kapott, aki ma is tartja a rekordot Monacóban a hat futamgyőzelmével. A díjat családja nevében unokahúga, Bianca Senna vette át.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik