Tömegsport: Budapest átvette a sportfőváros zászlaját

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2018.12.04. 20:44
Címkék
Mivel Budapest lesz Európa Sportfővárosa 2019-ben, a főváros legfőbb célja az előtte álló egy év alatt, hogy vonzóbbá és elérhetőbbé tegye a sportolást a budapestiek számára – közölte Szalay-Bobrovniczky Alexandra Brüsszelben az MTI-nek adott nyilatkozatában kedden.

Budapest főpolgármester-helyettese, aki az Európai Parlamentben tartott ünnepségen átvette a mindenkori sportfőváros által őrzött zászlót az idei illetékes Szófiától, elmondta, a 2019-es év a magyar főváros sportélete szempontjából kiemelt esztendő lesz, ugyanis január első napján kezdődő programjában a korábbinál lényegesen több sportesemény szervezése szerepel.

„Azt az üzenetet szeretnénk átadni az embereknek, hogy sportolni nem csak az tud, aki a legaktívabb éveiben van. Célunk, hogy a jövő év végére sokkal többen és sokkal többet sportoljanak a fővárosban, sokkal egészségtudatosabbak legyenek az emberek” – közölte.

Mint elmondta, a programok a mozgás örömét, a közösségi élményt, a fair playt és az egészséges életmódot népszerűsítik, minden érdeklődési kört, minden sportfajtát felölelnek és azokat valamennyi korosztály számára elérhetővé teszik.

„A főváros számára fontos szempont volt, hogy január elsején a Fővárosi Műjégpályán tervezett nyitó rendezvény kedvezményes belépőjét leszámítva minden sportesemény ingyenes legyen. Ezzel szeretnénk hozzásegíteni a budapestieket ahhoz, hogy megismerkedjenek számukra ismeretlen sportágakkal, mozogni kezdjenek, vagy még többet sportoljanak” – fogalmazott a városvezető.

A programok partnere egyebek mellett a Testnevelési Egyetem, amelynek szakemberei segítenek a programok megvalósításában, a szakmai háttér biztosításában.

A főpolgármester-helyettes elmondta, Budapest havonta rendez majd olyan komoly eseményt, mint például az idősebb korosztálynak szervezett életmódváltó nap, amelyen edzők segítségével tanulhatják meg az érintettek a számukra fontos mozgásformákat, vagy akár a helyes esés mozdulatát. Ilyen lesz a családi nap is, amelyen minden korosztály talál majd magának való szórakoztató és minden izmot megmozgató tevékenységet.

„Az Európa Sportfővárosa cím lehetőség arra, hogy a sport területén az európai közvélemény figyelme Budapestre irányuljon” – tette hozzá Szalay-Bobrovniczky Alexandra.

Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyért felelős biztosa felszólalásában elmondta, hogy az Európai Bizottság milyen rendezvényekkel járult hozzá az elmúlt évek sportfővárosai programjának sikeréhez, és hogyan kívánja segíteni Budapestet célkitűzéseinek megvalósításában.

Az uniós biztos gratulált Budapestnek a tervezett rendezvényekhez, amelyek véleménye szerint hozzájárulnak az Európai Unió egészséges polgárságért folytatott törekvéséhez.

Európa Sportfővárosa címet 2001 óta minden évben egy Európában levő, 500 ezer főnél nagyobb város nyerheti el az Európai Fővárosok és Városok Sportszövetsége (ACES) döntése alapján. A városnak az adott évben összesen legalább 365 sporteseményt kell rendeznie, beleértve a helyi, közösségi, regionális, országos, illetve nemzetközi versenyeket.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik