HIRDETÉS
HIRDETÉS
TŐSÉR NORBERT 2018.04.01 23:08 Frissítve: 2018.04.01 23:25

Útban a Kancsendzöngára

Varga Csaba erdélyi magyar hegymászó Erőss Zsoltnak és Kiss Péternek állít emléket az alaptáborban, majd meghódítaná negyedik nyolcezres hegyét is.

HIRDETÉS
Sarhan Omar, Varga Csaba, idősebb Kiss Péter (Kiss Péter édesapja) és a szobrászművész, Csák Attila (balról jobbra)

 

 

Húsvétvasárnap kora este indult a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről Varga Csaba, hogy a tavaszi mászószezonban pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül felérjen a Kancsendzönga 8586 méteres csúcsára. Az erdélyi magyar hegymászót kizárólag Sarhan Omar, a Kalifa Himalája Expedíció szponzora kísérte el, de csak az 5140 méteren lévő alaptáborig.

„Mint eddigi mászásaimnál, ezúttal sem használok oxigénpalackot, mert egyfajta doppingnak tartom, és a Tour de France-on is tiszta viszonyok között illik versenyezni – jelentette ki az indulás előtti órákban Varga Csaba. – Felkészültem, szóval izgalommal várom az újabb kihívást.”

CSAK KÉT MAGASABB VAN NÁLA
A Kancsendzönga 8586 méteres csúcsával – a Mount Everest (8848) és a K2 (8611) után – a világ harmadik legmagasabb hegye Nepál és India határán. Magyar hegymászó legutóbb 2013 tavaszán járt a magaslaton, Erőss Zsolt és Kiss Péter sikeresen fel is értek a csúcsra, a feljutás azonban túl sok időt és energiát vett igénybe, és a két hegymászó már képtelen volt visszaereszkedni a négyes táborba. Varga Csaba most arra készül, hogy öt év után először ismét magyar mászó álljon a csúcson, és épségben le is jöjjön.

Varga Csaba idei expedíciója nem csupán a világ harmadik legmagasabb hegyének megmászását jelenti. Márciusban öt éve volt már, hogy a magyar hegymászók közül jelenleg is a legtöbb nyolcezresre felérő Erőss Zsolt, illetve a korosztályának legtehetségesebb mászójaként számon tartott Kiss Péter útnak indult a Kancsendzöngára, sőt május 20-án fel is értek a csúcsra, de ereszkedés közben már nem értek vissza a négyes táborba, s két nappal később eltűntnek nyilvánították őket. Varga Csaba és Sarhan Omar a két magyar hegymászó emlékére helyez el emléktáblát a Kancsendzönga alaptáborában. Csák Attila szobrászművész készítette az emléktáblát, amelyet Erőss Zsolt özvegye, Sterczer Hilda mellett Kiss Péter édesapja és édesanyja is láthatták. Az emléktábla különlegessége, hogy a szobrászművész a két hegymászót ábrázoló bronz képmásokat magyar mészkő táblára applikálta, s a terv szerint Varga Csaba és Sarhan Omar egy arra alkalmas sziklára fúrná fel az alaptáborban.


A kétszemélyes expedíció húsvétvasárnap kora este indult Budapestről, s isztambuli átszállással érkezik meg Katmanduba, Nepál fővárosába. Az alaptábort hozzávetőlegesen április 18–20. között érhetik el, és ha az időjárási körülmények is megengedik, május 15. és 20. között lehet a csúcstámadás. Varga Csaba eleddig három nyolcezer méternél magasabb hegyet hódított meg, 2013-ban a Gasherbrum II-n, egy évvel később a Broad Peaken, míg tavaly a Manaszlun járt, egyaránt oxigénpalack használata nélkül.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.10.20 12:41:06

Egyéb egyéni LIPICZKY ÁGNES

A MOB elnöke büszke a magyarok ifjúsági olimpián nyújtott teljesítményére.

2018.10.19 23:20:22

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

2018.10.18 23:03:24

Egyéb egyéni BOBORY BALÁZS

NS-VÉLEMÉNY. Tokióban, Párizsban megkaphatjuk a bizonyítékot is.

2018.10.17 23:08:43

Egyéb egyéni CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Ideális körülmények között a sportpszichológusnak itt már vastagon benne kellene lennie a történetben. Leginkább azzal, hogy tudatosítsa a sportolóban: a sérüléssel és fájdalommal kapcsolatos érzései, gondolatai teljesen normálisak, a sikeres rehabilitáció részét képezik. Hasonló asszisztenciában azonban egyelőre kevesen részesülnek.

2018.10.17 00:00:47

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Nyilván sporteseményen önként munkálkodni más tétel, mintmondjuk százhetven éve, 1848-ban a haza hívására – »Kossuth Lajos azt üzente...« – magunktól bevonulni a honvédség lobogója alá.

HIRDETÉS
HIRDETÉS