Torna-vb: új rekord, immár Biles minden idők legeredményesebbje!

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2018.11.02. 17:24
null
Egy pacsi a győztesnek: Simone Biles ugrásaranya nem volt kérdéses (Fotó: AFP)
Minden idők legeredményesebb vb-tornásza lett az amerikai Simone Biles, aki a dohai világbajnokságon ugrásban megnyerte karrierje tizenharmadik aranyérmét is, megdöntve Vitalij Scserbo rekordját. Felemás korláton Nina Derwael a belga tornatörténet első vb-aranyérmét szállította, a férfiaknál talajon az orosz Artur Dalalojan, lólengésben a kínai Hsziao Zso-teng, gyűrűn a görög Eleftheriosz Petruniasz győzött. A világbajnokság a szombati finálékkal zárul.

Különlegességeknek nem volt híján a szerenkénti döntők első napja: kezdésként rögtön a 18 éves Carlos Edriel Yulo nyert egy bronzot a Fülöp-szigeteknek, hatalmas bravúrt végrehajtva a férfi talajfináléban – ez az ország első érme a torna-világbajnokságok történetében. A rugólábú japán klasszis, Sirai Kenzo az utolsó gyakorlatig az élen állt, ám az összetett világbajnok orosz Artur Dalalojan a végén elvitte előle az aranyat.

A VB-TÖRTÉNET LEGEREDMÉNYESEBBJEI
AranyEzüst Bronz
1. Simone Biles (Egyesült Államok)
13
3
2
2. Vitalij Scserbo (Szovjetunió/FÁK/Fehéroroszország)12
7
4
3. Ucsimura Kohei (Japán)
10
5
5

Jöttek a nők ugrásban, a finalisták között a 43 éves (1991-ben még szovjet színekben világbajnok) üzbég legendával, Oksana Chusovitinával, aki végül a negyedik helyen végzett.

No meg Simone Bilesszal, aki a pénteki hiba után most nem vállalta be a mezőny legnehezebb, róla elnevezett ugrását – „második és harmadik számú” ugrása bőven elég volt a győzelemhez és ahhoz, hogy megszerezze pályafutása tizenharmadik vb-aranyérmét. Ezzel Biles megdöntötte Vitalij Scserbo rekordját, és immár minden idők legeredményesebb világbajnoki versenyzőjének mondhatja magát – a dobogón pedig csak az amerikai kontinens képviselői állhattak!

A lólengés az egész világbajnokságon problémás szám volt, a selejtező rontott gyakorlatok tömkelegét hozta, és a döntőben is többen nagyot hibáztak – végül a kínai Hsziao Zso-teng azonos pontszámmal, jobb kivitellel előzte meg a szeren a riói olimpiát és a legutóbbi két világbajnokságot megnyerő brit Max Whitlockot.

Nina Derwael káprázatos gyakorlattal nyert felemás korláton (Fotó: AFP)
Nina Derwael káprázatos gyakorlattal nyert felemás korláton (Fotó: AFP)

Ha akadt szer a nőknél, amelyen volt esély a Biles-dominancia megtörésére, az a felemás korlát: a világbajnokságon szenzációs formában versenyző belga Nina Derwael volt a legnagyobb esélyes, és ehhez méltó gyakorlattal is rukkolt elő – 15 feletti pontszáma gyakorlatilag véget is vetett a találgatásoknak és a dobogó tetejére repítette. Belgium rendezte meg az első torna-világbajnokságot 1903-ban, ám az ország sportolói azóta sem szereztek aranyérmet, egészen eddig a napig. Ezüstérmet 115 évvel ezelőtt nyertek...

Gyűrűn a görög Eleftheriasz Petruniasz volt a legnagyobb esélyes, annak ellenére, hogy úgy kellett „összedrótozni” a világbajnokságra vállsérülését – nem is akart indulni a vb-n egy szakadás miatt, műtét vár rá, de végül rábeszélték a versenyzésre. Nem látszott rajta a sérülés, remek gyakorlattal állt rögtön az élre – és ott is maradt végig. Teljesítette, amit vállalt, mehet a szike alá...

TORNA-VB
DOHA, KATAR
Szerenkénti döntők. Nők. Ugrás.
1. Simone Biles (Egyesült Államok) 15.366, 2. Shallon Olsen (Kanada) 14.516, 3. Alexa Moreno (Mexikó) 14.508. Felemás korlát. 1. Nina Derwael (Belgium) 15.200, 2. Simone Biles (Egyesült Államok) 14.700, 3. Elisabeth Seitz (Németország) 14.600.

Férfiak. Talaj. 1. Artur Dalalojan (Oroszország) 14.900, 2. Sirai Kenzo (Japán) 14.866, 3. Carlos Edriel Yulo (Fülöp-szigetek) 14.600. Lólengés. 1. Hsziao Zso-teng (Kína) 15.166, 2. Max Whitlock (Nagy-Britannia) 15.166, 3. Li Csi-kaj (Tajvan) 14.966. Gyűrű. 1. Eleftheriosz Petruniasz (Görögország) 15.366, 2. Arthur Zanetti (Brazília) 15.100, 3. Marco Lodadio (Olaszország) 14.900.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik