Torna-vb: aranytripla, nincs ellenfele az amerikai nőknek

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2015.10.27. 22:13
null
Simone Biles jól megnézte magát a hírességek falán, majd aranyéremre vezette az amerikai csapatot (Fotó: AFP)
A papírformának megfelelően az Egyesült Államok hatalmas fölénnyel nyerte meg a glasgow-i olimpiai kvalifikációs torna-világbajnokságon a női csapatversenyt Kína és Nagy-Britannia előtt. Az ezúttal Simone Biles, Gabrielle Douglas, Madison Kocian, Maggie Nichols, Aly Raisman összeállításban versenyző amerikai válogatott egymás után harmadszor diadalmaskodott a női csapatversenyben.

Ami biztos volt a döntő előtt: az Egyesült Államokat csak katasztrofális szereplés akadályozhatta volna meg az aranyban (az amerikaiak második csapata is éremesélyes lenne, messze a legnagyobb a merítési lehetőségük), a selejtezőben nagyon jó oroszok, a kínaiak, japánok és a britek viszont mind hajtottak a dobogó másik két fokára.

Először a britek hibáztak: Elissa Downie leesett a felemás korlátról, a riválisok viszont igen jól dolgoztak. A második rotációban az amerikaiak növelni tudták az előnyüket, mögöttük a kínaiak és az oroszok csatáztak. Utóbbiaknak aztán a gerenda „tett be”: több orosz is leesett, a kínaiak így egyik leggyengébb szerükön, talajon dolgozva is előzni tudtak!

Az utolsó, negyedik rotáció előtt az Egyesült Államok csapata majd' öt ponttal vezetett, aranyérme már tulajdonképpen ekkor be volt biztosítva. A kínaiak alig több mint egy ponttal tartották az ezüstérmes helyet a harmadik oroszok előtt, a britek és a japánok meg a riválisok hibájára vártak. Bejött: a kínaiak simán megőrizték második helyüket, de az oroszok a végén is nagyon bizonytalanul tornáztak (a fináléban gyakorlataik harminc százaléka rontott volt, ezt nem lehet megúszni), az ugrásban remeklő britek pedig „lepöckölték” őket a dobogóról.

Az amerikaiak talajon már jutalomjátékot mutattak be, az egyéni összetett verseny legnagyobb esélyese, Simone Biles egy 15.733-as, eszméletlenül erős gyakorlattal zárta a versenyt. Az Egyesült Államok a Szovjetunió és Románia nyomdokaiba lépett: az említettek után harmadikként tudott egymás után három világbajnokságon diadalmaskodni a női csapatversenyben. A rekordot egymás után öt győzelemmel (1994–2001) Románia tartja – látva az amerikaiak dominanciáját, nekik is összejöhet néhány éven belül a mesterötös. Mert ellenfelük ezen az estén egész egyszerűen nem volt.

TORNA-VB, GLASGOW
Női csapatverseny. 1. Egyesült Államok (Simone Biles, Gabrielle Douglas, Madison Kocian, Maggie Nichols, Aly Raisman)
181.338, 2. Kína 176.164, 3. Nagy-Britannia 172.380, 4. Oroszország 171.964, 5. Japán 169.887, 6. Kanada 167.697, 7. Olaszország 167.597, 8. Hollandia 162.730

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik