Torna-vb: Yulo történelmet írt, Fülöp-szigeteki aranyérem!

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2019.10.12. 19:32
null
Carlos Edriel Yulo bámulatos gyakorlattal repült a világ tetejére (Fotó: AFP)
A stuttgarti olimpiai kvalifikációs torna-világbajnokság szerenkénti döntőinek első napján öt győztest avattak. A nőknél Simone Biles ugrásban, Nina Derwael felemás korláton diadalmaskodott, a férfiaknál talajon Carlos Edriel Yulo, lólengésben Max Whitlock, gyűrűn pedig Ibrahim Colak állhatott a dobogó legfelső fokára. Először ünnepeltek Fülöp-szigeteki és török aranyérmest a világbajnokságok történetében.

A finálék sora a férfi talajdöntővel kezdődött, és sporttörténelem-írással folytatódott: olyan történt meg, amit még sosem láttunk a torna-világbajnokságok 1903 óta íródó históriájában. Sokáig úgy tűnt, a rugólábú Artyom Dolgopjat megszerzi Izrael történetének első vb-aranyérmét, ám ekkor jött a szinte követhetetlenül gyors Fülöp-szigeteki „zsebrakéta”, Carlos Edriel Yulo, és egy tizeddel megelőzte – hazája még sosem ért el ekkora sikert a sportágban! A Japánban edző Yulo 2018-ban már megvillantotta káprázatos talajtudását, akkor bronzérmes lett, most a dobogó tetejére repítette egy egészen fantasztikus gyakorlat.

A női ugrás döntőjébe némi meglepetésre „csak” másodikként jutott be Simone Biles, hogy aztán – amikor igazán számított – semmi kétséget ne hagyjon afelől, hogy ki a világ legjobbja a szeren. Második ugrása oktató tananyag is lehetett volna, fölényes győzelme tizenhetedik vb-aranyérmét és huszonharmadik vb-érmét hozta meg – utóbbival beérte a világbajnoki örökranglista élén Vitalij Scserbót. Ha még egy érmet szerez (gerendán és talajon is esélyes), akkor minden idők legeredményesebb tornásza lesz a világbajnokságokon a férfi és a női mezőnyt egybevéve.

Simone Biles holtversenyben a vb-történelem legeredményesebb tornásza immár (Fotó: AFP)
Simone Biles holtversenyben a vb-történelem legeredményesebb tornásza immár (Fotó: AFP)

Lólengésben a britek világklasszisa, Max Whitlock anyagerősségből nyert – 7 pont nehézségű gyakorlata mindenki mással szemben legalább négy tized előnyt biztosított neki a fináléban, és hiába nem az övé volt a legjobb kivitel, így is győzni tudott a tajvani Li Csi Kaj (a tajvani válogatott szereplése a vb egyik szenzációja) és az ír Rhys McClenaghan előtt. McClenaghan az ír tornasport első világbajnoki érmét szerezte meg. Whitlock Miroslav Cerar, Magyar Zoltán, Pe Gil Szu, Marius Urzica, Hsziao Csin és Berki Krisztián után a hetedik tornász a világbajnokságok történetében, aki háromszor tudta megnyerni a lólengésfinálét – ennél több elsősége senkinek sincs.

Felemás korláton címvédésnek tapsolhatott az arénát zsúfolásig megdöntő közönség, a brit Rebecca Downie sokáig az élen állt, ám utolsóként szerhez lépett a 2018-as világbajnok Nina Derwael, és egy gyönyörű gyakorlattal „átrendezte az eredményjelzőt”, teljesen megérdemelt győzelmet aratva. A Downie család így is két éremnek örülhetett a szerenkénti finálék első napja után.

Végül jött az erő művészeinek bemutatója, a gyűrű fináléja. Az olimpiai bajnok, háromszoros világ- és négyszeres Európa-bajnok görög Eleftheriosz Petruniasz sérülései után még csak dobogóra sem tudott állni, az aranyérem a török Ibrahim Colak nyakába került – Yulo történelemírással kezdte, Colak történelemírással fejezte be a szombati versenynapot, hisz ez a világbajnokságok történetének első török diadala.

TORNA-VILÁGBAJNOKSÁG
STUTTGART

Szerenkénti döntők. Nők. Ugrás. 1. Simone Biles (Egyesült Államok)
15.399, 2. Jade Carey (Egyesült Államok) 14.883, 3. Ellie Downie (Nagy-Britannia) 14.816. Felemás korlát. 1. Nina Derwael (Belgium) 15.233, 2. Rebecca Downie (Nagy-Britannia) 15.000, 3. Sunisa Lee (Egyesült Államok) 14.800
Férfiak. Talaj. 1. Carlos Edriel Yulo (Fülöp-szigetek)
15.300, 2. Artyom Dolgopjat (Izrael) 15.200, 3. Hsziao Ruo-teng (Kína) 14.933. Lólengés. 1. Max Whitlock (Nagy-Britannia) 15.500, 2. Li Csi Kaj (Tajvan) 15.433, 3. Rhys McClenaghan (Írország) 15.400. Gyűrű. 1. Ibrahim Colak (Törökország) 14.933, 2. Marco Lodadio (Olaszország) 14.900, 3. Samir Ait Said (Franciaország) 14.800

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik