Tokió 2020: még csak 11 éves, de máris olimpiai kvótás

T. I.T. I.
Vágólapra másolva!
2020.03.06. 07:59
null
<strong>Hend Zaza</strong> a történelem 5. legfiatalabb olimpiai résztvevője lehet (Fotó: The Guardian/Tony Leung)
2009-ben született és nyáron a tokiói olimpián is bizonyíthat. A 11 éves szíriai asztaliteniszező, Hend Zaza az előző hétvégén Jordániában nyert kvalifikációs versenyt, ezzel biztosította helyét a játékokon. Ő lesz a legelső szíriai, aki asztaliteniszben képviseli országát, de ami ennél is fontosabb, minden jel szerint a 2020-as olimpia legfiatalabb résztvevője is. Mindent egybevéve viszont „csak” az ötödik. 

A The Guardian az OlyMADmanre hivatkozva írja, Zaza az ötödik legfiatalabb olimpiai résztvevő lehet 1896 óta, és a legfiatalabb az 1968-as téli olimpián szerepelt műkorcsolyázó, Beatrice Hustiu óta. A nyári olimpiák történetében – a hivatalos adatok szerint (lásd keretes írásunkat) – csupán ketten előzik meg, az 1928-as olimpián indult olasz tornászcsapat egyik tagja, LuiginaGiavotti, és az 1896-os olimpián bronzérmet nyert görög tornász, Dimitriosz Lundrasz.



Zaza jelenleg a világranglista 155. helyén áll. Izgalmas belegondolni, hogy a libanoni torna fináléjában egy tőle 31 évvel idősebb asztaliteniszezőt múlt felül…

Tokióban július 25. és július 30. között rendezik meg a női egyéni tornát.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik