Videó: újabb elemet neveztek el magyar tornászról!

K. E.K. E.
Vágólapra másolva!
2017.04.06. 09:17
Magyar Zoltán, Sivadó János, Kovács Péter, Borkai Zsolt és Berki Krisztián után újabb magyar tornászt ért a dicsőség, hogy az általa bemutatott elemet róla nevezték el.

Látott benne fantáziát, úgy érezte, képes lesz megcsinálni. Gyakorolta is szorgosan, kellett hozzá jó néhány hét, de inkább hónapok, amíg a kitalált elemet a gyakorlatába is beépítette – valójában ennyi idő nem is számít soknak a tornasportban.

Babos Ádám (FTC Ybl Tervező) tavaly tanulta meg azt az elemet, amelyet hétköznapi módon valahogy így lehetne megfogalmazni: kézenállásból saslendület, kiterjesztés függő lendülésbe.

A szer, amelyen a tornász és segítői (több edző is szerepet kapott az alkotási folyamatban) kidolgozták az elemet, a korlát, amely – bármilyen fura – nem is a kedvenc szere a 24 éves sportolónak.

„Talajon és lovon szeretek legjobban tornázni, ezek is mennek a legjobban, persze valahol ide sorolom a korlátot is – mondta Babos Ádám. – A nyújtót viszont nemigen szeretem. Az elmúlt években mumusnak számított, így aztán mostanság nagyobb hangsúlyt fektetünk rá a felkészülés során.”

Babos Ádám jelenleg Tatán készül, mégpedig gőzerővel, hiszen április 19-én kezdődik Kolozsváron az Európa-bajnokság, amelyen ő amolyan klasszikus tornászként lép pódiumra; vagyis mind a hat szeren gyakorlatozik, így az egyéni összetett versenyben is jut neki helyezés.

„Ez már az az időszak, amikor kihegyezzük a formát a fontos versenyre, és javítgatjuk az apróbb hibákat – folytatta Babos. – Ha sikeresen csiszolunk a gyakorlatokon, és ha az Európa-bajnokságon képes leszek megmutatni, amit valójában tudok, abból talán egy jó egyéni összetett pontszám is kisülhet. De hogy az mire elég, függ a vetélytársak teljesítményétől is.”

Az viszont már tény, Babost külön is motiválhatja, hogy a nemzetközi szövetség (FIG) kedden közhírré tette: a fent emlegetett – egyébként C-, vagyis középerős – elemet mostantól Babos-elemként lehet megtalálni a bírói kódrendszerben.

„Tavaly, a szombathelyi világkupaversenyen mutattam be először a gyakorlatomat, benne ezzel az elemmel, utána már csak a várakozás maradt. Kedden a FIG elbírálta a kérelmünket, így mostantól tényleg létezik a Babos-elem korláton, ami büszkeséggel tölt el. Azért olyan sokan nem vagyunk, akikről elemet neveztek el a tornasportban. Egyébként is úgy érzem, jó formában várom az Európa-bajnokságot, ez az elismerés pedig csak újabb lökést adott a felkészüléshez” – zárta Babos Ádám.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik