MTI 2018.12.05 18:44 Frissítve: 2018.12.05 19:05

Tömegsport: Budapest százezreket mozgatna meg Európa Sportfővárosaként

A korábbinál lényegesen több sporteseménnyel százezreket szeretnének megmozgatni 2019-ben, amikor Budapest lesz Európa Sportfővárosa.

Az egészségmegőrzés kerül középpontba a sportévben (Fotó: Földi Imre)

A Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes vezette delegáció kedden este Brüsszelben vette át Szófiától az Európai Fővárosok és Városok Sportszövetségétől (ACES) pályázaton elnyert rangos címet jelképező zászlót, melyet szerda délután a Liszt Ferenc-repülőtéren mutattak be először Magyarországon.

Az esemény kapcsán szerdán tartott budapesti sajtótájékoztatón Szalay-Bobrovniczky Alexandra hangsúlyozta: Budapest komoly sporthagyományokkal rendelkezik, amit az elmúlt években tovább erősítettek azzal, hogy a sportot hivatalosan is stratégiai ágazattá emelték. A főpolgármester-helyettes hozzátette: a terület fejlesztése, a sportolás ösztönzése, a szükséges infrastruktúra szélesítése és a szakmai programok bővítése kiemelt fókuszt kapott a városirányítás részéről. „Az Európa Sportfővárosa cím elnyerése ennek a közös munkának is az elismerése, és mi készen állunk arra, hogy ezt a rendezvénysorozatot sikerrel megvalósítsuk" – fogalmazott.

A pályázatban Budapest vállalta, hogy olyan programokat kínál, amelyeket a lakosok magukénak érezhetnek, illetve a készségeiknek, képességeiknek megfelelően azokon szabadon, ingyenesen részt is vehetnek. A fővárosiak mozgásra ösztönzése mellett az egészséges életmód tudatosítása szintén kiemelt figyelmet kap az egészéves programsorozatban.

A sportfőváros évadot a fővárosi önkormányzat, illetve annak partnerszervezete, a Budapesti Sportszövetségek Uniója koordinálja, és a Testnevelési Egyetem is csatlakozott hozzá.

„A sportfőváros programjaiba szakmai stratégiai partnerként kapcsolódunk be. Február 23-án a Testnevelési Egyetem új kampusza megnyitja kapuit a nagyközönség számára és a Budapest Európa Sportfővárosa évet a Lakossági életmód és szabadidősport konferenciával nyitja meg. Az év folyamán rekreációs oktatóink és hallgatóink számos nagyszabású szabadidősport-rendezvény szervezésében fognak közreműködni, valamint a város nyitott fitneszparkjaiban életmód és sportszakmai tanácsadást is nyújtanak majd" – jelentette ki Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora. Az egykori kézilabda szövetségi kapitány szerint a magyar lakosság 71 százaléka inaktív, ezért a fő cél, hogy minél többen kezdjenek el rendszeresen sportolni.

„Komoly felelősségünk van abban, hogy a jövő generációinak átadjuk a fair play szellemiségét, és számukra mindig természetes legyen a sportszerű magatartás. A sportfőváros év során rengeteg alkalom nyílik majd arra, hogy az ezzel kapcsolatos gondolatainkat tudatosítsuk az emberekben, ezért is tartom ezt a kezdeményezést kiemelten támogatandónak" – jegyezte meg Kamuti Jenő, a nemzet sportolója, a Nemzetközi Fair-Play Bizottság elnöke.

A rendezvénysorozat arca Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja lesz, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a sport nem csupán abban segít, hogy egészségesebbek, fittek legyünk, hanem örömet nyújt, pozitív életszemléletet is ad, amelynek köszönhetően az élet minden területén jobban teljesíthetünk.

A programok sora január 1-jén a városligeti műjégpályán egy nagy bulival kezdődik, Szalay-Bobrovniczky Alexandra szerint ez lesz az egyetlen program, amelyért fizetniük kell a résztvevőknek.

A rendezvényekről a Budapest Európa Sportfővárosa hivatalos Facebook-oldalán lehet tájékozódni, december végén pedig elindul a programsorozat honlapja, sőt, mobiltelefonos applikáció is készül majd.

2019.06.18 09:21:37

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

2019.06.11 16:37:42

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Az edzőterem-utálók és az időjárás fanyalgók is leszámolhatnak a kifogásaikkal.

2019.06.08 09:08:41

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

„Minden, a hazai sportinfrastruktúrát gazdagító létesítmény átadása öröm és büszkeség.”

2019.06.07 23:49:54

Egyéb egyéni CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Minden gyereknek joga van legalább egyszer az életben kipróbálni a nem feltétlenül összkomfortos táborozás minden örömét és izzadságszagát. Ahol a mozgás, a sportolás igénye valahonnan a mélyből jön.

2019.06.05 21:05:59

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Hogy Szabó Szebasztián tehetséges úszó, csak ráadás.