KOVÁCS ERIKA, PIRCS ANIKÓ 2020.02.23 14:25 Frissítve: 2020.02.23 22:38

Vívás: izgulnunk kellett, de olimpiai kvótás a női tőrválogatott!

Olimpiai kvótát szerzett a Kreiss Fanni, Kondricz Kata, Lupkovics Dóra, Pásztor Flóra összeállítású női tőrválogatott, amely a 6. helyen zárta a kazanyi világkupa-viadal csapatversenyét.

 

Kreiss Fanniék olimpiai kvótát szereztek (Fotó: Földi Imre)

Jobb, hogy nem látták! – csak erre tudtunk gondolni, miközben vasárnap néztük a női tőrözők olimpiai indulásról döntő kazanyi csapatvilágkupájának francia-lengyel bronzmérkőzését. Reméltük, azzal, hogy az ominózus bronzcsatával párhuzamosan vívott az oroszokkal az ötödik helyért, a Kreiss Fanni (UTE), Kondricz Kata (BHSE), Lupkovics Dóra (BHSE), Pásztor Flóra (Törekvés) összeállítású magyar csapat tagjai megkímélték magukat az extra izgalmaktól.

De hogy miként lett az olimpiai kvalifikációs sorozat – magyar szempontból – legfontosabb meccse a kazanyi francia-lengyel?

Azt ugye előre tudtuk, hogy a szériát záró világkupa-viadalon a mieink a német és a lengyel együttessel harcolnak a tokiói részvételért, s a magyar csapat indult lépéselőnyből, kvótát érő helyről. Riválisainknak a négybe kellett jutniuk az előzéshez, amely – meglepetésre – a lengyel válogatottnak sikerült, s legnagyobb ellenfelünk ezzel a saját kezébe vette a sorsát: egy dobogós hely egyben tokiói kvótát ért nekik. A franciák azonban rendkívül kiélezett, fordulatos meccsen 45:41-re nyertek, ezzel a magyar csapat megtartotta előnyét (végül két ponttal előzte meg a lengyeleket) a kvalifikációs rangsorban, és készülhet az olimpiára!

„El sem hiszem! – kezdte értékelését a Nemzeti Sportnak Feczer Viktor vezetőedző, kiemelve: a rengeteg munka, az akarat és a négy versenyző összetartása hozta meg a sikert. – Nehéz nap volt: kezdetnek meg kellett vernünk egy nagyon erős kínai csapatot, amit parádés vívással meg is tettek a lányok. Majd az 5–8. helyért újra hatalmas volt a tét: ha nem nyerünk a németek ellen, elúszik az olimpia. Mindeközben a csapat tagjai összetörtek, amikor kiderült: a lengyelek bejutottak a négybe – hosszasan kellett a lelkükre beszélnem. Le a kalappal a versenyzők előtt, amiért a nagy semmiből fel tudtak állni, és megmutatták, mitől és mennyire erősek.”

Pásztor Flóra hozzátette: sajnos mégiscsak látták, hogyan alakul a bronzmeccs a szomszédos páston, ami tovább fokozta a megpróbáltatásokat.

„Egész nap érzelmi hullámvasúton ültünk, életem legrosszabb, egyben legjobb napja is volt a vasárnapi. De annyit dolgoztunk ezért a sikerért, hogy bíztunk benne, a sors minket segít majd. Hatalmas boldogság, hogy elértük a célunkat, a fiatal csapatunk nagy részének sosem volt még hasonlóban része. Nagyon sok fogadalmat tettünk arra az esetre, ha sikerül a kvalifikáció – ideje, hogy elővegyük a listát, és elkezdjük az ígéreteket beváltani” – mondta boldogan Pásztor Flóra.

A magyar női tőrválogatott 12 év elteltével lehet ott újra az olimpián. A csapat indulása azt jelenti, hogy egyéniben is három vívó indítható ebben a szakágban.

Lupkovics Dóra, Kondricz Kata, Pásztor Flóra és Kreiss Fanni (Fotó: hunfencing.hu)

 

2020.07.14 19:35:04

Egyéb egyéni MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Az A-, B- vagy C-terv nélküli bezárkózás egy gazdasági célokkal működő sportvállalkozás esetében nem lehet megoldás. Márpedig a világ e piacán a ligák és a klubok többsége ilyen, és kezdenek rádöbbenni White igazságára.

2020.07.11 13:39:36

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

A sport, a mozgás testi, lelki és szellemi egysége tette őt is érzelmileg gazdaggá.

2020.07.06 19:50:20

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. A mai futball nincs híján az álszentségnek, ám a »bocs« nálam kiveri a biztosítékot, hiszen a mentegetőzés a hívek érzelmeire hat egy olyan világban, amelyben a »Profik vagyunk!« jelszó alapján nem játszhat az érzelgősség.

2020.07.02 10:53:21

Egyéb egyéni KOVÁCS GERGELY (Képes Sport)

Megnéztük, hogy a legnépszerűbb sportágakban a kortárs ikonok mire jutottak 33 év alatt.

2020.07.05 11:26:11

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A 25 éves korábbi Supercar-versenyző egyes hírek szerint új munkájával heti 25 ezer dollárt tehet zsebre.