Vitorlázás: a magyaroknak kedvezőtlen döntéseket hoztak Párizsra nézve

MTI MTIMTI MTI
2019.11.04. 14:23
null
Berecz Rióban is ott volt (Fotó: AFP)
 A Nemzetközi Vitorlásszövetség tanácsa bermudai konferenciáján határozott a 2024-es olimpiára javasolt hajóosztályokról, és a döntés a magyar versenyzők számára több szempontból is kedvezőtlen.

A testület megerősítette tavaly novemberi határozatát, miszerint kikerül a programból a finn dingi, amely 1952 óta szerepelt az ötkarikás műsorban. Ez az egyszemélyes hajóosztály, amelyben Berecz Zsombor a világbajnok és Tokióban éremesélyesként indulhat, főleg a nagyobb súlyú – 85 kilogramm feletti – vitorlázóknak kínál versenyzési lehetőséget.

Berecz mellett jó eséllyel pályázhatott volna a párizsi részvételre a korosztályos világbajnoki ötödik Németh Domokos – jelzi a magyar szövetség honlapja.

Magyar szempontból szintén rossz hír, hogy a férfi és női 470-esek helyett Párizsban vegyes legénységgel indulhat ez a kétszemélyes osztály. A tavaly junior vb-bronzérmes Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor alkotta páros számára a 2024-es olimpia lehetett volna az igaz megméretés.
Változik a hajóosztály szörfben is, itt a mostani RSX helyébe a repülőszárnyas iFoil kerül.

A javasolt hajóosztályokat a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak kell jóváhagynia, de ez a korábbi olimpiák tapasztalatai alapján formalitásnak tűnik.

A 2024-es olimpiára javasolt hajóosztályok
férfi és női szörf: iFoil
férfi és női egyszemélyes dingi: Laser és Laser Radial
férfi és női szkiff: 49-es és 49-es FX
vegyes kite: Formula Kite
vegyes kétszemélyes dingi: 470-es
vegyes kétszemélyes többtestű: Nacra 17
vegyes keelboot offshore –később meghatározandó felszereléssel

 

 

Ezek is érdekelhetik
Legfrissebb hírek