Vitorlázás: Fa Nándor bejelentette visszavonulását

Vágólapra másolva!
2017.02.10. 22:28
null
Fa Nándor búcsút intett az óceánoknak (Fotó: AFP)
Fa Nándor a Vendée Globe szóló földkerülő vitorlásverseny teljesítése után két nappal, pénteken bejelentette visszavonulását.


„Azt hiszem, ennyi volt nekem, lezártam a pályámat, jöjjenek a fiatalok! Hobbiból nem megyek ki vitorlázni. Ha a családom megkér, akkor elviszem őket A-ból B-be, de én szórakozásból nem vitorlázom. Inkább hegyet mászom, biciklizem és kajakozom. Hogy még egyszer kimenjek az óceánra? Azt már nem!” – mondta Fa Nándor az origo.hu-nak adott pénteki exkluzív interjúban.

Fa Nándor 63 évesen 93 nap 22 óra 52 perc és 9 másodperc alatt teljesítette a versenyt, amelyen a nyolcadik helyen ért célba.

Mint mondta, hazai építésű és fejlesztésű hajóját, a Spirit of Hungaryt el fogják adni.

„A cégnek, amelynek a tulajdona, az az érdeke, hogy értékesítsük, méghozzá akkor, amikor teljesített. Valószínűleg átkerül valakihez, aki akar versenyezni. Én már nem akarok” – közölte.

Hozzátette, a Balatonon már 15 éve rendez versenyeket, a magyar vitorlázóknak próbálja úgy átadni a tudását, hogy nemzetközi porondra ki tudjanak menni.

„Az óceáni tudásomat nehezebb átadni. Már jelezték itt fiatalabb francia versenyzők, hogy a következő versenyre szeretnék, ha segítenék nekik felkészülni. Ez hatalmas megtiszteltetés, nyitott is vagyok rá” – mondta.

Fa Nándor a 27 850 mérföldes (50 130 kilométer) távot 12.35 csomós (22 km/óra) átlagsebességgel teljesítette. A harmadik Vendée Globe-ján indult, amelyen a feladat egyedül egy 60 lábas (18 méteres) hajóval, kikötés és külső segítség nélkül körbehajózni a Földet. Az 1992–1993-as menet során a legjobb nem franciaként ötödik helyen ért célba 128 nap után.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik