Torna: többé nem versenyez a szájhúzással mémmé vált olimpiai bajnok

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.02.25. 20:06
null
„Not impressed” – Maroney itt még nem tudja, hogy épp mémmé válik (Fotó: AFP)
Felhagy aktív sportpályafutásával McKayla Maroney, az amerikaiak olimpiai és világbajnok tornásznője. Hozzá hasonlóan a 2012-es amerikai „aranycsapat” egy másik tagja, a szintén olimpiai és világbajnok Kyla Ross sem folytatja tornászkarrierjét.

A világ legjobb ugrói között számon tartott Maroney 2012-ben csapatban olimpiai aranyérmet nyert az amerikai válogatottal, és a csapatdöntő során az új pontrendszer történetének legmagasabb ötkarikás kiviteli pontszámát kapta a videón látható gyakorlatára.

Favoritként várta a szerenkénti finálét, ám – sorozatban 33, szinte hibátlanul végrehajtott ugrást követően – pont a legrosszabbkor rontott, így ezüstérmes lett. A dobogón bemutatott szájhúzása egyből internetes mémmé tette a fiatal tornásznőt, aki később Barack Obama elnökkel is újrakreálta az elhíresült jelenetet.

Maroney az utóbbi években végig sérüléssel küszködött – utolsó nagy diadala a 2013-as, harmadik világbajnoki aranyérme –, és egy interjúban most bejelentette: felhagy a versenyzéssel, bár megfogalmazása szerint „nem vonul vissza”.

„Nem akarom, hogy bárki azt gondolja, McKayla visszavonul. Nem is szeretném, hogy ezt a szót használják. Mindig is a tornasport része leszek, sohasem hagyom el a sportágamat” – nyilatkozta.

Maroneyhoz hasonlóan felhagy az élvonalbeli tornával a szintén olimpiai és világbajnok Kyla Ross is, aki a jövőben tervei szerint csak egyetemi versenyeken indul, a UCLA színeiben.

Maroney a Fehér Házban, Barack Obama elnökkel (Fotó: Pete Souza/Fehér Ház)
Maroney a Fehér Házban, Barack Obama elnökkel (Fotó: Pete Souza/Fehér Ház)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik