Torna: példátlan – az olimpiai bizottság „beszántaná” az amerikai szövetséget

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.11.06. 00:32
null
A botránysorozatba keveredett, káoszba süllyedt USA Gymnastics aligha tarthatja meg irányító szerepét (Fotó: AFP)
Az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága (USOC) hivatalos közleményben jelentette be két nappal a dohai torna-világbajnokság után, hogy kezdeményezi az Egyesült Államok Tornaszövetsége (USA Gymnastics) jogkörének megvonását a sportág nemzeti irányítására. Az ok: a USA Gymnastics által alkalmazott csapatorvos, Larry Nassar sportolók százait zaklatta szexuálisan, az ezt követő botránysorozatba sorra buktak bele a szövetség funkcionáriusai, a volt elnök Steve Pennyt október 17-én különleges egység tartóztatta le. A szövetség kommunikációs katasztrófák sorába keveredett bele és perek sokaságát indították ellene a Nassar-áldozat tornászok. A helyzet olyannyira tarthatatlanná vált, hogy az USOC kezdeményezi a tornaszövetség teljes „beszántását”.

Az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága közép-európai idő szerint hétfőn este jelentette be, hogy panaszt tett az Egyesült Államok Tornaszövetsége ellen, és élve jogkörével elindította a USA Gymnastics nemzeti felügyelő szerv szerepének megszüntetését.

Ez a létező legsúlyosabb, extrém ritka eljárás egy sportági szakszövetséggel szemben – a USOC úgy vélte, a USA Gymnastics teljesen alkalmatlanná vált feladatai ellátására. A tornaszövetség körül gyakorlatilag lincshangulat alakult ki, maguk a tornászok is nyíltan és hangosan kritizálták a szervezet tevékenységét és annak szerepét a Nassar-ügyben. A szervezet szinte összes szponzorát elveszítette a botrány kitörése óta eltelt időszakban.

„A USA Gymnastics összes tornászának és a tornászközösségnek.

Azért léptetek annak idején erre az útra, azért kezdtétek ezt a sportot, mert pozitív hatással volt az életetekre. Szórakoztatott, de kihívásokat állított elétek, megtanított csapatmunkára, nehézségek leküzdésére, elkötelezettségre is. És míg ezeket a kihívásokat – és sokkal szörnyűbb szituációkat is – leküzdöttétek, mindenki azzal szembesült, hogy a szervezet, melyhez tartoztok, képtelen megváltoztatni kultúráját, újjáépíteni vezetőségét és szolgálni a tagjait.

Ennél jobbat érdemeltek.

Ma azért írok, hogy tudassam: az Egyesült Államok Olimpiai Szövetsége megindította az első lépéseket annak érdekében, hogy megvonja a USA Gymnastics, mint a tornasport nemzeti szakszövetsége jogköreit. Felajánlottuk a USA Gymnasticsnek, mondjon le maga arról, hogy a tornasport nemzeti irányító szerve legyen”kezdődik a nyílt levél, amelyet Sarah Hirshland, a USOC vezetője írt alá.

ELNÖKÖK FUTÓSZALAGON
A USA Gymnastics a Nassar-ügy miatt sorra veszti el vezetőit.
Steve Penny (2005–2017. március): lemondott pozíciójáról. 2018. október 17-én különleges egység fogta el, letartóztatták. A vád: bizonyítékok államhatáron átcsempészése és eltüntetése a Nassar-ügyben. A USA Gymnastics egy nappal később örökös eltiltással sújtotta volt elnökét.
Kerry Perry (2017. december–2018. szeptember): lemondott, miután a botrányok nem csillapodtak és tevékenysége össztűz alá került.
Mary Bono (2018. október 12-16.): megbízott vezetőként csak négy napig volt hivatalában, egy meggondolatlan tweet és az azt követő kritikai hullám következtében lemondott.

A USOC hivatalos panasztétele után vizsgálat következik a USA Gymnastics ellen. A meghallgatások után a USOC vezetősége dönt, hogy meghagyja-e a tornaszövetség jogköreit. Ha nem, akkor a USA Gymnasticset minden bizonnyal fel kell oszlatni és új nemzeti tornaszövetséget kell alapítani.

A vizsgálat alatt az olimpiai bizottság felügyeli a sportág mindennapjait a sportági szakszövetség helyett. Mivel a nemzetközi tornaszezon lassan véget ér, az időzítés nem véletlen – így okozza a legkisebb felfordulást a versenyzőknek a vizsgálat. Az előállt szituáció így is nagyon kellemetlenül érinti a szentpétervári gumiasztal-világbajnokságon szereplő amerikai válogatottat.

Az Egyesült Államok tornászküldöttsége a legeredményesebb csapatként zárta a 2018-as, dohai világbajnokságot 4 arany-, 2 ezüst- és 3 bronzéremmel. A kilenc éremből hatot a sportág legnagyobb sztárja, Simone Biles szerzett.

Az amerikai tornaéletet megrázó Larry Nassar-ügyről itt olvashatnak.

A közvetlen előzményekről és az amerikai szövetség botrányairól itt tájékozódhatnak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik