MTI 2017.01.13 17:34 Frissítve: 2017.01.13 18:05

Vívás: A legfontosabb, amit bejelenthetek, hogy… – Szilágyi

A 2016-os év megkoronázásaként értékelte a kardvívó Szilágyi Áron, hogy a magyar sportújságírók az év férfi sportolójának választották.

 

„Megkoronázta az elmúlt évet, és azt ezzel tulajdonképpen lezártnak is tekintem” – jelentette ki pénteki évindító sajtótájékoztatóján Szilágyi Áron, hozzátéve: 2016-ban a legjobban természetesen annak örült, hogy meg tudta védeni olimpiai bajnoki címét.

„A legfontosabb, amit bejelenthetünk, az az, hogy ebben az évben és remélem, az után is ugyanazzal a csapattal készülök, amelyikkel eddig” – folytatta.

A kétszeres olimpiai bajnoknak így elmondása szerint marad az edzője – Decsi András –, valamint az erőnléti edzője, mentális felkészítője, masszőrje, és – amint azt már tavaly bejelentették – 2020-ig köti szerződés a Vasas SC-hez.

Az idei versenysorozat világkupákkal és Grand Prix-kkel kezdődik a számára, Padovába, Varsóba, Moszkvába és Szöulba terveznek elutazni, majd következik az Európa-bajnokság júniusban Tbilisziben, azután a világbajnokság júliusban, Lipcsében. Utóbbiakra szeretné „kihegyezni” a formáját.

„Nem úgy futunk neki az évnek, hogy minden versenyt meg kell nyerni, persze nem baj, ha jó eredményt érek el. Szeretnék sokat tanulni, szeretném fejleszteni a vívásomat, és az Eb-n, majd a vb-n jó lenne jól szerepelni egyéniben, illetve csapatban is, ami éremszerzéssel valósulna meg” – mondta.

Edzője, Decsi András, aki 2015 ősze óta irányítja a felkészülését, 2016-ra visszautalva úgy fogalmazott: az egész éves munka nagy élmény volt, és az i-re a pontot az olimpiai győzelem tette fel.

„Voltak kétkedők sokan, amikor elkezdtük a közös munkát, de azt hiszem, Áron csattanós választ adott. És nemcsak az olimpián, hanem a tavaszi csapat-világbajnokságon is, amelyiken második lett a válogatott” – folytatta.

Markovits László, a Vasas SC elnöke kiemelte, hogy a klub egyértelműen nagyszerű olimpiát zárt, öt aranyat nyertek a sportolói, amihez még egy hozzájött a paralimpián.

Szilágyi és a párbajtőröző Szász Emese riói aranyára utalva megjegyezte: az ilyen siker mindig megerősíti a gyerekeket abban, hogy lejöjjenek vívni. „Ugyanakkor nálunk már jó ideje ki lehetne tenni a vívóteremre, hogy telt ház. Nem véletlenül újítottuk fel a vívócsarnokot” – mondta, majd úgy fogalmazott: fontos, hogy egy klubnak legyen olyan versenyzője, mint Szilágyi Áron. „A kirakat az nagyon fontos, de ami mögötte van, az is: az utánpótlás-nevelés. Alapfeladat a gyereksport, ehhez megfelelő létesítményekre, szakemberekre van szükség.”

Az idei év fontos teendői közé sorolta a létesítmény-fejlesztést, egyúttal emlékeztetett rá, hogy legtöbb kiemelkedő sportolójukkal már korábban szerződtek a következő olimpiáig.

Szilágyi a klubjáról azt mondta, Vasas családként is szokták emlegetni. „Szerintem a család tagjai ezt mind így is érzik, szoros a kötelék. Én magam kilencéves koromtól, immár tizenhét éve járok le vívni a pasaréti terembe” – mondta vívó, akit a sajtóeseményen tortával köszöntöttek, abból az alkalomból, hogy szombaton lesz 27 éves.

„Egy olimpiai bajnoknak példaképnek kell lennie. Én ha lemegyek egy edzésre, nekem ott százhúsz százalékot kell nyújtanom. Ennek érzem a súlyát, a felelősségét, ugyanakkor ez nagyon kellemes dolog” – tette hozzá.

A hozzáállását méltatta Kovács Róbert, a házigazda JP Auto ügyvezetője is, aki úgy fogalmazott, hogy Szilágyi Áronnak „a munkába vetett hite példa értékű”.

A sajtótájékoztatón a kardvívó egy GLE 250d Mercedes autót vehetett át használatra.

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.10.17 18:00:08

Egyéb egyéni KULCSÁR JOHANNA (Mindset Pszichológia)

Sokszor megesik, hogy a szülők puszta jóindulatból vétenek kommunikációs hibákat.

2017.10.14 23:03:12

Egyéb egyéni ŐRI B. PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Az észszerűség olimpiai sportág lett.

2017.10.12 21:48:59

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Felejthetetlen élményt ígér a II. Magyar Snooker Gála Steve Davisszel és Mark Williamsszel.

2017.10.12 00:07:23

Egyéb egyéni CSINTA SAMU

NS-VÉLEMÉNY. A sors furcsa fintora: a magyarok nélküli Los Angeles-i olimpia legeredményesebb versenyzője egy magyar tornászlány volt. A négy arany- és egy ezüstérem ellenére Szabó Kati nevére szóló dosszié is fellelhető a Securitate irattárát vizsgáló bizottság nyilvántartásában.

2017.10.11 00:17:07

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

NS-VÉLEMÉNY. A Tottenham Hotspur hivatalosan is bejelentette, hogy épülő új stadionja e-sport-meccseknek is otthont ad.