Tokió 2020: a NOB-elnök elégedett az előkészületekkel

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2019.07.24. 11:47
Egy évvel a nyári játékok kezdete előtt Tokió jobban felkészült, mint bármelyik korábbi házigazda ugyanebben az időszakban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke szerint.

Thomas Bach a japán fővárosban beszélt erről, ahol szerdán több rendezvénnyel irányították rá a figyelmet arra, hogy pontosan egy év múlva a megnyitóval hivatalosan kezdetét veszi a következő olimpia.Thomas Bach a japán fővárosban beszélt erről, ahol szerdán több rendezvénnyel irányították rá a figyelmet arra, hogy pontosan egy év múlva a megnyitóval hivatalosan kezdetét veszi a következő olimpia.

A NOB-vezető kijelentését leginkább az támasztja alá, hogy mindössze három tervezett helyszínen zajlanak még munkálatok, a többi már készen áll.

„Tényleg azt mondhatom, még nem láttam egyetlen olimpiai várost sem ennyire felkészültnek egy évvel a rajt előtt, mint amennyire Tokió készen áll” – mondta sportvezetőknek és újságíróknak Bach.

Az ünnepi események sorában a szervezők bemutatták a fáklyás váltó „nagyköveteit”, valamint azt, hogy fognak kinézni az érmek, sor került samiszen (háromhúros hangszer)-játékosok előadására és hivatalos beszédekre. Felszólalt Abe Sindzo miniszterelnök is, aki azt mondta, az elmúlt hat év gyorsan eltelt, és örömét fejezte ki, hogy az előkészületek a terveknek megfelelően zajlottak.

Az érmeket Kavanisi Junicsi tervezte, akit négyszáz pályázó közül választottak ki. A szervezőbizottság 2017 áprilisában kétéves kampányt indított elektronikus hulladék begyűjtésére. A kezdeményezésre 78 895 tonnányi eszköz – köztük 6,21 millió mobiltelefon érkezett be –, ezekből 32 kilogramm aranyat, 3500 kilogramm ezüstöt és 2200 kilogramm bronzot vontak ki.

Az érmek átmérője 85 milliméter, legvékonyabb része 7,7, a legvastagabb pedig 12,1 milliméter. Az aranyérmek is ezüstből készülnek, melyeket 6 gramm arannyal vonnak be, az ezüstök ezüstből, míg a bronzok 95 százalék rézből és 5 százalék cinkből.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik