Tokió 2020: ha nem lesz vakcina, jövőre sem lesz olimpia?

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2020.04.18. 09:38
null
Japán dolgozik azon, hogy jövőre olimpiát lehessen rendezni, de a koronavírus még közbeszólhat… (Fotó: AFP)
Egy évvel elhalasztották a tokiói olimpiát, és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a japán szervezőkkel együtt dolgozik a rendezés feltételeinek megteremtésén, de a világ egyik vezető egészségügyi tudósa, Devi Sridhar szerint irreális a jövő évi olimpiarendezés, ha addig nem lesz oltóanyag a koronavírus ellen.

 

A NOB és a tokiói olimpia szervezői a napokban ügyvezető testületi ülést tartottak, melyen reményüket fejezték ki, hogy jövőre meg lehet rendezni a 2020-ról elhalasztott játékokat. Ugyanakkor azt John Coates, a NOB koordinációs bizottságának vezetője is elismerte, hogy a koronavírus-járvány a jövő évi rendezést is veszélyeztetheti.

A BBC által idézett Devi Sridhar, az edinburgh-i egyetem professzora, a Globális Egészségügyi Irányítási Program alapító igazgatója és az ebolával kapcsolatos globális válaszlépésekkel foglalkozó független testület társelnöke szerint a rendezés alapfeltétele a vírus elleni védőoltás kifejlesztése.

„Ha egy éven belül megtaláljuk az oltóanyagot, ami hatékony, mindenki számára elérhető, megfizethető lesz, akkor reálisnak tartom az olimpiarendezést. Ha viszont nem történik tudományos áttörés, akkor irreális a rendezés. A helyes döntés most az, hogy elhalasztjuk az olimpiát, és jövőre újraértékeljük a helyzetet” – fogalmazott Sridhar.

A tudós hangsúlyozta, hosszú távon csak a tudományos közösség találhatja meg a kiutat a járvány okozta válságból, ezért a világ nem tehet mást, mint hogy támogatja a szakértők munkáját. Hozzátette, azt most még nehéz megmondani, meddig tarthat a vakcina kifejlesztése, elmondása szerint nem zárható ki, hogy egy éven belül meglesz a vírussal szembeni védőoltás, de az is előfordulhat, hogy ez hosszabb időt vesz igénybe.

Japánban pénteken az egész országra kiterjesztették és május 6-ig meghosszabbították a rendkívüli állapotot a járvány miatt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik