Útban a Kancsendzöngára

TŐSÉR NORBERTTŐSÉR NORBERT
Vágólapra másolva!
2018.04.01. 23:08
null
Sarhan Omar, Varga Csaba, idősebb Kiss Péter (Kiss Péter édesapja) és a szobrászművész, Csák Attila (balról jobbra)
Varga Csaba erdélyi magyar hegymászó Erőss Zsoltnak és Kiss Péternek állít emléket az alaptáborban, majd meghódítaná negyedik nyolcezres hegyét is.

 

 

Húsvétvasárnap kora este indult a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről Varga Csaba, hogy a tavaszi mászószezonban pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül felérjen a Kancsendzönga 8586 méteres csúcsára. Az erdélyi magyar hegymászót kizárólag Sarhan Omar, a Kalifa Himalája Expedíció szponzora kísérte el, de csak az 5140 méteren lévő alaptáborig.

„Mint eddigi mászásaimnál, ezúttal sem használok oxigénpalackot, mert egyfajta doppingnak tartom, és a Tour de France-on is tiszta viszonyok között illik versenyezni – jelentette ki az indulás előtti órákban Varga Csaba. – Felkészültem, szóval izgalommal várom az újabb kihívást.”

CSAK KÉT MAGASABB VAN NÁLA
A Kancsendzönga 8586 méteres csúcsával – a Mount Everest (8848) és a K2 (8611) után – a világ harmadik legmagasabb hegye Nepál és India határán. Magyar hegymászó legutóbb 2013 tavaszán járt a magaslaton, Erőss Zsolt és Kiss Péter sikeresen fel is értek a csúcsra, a feljutás azonban túl sok időt és energiát vett igénybe, és a két hegymászó már képtelen volt visszaereszkedni a négyes táborba. Varga Csaba most arra készül, hogy öt év után először ismét magyar mászó álljon a csúcson, és épségben le is jöjjön.

Varga Csaba idei expedíciója nem csupán a világ harmadik legmagasabb hegyének megmászását jelenti. Márciusban öt éve volt már, hogy a magyar hegymászók közül jelenleg is a legtöbb nyolcezresre felérő Erőss Zsolt, illetve a korosztályának legtehetségesebb mászójaként számon tartott Kiss Péter útnak indult a Kancsendzöngára, sőt május 20-án fel is értek a csúcsra, de ereszkedés közben már nem értek vissza a négyes táborba, s két nappal később eltűntnek nyilvánították őket. Varga Csaba és Sarhan Omar a két magyar hegymászó emlékére helyez el emléktáblát a Kancsendzönga alaptáborában. Csák Attila szobrászművész készítette az emléktáblát, amelyet Erőss Zsolt özvegye, Sterczer Hilda mellett Kiss Péter édesapja és édesanyja is láthatták. Az emléktábla különlegessége, hogy a szobrászművész a két hegymászót ábrázoló bronz képmásokat magyar mészkő táblára applikálta, s a terv szerint Varga Csaba és Sarhan Omar egy arra alkalmas sziklára fúrná fel az alaptáborban.


A kétszemélyes expedíció húsvétvasárnap kora este indult Budapestről, s isztambuli átszállással érkezik meg Katmanduba, Nepál fővárosába. Az alaptábort hozzávetőlegesen április 18–20. között érhetik el, és ha az időjárási körülmények is megengedik, május 15. és 20. között lehet a csúcstámadás. Varga Csaba eleddig három nyolcezer méternél magasabb hegyet hódított meg, 2013-ban a Gasherbrum II-n, egy évvel később a Broad Peaken, míg tavaly a Manaszlun járt, egyaránt oxigénpalack használata nélkül.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik