Torna: engedélyezték, Olivia Cimpian magyar színekben versenyezhet

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.11.07. 18:03
null
Cimpian jövőre már magyar színekben tornázhat
A Nemzetközi Tornaszövetség megadta az engedélyt, hogy Olivia Cimpian magyar színekben folytassa pályafutását. Az aradi születésű, 16 éves tornász szereplésére valószínűleg még várni kell, mert alapesetben csak 2018. szeptember 15-től versenyezhet magyar színekben.

 

„A FIG Végrehajtó Bizottsága legutóbbi ülésén hozta meg döntését, a junior Európa-bajnoki bronzérmes román tornász ugyanis szeptemberben kapta meg a magyar állampolgárságot, így a Magyar Tornaszövetség (MATSZ) ekkor tehette meg az első hivatalos lépéseket a FIG felé” – olvasható a matsz.hu hírében.

„Amikor a Cimpian család április környékén megkeresett minket, mondtuk, hogy szeretettel várjuk a magyar kötődésű sportolót, és ha az állampolgársága is megvan, helye van a magyar válogatottban – mondta Draskóczy Imre, női szövetségi kapitány. – Technikás tornászról van szó, aki legutóbb a kolozsvári Eb-n Kovács Zsófiával mérte össze tudását, akkor Zsófi került ki győztesen. Úgy gondolom, hogy Olivia érkezése az egész magyar női tornára nagyon jó hatással lesz, és szövetségi kapitányként örülök, hogy az első helyért is majd nagy versengés lesz. Nagyon hálás vagyok Dr. Vörös Józsefnek, a Postás SE elnökének, aki megteremtette az anyagi hátteret, és amíg nem lehet hivatalosan válogatott, addig is gondoskodik magyarországi életviteléről, tartózkodásáról és az edzéseiről. Sőt, még egy héten kétszer magyartanárhoz is jár, hiszen aradi lévén egy picit beszél magyarul, nagymamája is magyar, de szerette volna a nyelvtudását is fejleszteni. Őszintén bevallom, Oliviával felerősödött az a titkos vágyunk, hogy csapattal visszakerüljön a magyar női torna oda, ahová való, az olimpiára. Tehát mindenképpen pozitív irányban tudja mozdítani a tornát.”

„A szülők jöttek Magyarországra, és kerestek meg minket a kéréssel, hogy Olivia Cimpian magyar színekben szeretné folytatni pályafutását – árulta el Magyar Zoltán a MATSZ elnöke. – Nagyon örülünk, hogy megszületett a FIG hivatalos döntése is, hiszen így már biztosan segítheti jövőre a magyar válogatottat, és ezzel a női csapatnak még tovább nőttek az esélyei, hogy kijusson az olimpiára. A Román Tornaszövetség ugyan egyéves eltiltást kért, de ez a protokoll része, valljuk meg őszintén, fordított helyzetben valószínűleg mi is ezt tennénk, ráadásul még az sem biztos, hogy ki kell töltenie. Fiatal versenyzőről van szó, és nagyon sokat fejlődött, mióta nálunk készül.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik