Tour de Hongrie: Theunsé a záró etap, Howsoné a sárga trikó

Vágólapra másolva!
2021.05.16. 15:49
null
Így indult a záróetap Budapesten (Fotó: Tour de Hongrie)
A Magyar körverseny programjába négy év szünet után visszatérő budapesti szakaszt a Trek-Segafredo belga sprintere, Edward Theuns nyerte meg, míg az összetett győzelem a papírformának megfelelően a szombati királyetapon diadalmaskodó Damien Howsoné lett.

Még a nap is kisütött a 42. Tour de Hongrie vasárnapi, budapesti zárószakaszára – pedig a reggeli ébredés után az ablakon kipillantva nem sokan gondolták volna, hogy kora délutánra felszáradt aszfaltokkal és ideális kerékpárosidővel lepi majd meg a főváros a Magyar körverseny mezőnyét...

Az elfogultság vádja nélkül mondhatjuk, a turizmusra és az országimázsra építő nemzeti kerékpáros körversenyünk azért csak Budapesttel az igazi és teljes – nem véletlenül startolt innen és érkezett vissza ide már a legelső Tour de Hongrie is majd' egy évszázada, 1925-ben –, így mindenképpen örömteli fejlemény, hogy négyéves szünet után visszatért az útvonalba. Elvégre egy Budapest nélküli Magyar körverseny kicsit olyan, mintha a Tour de France-útvonalból kivennék Párizst, az ikonikus Champs-Élysées-vel... Főleg, hogy a legnagyobb európai sporttelevízió-hálózat egyik csatornája is élőben sugározta a vasárnapi záróetapot, így több tízmillió háztartásban követhették figyelemmel, amint a mezőny Budapest ikonikus utcáin kanyarog.

Az útvonal önmagáért beszélt: az ezerszínű karaván a Hősök teréről indult, a Városligetet, a Vajdahunyad várát és a Budapesti Olimpiai Központot is megkerülte, majd a szombat este Valter Attila tiszteletére még rózsaszínben pompázó Puskás-stadion előtt visszakanyarodott, hogy aztán az Andrássy úton, „a magyar Champs-Élysées”-n haladjon végig. Ezt a mintegy nyolc kilométeres kört tette meg összesen 12-szer, hogy végül a több mint 92 kilométer teljesítése után az ugyancsak a Hősök terénél felállított célvonalnál fejezze be az idei Magyar kört.

A legfontosabb kérdések már a szombati, kékestetői királyszakaszon eldőltek: Damien Howson a sikerével gyakorlatilag meg is nyerte a 42. Tour de Hongrie-t, hiszen a záróetap szakaszközi jóváírásai az összetett végeredményét érdemben már nem befolyásolhatták; emellett a hegyi pontverseny győztese is tudott volt Maciej Paterski személyében (mivel a budapesti útvonalon értelemszerűen hegyi részhajrá már nem volt, így újabb hegyi pontokat az utolsó etapon már nem lehetett gyűjteni).

S mivel a gyorsasági pontversenyben is húsz pont volt a két szakaszt is megnyerő Phil Bauhaus előnye, leginkább az maradt a kérdés, a hazai közönség előtt el tud-e csípni egy-egy szakaszközi sprinthajrát valamelyik magyar versenyző, illetve hogy közülük ki végez majd a legjobb összetett pozícióban a fehér trikóért.

Fetter Erik előtt először is le a kalappal, mert tényleg emberfeletti, amit művel azok után, hogy a pénteki nagy bukása után még a kórházban várta az eredményeket, másnap reggel pedig mozogni is alig bírt – ehhez képest a szombati királyetapon is ő lett a legjobb magyar, és a vasárnapi zárófelvonáson is rengeteget dolgozott, vezette a mezőnyt (ha nincs az a fránya bukás, simán kinézhetett volna neki egy nagyon szép top tízes összetett helyezés...).

A nap négyfős szökésében is ott volt, amelyet az utolsó másfél körben, körülbelül 10 km-rel a cél előtt fogott be a mezőny. A mezőnyhajrában a nagy helyezkedés során hamar indított Bauhaus, végül a dobogóra sem fért oda (vigasztalhatja a zöld trikó), a végén a verseny öt napja alatt nem sokat mutató Trek örülhetett Edward Theuns révén, az összetett győztesnek járó sárga trikót Damien Howson vihette haza, az Androni-Giocattoliban versenyző Pelikán János pedig megtartotta a legjobb magyart illető fehér trikót.

42. TOUR DE HONGRIE

5., utolsó szakasz (92.4 km):
1. Edward Theuns (belga, Trek-Segafredo) 1:55:46, 2. Kooij (holland, Jumbo-Visma) azonos idővel, 3. Dupont (belga, Bingoal) a. i., ...20. Karl Ádám (magyar válogatott) a. i. Az összetett végeredménye: 1. (sárga trikóban) Damien Howson (ausztrál, Team BikeExchange) 18:07:10, 2. Hermans (belga, Israel Start-Up Nation) 16 másodperc hátrány, 3. Tiberi (olasz, Trek-Segafredo) 24 mp h. A gyorsasági pontverseny végeredménye: 1. Phil Bauhaus (német, Bahrain-Victorious) 53 pont, 2. Meeus (belga, Bora-Hansgrohe) 30, 3. Theuns 24. A hegyi pontverseny végeredménye: 1. Maciej Paterski (lengyel, Vostre ATS) 21, 2. Stosz (lengyel, Vostre ATS) 13, 3. Howson 10. A magyarok versenyének végeredménye: 1. Pelikán János (Androni Giocattoli) 18:08:42, 2. Peák Barnabás (Team BikeExchange) 55 mp h., 3. Fetter Erik (Eolo-Kometa) 1:42 perc h.
A csapatverseny végeredménye: 1. Astana-PremierTech 54:24:49, 2. Caja Rural-Seguros 12 mp h., 3. Team BikeExchange 18 mp h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik