Wakeboard: a pusztában, gémeskút alatt ugratott a magyar bajnok

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.09.01. 17:53
null
A rendhagyó helyeken az ugratásoknál szükség volt a kreativitásra (Fotók: Süveg Áron)
A kétszeres magyar bajnok wakeboardos, Szóláth Szebasztián és a 16 éves brit tehetség, Joe Battleday bejárták hazánk legszebb tájait, és olyan helyen hódoltak sportáguknak, ahol előttük még senki. Szalmán és füvön csúszva wakeboardoztak a pusztában, sekély vizű duzzasztógátak betonkorlátján slide-oltak és százéves ciprusok között siklottak.

 

A hagyományosnak nem nevezhető helyszíneken az ugratókat tekintve a két profi saját kreativitására volt bízva. A túra első állomása Tiszapüspöki volt, ahol a pusztaságban a sportolók két különleges, hungarikum tematikájú pályát készítettek.


„Az egyik helyszínen felhúztunk egy gémeskutat, majd kiástunk egy 12x5-ös gödröt, amit vízzel töltöttünk fel és tófóliával, illetve szalmával borítottunk, erre érkeztünk az ugratás után. Ahogy épült a kút és telt a medence, úgy jött meg az ihlet a wakeboardozáshoz – mesélte Szóláth Szebasztián. – A pálya elején füvön és szalmán csúsztunk. Igazán szürreális élmény a pusztában, víz nélkül wakeboardozni.”


Ezt követően a két wakeboardos Szarvason folytatta a túrát, ahol a Körös holtágának egyik keskeny szakaszán szálltak vízre százéves mocsári ciprusok között. A festői helyszín után egy gyaloghídról húzták a fiúkat.

„Ezen a részen a mély víz el van kerítve a fürdőzőktől egy kb. 60x20-as korláttal, ezen próbálgattuk az ugrásokat. Nagyon nehéz feladat volt, mert ilyen hosszú kerítésen csúszás közben nem lehet élt váltani, de végül mindkettőnknek sikerült végigcsúszni” – mondta Szóláth Szebasztián.


A csapat a WakeXplorers extrém túráját Szentgotthárdon zárta, ahol a helyi duzzasztógát volt a célállomás.

„A duzzasztó egy nagyon keskeny, mintegy másfél méteres szakaszán csúsztunk, ez körülbelül kétszer olyan széles, mint egy wakeboard. A másik kihívás a sebesség volt. A winch körülbelül harminc km/órával húzott minket, de a Rába sodrása nagyon erős, ami lelassított. Így viszont nem volt elég felhajtóerő és sokkal nehezebb volt ugratni. A trükköket egyébként a gát melletti betonfalon próbálgattuk, miközben egy húsz centi mély vízbe érkeztünk, aminek az alja beton.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik