MTI 2016.10.19 14:23 Frissítve: 2016.10.19 14:59

Tokió 2020: Bach szerint nem kell bővíteni a négyoldalú tárgyalást

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke szerint nincs szükség arra, hogy további szereplőket vonjanak be abba a négyoldalú egyeztetésbe, amelynek célja a 2020-as tokiói játékok költségeinek csökkentése.

 

Koike Juriko tokiói kormányzó azt javasolta, hogy a tárgyalásokba vonják be a nemzetközi és a nemzeti sportszövetségeket is, Bach azonban hangsúlyozta, a költségek csökkentéséről egyeztető csoport összetételében már korábban megállapodtak.

„Van egy megegyezésünk erről a négyoldalú munkacsoportról, amelynek kialakításáról a tokiói kormányzó is teljes körű információkkal rendelkezik. Ezt a tegnap kötött megállapodást fogjuk követni" – jelentette ki Bach, aki szerint a NOB, a tokiói szervezőbizottság, valamint a város irányítói és az ország kormánya közötti egyeztetésnek költségcsökkentési megállapodással kell zárulnia.

A júliusban megválasztott tokiói kormányzó drasztikusan csökkenteni kívánja a 2020-as olimpia költségvetését. Kezdeményezésére egy független testület megvizsgálta, miként lehetne a kiadásokból faragni a helyszínek áttekintésével, hogyan lehetne már meglévő létesítményeket hasznosítani újak építése helyett. A bizottság több sportág Tokión kívüli lebonyolítására tett javaslatot. Az evezés és a kajak-kenu helyszínéül például a fővárostól 400 kilométerre lévő Tomét javasolta. A szervezőbizottság azonban azt hangsúlyozta, hogy az evezésnek és a kajak-kenunak a Tokiói-öbölben kell maradnia. Ennek előzményeként Jean-Christophe Rolland, a Nemzetközi Evezősszövetség elnöke csalódottságának adott hangot a tervezett költöztetés miatt.

A japán metropolis a pályázatában azt ígérte, hogy a 31 sportágból 28 küzdelmeit egy nyolc kilométeres sugarú körön belül rendezi meg, csak a sportlövészet, az öttusa, valamint részben a labdarúgás lesz más városokban. Később kiderült, hogy a kosárlabda, a tékvandó és a kerékpár színhelye sem Tokió lesz, utóbbinak a 145 kilométerre található Izu ad majd otthont. Izu és Tome 600 kilométerre fekszik egymástól. Legutóbb pedig az evezés és a kajak-kenu mellett a röplabda és az úszás versenyeinek helyszínváltoztatásáról fogalmazódott meg javaslat.

A szervezőbizottságot vezető Mori Josiro júliusban elismerte, hogy hét ideiglenes olimpiai létesítmény építési költsége a tervezett 690 millió dollárról 2.6 milliárdra nőtt. Az ötkarikás játékok eredetileg 3.5 milliárdra becsült összköltsége várhatóan jóval magasabb lesz.

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2016.11.25 15:37:52

Egyéb egyéni Kovács Kristóf (MINDSET PSZICHOLÓGIA)

Mivel jár a krízis helytelen feldolgozása? És a szakítás? Járhat egymással edző és sportoló?

2016.11.25 15:33:34

Egyéb egyéni Szajli Claudia (MINDSET PSZICHOLÓGIA)

Hogyan hozhatnánk ki magunkból a maximumot megfelelő mennyiségű és minőségű alvás nélkül?

2016.11.22 09:58:51

Egyéb egyéni MAROSI GERGELY

Larry Nassar négy olimpián dolgozott a tornásznők mellett • 36 feljelentés, kidőltek a csontvázak a szekrényből.

2016.11.21 19:11:07

Egyéb egyéni CSILLAG PÉTER

Hollandia, Spanyolország és Svájc a magyar forradalom vérbe fojtása miatt bojkottálta a melbourne-i játékokat. Pályafutások törtek derékba.

2016.11.16 14:49:25

Egyéb egyéni Magyar Adrienn (MINDSET PSZICHOLÓGIA)

Egyes esetekben akár kétszer olyan hatékony is lehet, mint például a technikai képességek.