HIRDETÉS
HIRDETÉS
MTI 2018.12.05 18:44 Frissítve: 2018.12.05 19:05

Tömegsport: Budapest százezreket mozgatna meg Európa Sportfővárosaként

A korábbinál lényegesen több sporteseménnyel százezreket szeretnének megmozgatni 2019-ben, amikor Budapest lesz Európa Sportfővárosa.

HIRDETÉS
Az egészségmegőrzés kerül középpontba a sportévben (Fotó: Földi Imre)

A Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes vezette delegáció kedden este Brüsszelben vette át Szófiától az Európai Fővárosok és Városok Sportszövetségétől (ACES) pályázaton elnyert rangos címet jelképező zászlót, melyet szerda délután a Liszt Ferenc-repülőtéren mutattak be először Magyarországon.

Az esemény kapcsán szerdán tartott budapesti sajtótájékoztatón Szalay-Bobrovniczky Alexandra hangsúlyozta: Budapest komoly sporthagyományokkal rendelkezik, amit az elmúlt években tovább erősítettek azzal, hogy a sportot hivatalosan is stratégiai ágazattá emelték. A főpolgármester-helyettes hozzátette: a terület fejlesztése, a sportolás ösztönzése, a szükséges infrastruktúra szélesítése és a szakmai programok bővítése kiemelt fókuszt kapott a városirányítás részéről. „Az Európa Sportfővárosa cím elnyerése ennek a közös munkának is az elismerése, és mi készen állunk arra, hogy ezt a rendezvénysorozatot sikerrel megvalósítsuk" – fogalmazott.

A pályázatban Budapest vállalta, hogy olyan programokat kínál, amelyeket a lakosok magukénak érezhetnek, illetve a készségeiknek, képességeiknek megfelelően azokon szabadon, ingyenesen részt is vehetnek. A fővárosiak mozgásra ösztönzése mellett az egészséges életmód tudatosítása szintén kiemelt figyelmet kap az egészéves programsorozatban.

A sportfőváros évadot a fővárosi önkormányzat, illetve annak partnerszervezete, a Budapesti Sportszövetségek Uniója koordinálja, és a Testnevelési Egyetem is csatlakozott hozzá.

„A sportfőváros programjaiba szakmai stratégiai partnerként kapcsolódunk be. Február 23-án a Testnevelési Egyetem új kampusza megnyitja kapuit a nagyközönség számára és a Budapest Európa Sportfővárosa évet a Lakossági életmód és szabadidősport konferenciával nyitja meg. Az év folyamán rekreációs oktatóink és hallgatóink számos nagyszabású szabadidősport-rendezvény szervezésében fognak közreműködni, valamint a város nyitott fitneszparkjaiban életmód és sportszakmai tanácsadást is nyújtanak majd" – jelentette ki Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora. Az egykori kézilabda szövetségi kapitány szerint a magyar lakosság 71 százaléka inaktív, ezért a fő cél, hogy minél többen kezdjenek el rendszeresen sportolni.

„Komoly felelősségünk van abban, hogy a jövő generációinak átadjuk a fair play szellemiségét, és számukra mindig természetes legyen a sportszerű magatartás. A sportfőváros év során rengeteg alkalom nyílik majd arra, hogy az ezzel kapcsolatos gondolatainkat tudatosítsuk az emberekben, ezért is tartom ezt a kezdeményezést kiemelten támogatandónak" – jegyezte meg Kamuti Jenő, a nemzet sportolója, a Nemzetközi Fair-Play Bizottság elnöke.

A rendezvénysorozat arca Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja lesz, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a sport nem csupán abban segít, hogy egészségesebbek, fittek legyünk, hanem örömet nyújt, pozitív életszemléletet is ad, amelynek köszönhetően az élet minden területén jobban teljesíthetünk.

A programok sora január 1-jén a városligeti műjégpályán egy nagy bulival kezdődik, Szalay-Bobrovniczky Alexandra szerint ez lesz az egyetlen program, amelyért fizetniük kell a résztvevőknek.

A rendezvényekről a Budapest Európa Sportfővárosa hivatalos Facebook-oldalán lehet tájékozódni, december végén pedig elindul a programsorozat honlapja, sőt, mobiltelefonos applikáció is készül majd.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.12.14 00:09:01

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. A tét, a kockázat felvállalása mutatta meg Panenka lelkierejét, szakmai nagyságát, s hozta meg hírnevét, mint ahogy Kariusnak is az lett a keresztje, hogy a fél világ látta a szerencsétlenkedését.

2018.12.13 12:24:34

Egyéb egyéni M. D.

Nem csak Phil Taylor hiányzik majd nagyon az Ally Pallyből • Új lebonyolítási rendszer, rekordszámú résztvevő.

2018.12.10 23:12:57

Egyéb egyéni SZÖLLŐSI GYÖRGY

ALAPVONAL. Nálunk sem a hazai futball sajátosságaihoz igazodó, sem a profi világban másutt működő nyugdíjrendszer nem létezik.

2018.12.07 14:36:24

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Év végén is pörög az ingatlanpiac, ám a vásárlással még nincs elkésve. Íme a legfontosabb tippek! (x)

2018.12.03 21:22:38

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A pályázat beadásának határideje: 2018. december 15., szombat éjfél.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS