Vívás: a világklasszisok mellett hat újonc az Eb-keretben

Vágólapra másolva!
2017.06.07. 13:39
null
Rédli András is tagja a válogatott Eb-keretének (Fotó: Koncz György)
Az olimpia utáni első világversenyre készül a magyar vívóválogatott, amelynek összetételében a tavalyi kontinensbajnokságon szereplő együtteshez képest hét helyen történt változás. Hat újonc mutatkozik be a június 12. és 17. között Tbilisziben rendezendő Európa-bajnokságon.

„A riói olimpiát követően a fokozatos fiatalítás mellett döntött a szövetség vezetősége, ez a szakmai koncepció mutatkozik meg az olimpiai ciklus első világversenyére utazó csapat összeállításában – mondta a Magyar Vívószövetség szerdai sajtótájékoztatóján Csampa Zsolt elnök. – Ugyan több újonc is szerepel az együttesben, bízom abban, hogy a részben átalakult magyar válogatottnak is sikerül helyt állnia az Európa-bajnokságon. A fiatalok az idei szezonban bebizonyították, hogy alkalmasak jelentősebb feladatok megoldására.”

Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány részletesen elemezte a különböző szakágak jelenlegi helyzetét, hangsúlyozva: az átalakulóban lévő együttesek esetében nagyon nehéz konkrét elvárásokat megfogalmazni a versenyzőkkel szemben. A kapitány hozzátette: az új olimpiai ciklus célkitűzéseit az idei év fő versenyeinek – az Európa-bajnokság, a júliusi világbajnokság és az augusztusi universiade – eredményei, tapasztalatai alapján lehet majd meghatározni.

„A kard fegyvernemben a férfiak és a nők versenyében egyaránt reális esély mutatkozik az éremszerzésre, és nagyon örülnék Szász-Kovács Emese újabb dobogós helyének is. Párbajtőrben és női tőrben pontszerző hely körüli eredményeket várok, férfi tőrben már az is jelentős eredménynek számítana, ha egyéniben egy versenyző a 16. hely körüli pozícióban zárna, a csapat pedig bejutna a legjobb nyolcba” – mondta az esélyekről Udvarhelyi Gábor.

„Miénk a jövő, mármint a párbajtőrcsapaté – jelentette ki határozottan a párbajtőrcsapattal Brazíliában bronzérmet szerző, majd őszi sérüléséből a szezon második felében visszatérő Rédli András a sajtóeseményen. – A csapatnak persze össze kell még kovácsolódnia, de a szezon versenyein megmutatta az együttes, hogy számolni kell vele a folytatásban. A munkát tisztességgel elvégeztük, a formánk biztató mind az egyéni, mind pedig a csapatversenyre nézve. A célunk pedig nem változott: szeretnénk éremért harcolni a tokiói olimpián. Az ehhez vezető hosszú úton az első állomás az Európa-bajnokság.”

Rédli riói csapattársa, Boczkó Gábor ugyancsak tagja a Tbiliszibe utazó magyar delegációnak, igaz, már nem versenyzőként, hanem csapatvezetőként segíti a csapatot.

„Az évtizedek során megtanultam, a legfontosabb, hogy a versenyzőknek csak a vívással kelljen foglalkozniuk, ahogyan azzal is tisztában vagyok, mire van szükségük a sportolóknak egy-egy világverseny alatt. Az én feladatom lesz, hogy a – tapasztalataimat hasznosítva – nyugodt körülményeket biztosítsak a válogatott tagjainak” – mondta új szerepköréről Boczkó Gábor.

A VÍVÓK EB-CSAPATA
Kard, férfiak: Szilágyi Áron (Vasas), Szatmári András (Vasas), Gémesi Csanád (Gödöllő), Decsi Tamás (KVSE). Nők: Márton Anna (MTK), Katona Renáta (Vasas), Záhonyi Petra (Kárpáti), Pusztai Liza (BVSC).
Tőr, férfiak: Dósa Dániel (Törekvés), Mátyás Bálint (Törekvés), Németh András (Honvéd), Hári Máté (FTC). Nők: Kreiss Fanni (UTE), Mohamed Aida (UTE), Knapek Edina (Honvéd), Lupkovics Dóra (Honvéd).
Párbajtőr, férfiak: Somfai Péter (Honvéd), Siklósi Gergely (Honvéd), Bányai Zsombor (Vasas), Rédli András (Honvéd). Nők: Szász-Kovács Emese (Vasas), Mihály Kata (Debrecen), Kun Anna (Tata), Budai Dorina (Honvéd)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik