Tokió 2020: A jelenlegi körülmények között fakírnak kell lennünk – Sidi

PIRCS ANIKÓPIRCS ANIKÓ
Vágólapra másolva!
2020.09.09. 12:15
null
Sidi Péter szerint a rutinos sportlövők lehetnek előnyben Tokióban (Fotó: Tumbász Hédi)
Aranyakat nyert és csúcsokat döntött Berlinben a komáromi világbajnok Sidi Péter, aki szerint a rutinos lövők lesznek sikeresek a – szerinte zárt kapus – tokiói olimpián.

 

– Szokta mondani: a legjobb edzés a versenyzés – az elmúlt időszakból azonban éppen a viadalok hiányoztak. Hogyan sikerült megőriznie a formáját a februári Eb után?
– Komáromban folyamatosan edzettünk, űztük-hajtottuk egymást a tréningeken – válaszolta a világ- és Európa-bajnok Sidi Péter (KOSE), aki a wroclawi 10 méteres Eb alapversenyében a saját világcsúcsát egy körre megközelítve szerzett olimpiai kvótát, a múlt heti berlini nemzetközi fedett pályás viadalon pedig mindhárom olimpiai számot megnyerte. – Az utolsó pillanatig kivártam a járványügyi helyzet miatt, ám miután a szervezők nem törölték a viadalt, úgy döntöttem, elindulok Berlinben. Olyan időszakban, mint a mostani, aranyat ért ez a viadal.

Sidi Péter
Született: 1978. szeptember 11., Komárom
Sportága: sportlövészet,
Klubja: Komárom Olympia SE
Kiemelkedő eredményei: olimpiai 5. (légpuska, 2016), világbajnok (kisöbű puska összetett, 2010), 7x Európa-bajnok (légpuska, 2002, 2004, 2011; kisöbű puska összetett, 2009, 2011; nagyöbű puska összetett, 2009, 2015)

– Önnek szó szerint aranyakat. A hosszú versenymentes időszak után mi volt a lényegesebb: a győzelmek, a csúcsok vagy a számszerű eredmények?
– A megméretés kitűnő alkalom volt arra, hogy kiderüljön, nem veszítettem el a formámat, és az új technikával, a fejlesztésekkel jó irányba haladok. Ezt támasztották alá a rekordok is: az ehhez hasonló eredményeknek nagy a szakmai presztízsük. Látva az alapversenyben elért teljesítményemet, majd azt, hogy a döntőben a fennálló világcsúcsnál 2.6 körrel többet lőttem, a németek nem győzték kérdezgetni: mit csinálunk mi Magyarországon? Mondtam, készülünk az elcsúsztatott olimpiára. Mit lehet arra mondani, amikor űrrekordnak nevezik az ember teljesítményét?!

– Ráadásul nem mindennapi mezőnyben lőtte.
– Több mint tíz ország versenyzői indultak, a regnáló világbajnokokkal mérhettem össze magam, az összetett versenyben például a vb-címvédő – végül bronzérmes – lengyel Tomasz Bartnikot is sikerült magam mögött tartatnom. Kicsit sajnálom, hogy egyedüli magyarként versenyeztem, érdemes lett volna felmérni, hol tartanak a válogatott tagjai. Idén nem lesz még egy verseny, amelyen a teljes olimpiai programot végiglőhetnénk.

Csúcsra járatva
Sidi Péter a berlini viadalon légpuskában 633.5 körös teljesítménnyel, saját fennálló világcsúcsával megegyező eredménnyel jutott az első helyen a döntőbe, majd 255.4 körrel, új magyar rekorddal győzött. Eredménye 2.6 körrel jobb a fennálló világcsúcsnál, a sportágban azonban rekordot dönteni csak olimpián, vb-n, Eb-n és világkupaversenyen lehet. A 41 éves komáromi klasszis a kisöbű puskások összetett számában 461.8 körrel fedett pályás magyar csúcsot lőtt.

– A két hagyományos szám mellett mekkora hangsúlyt fektet az új olimpiai számra, a vegyes párosra, amelyben feleségével, Roxanával ugyancsak győzött?
– Nem kérdés, ugyanolyan fontos, mint a klasszikus számok, ugyanúgy készülök is rá. Nagyon örültem, hogy az országos bajnoki cím után nemzetközi versenyen is aranyat tudtunk nyerni.

– Milyen, az egészség védelmét szolgáló változásokkal szembesültek Berlinben?
– Noha a távolság miatt a sportágunk az egyik legbiztonságosabb a koronavírus-fertőzés szempontjából, a szervezők nagyon odafigyeltek a szabályok betartására a beléptetésnél, a lőtéren csak maszkban lehetett tartózkodni, a kézfertőtlenítésre nagy gondot kellett fordítani, a leglátványosabb változás pedig az volt, hogy a lőállásban műanyag lapokkal szeparálták el a versenyzőket.

– Bizonyára volt alkalma beszélgetni a nemzetközi mezőny tagjaival. Mire számítanak a folytatásban?
– Egyetértettünk abban, meg kell ragadnunk minden lehetőséget az erőnk összemérésére, hogy kiderüljön, ki hol tart, és hogy időről időre felfrissítsük a technikát. A folytatásról is hasonlóan vélekedünk, nem tudom elképzelni, hogy jövőre további versenyeket töröljenek, viszont elképzelhetőnek tartom, hogy a németországihoz hasonló szigorú feltételekkel, zárt kapus versenyeket rendezzenek.

– A szövetség honlapjának úgy nyilatkozott: a tokiói nem a „tápos” versenyzők, hanem a rutinos rókák olimpiája lesz. Mivel kerülhetnek előnybe a tapasztaltabbak?
– Új, ismeretlen helyzetbe kerültek azok a fiatal versenyzők, akik versenyről versenyre menetelve, „darálva” tudnak csak jó eredményt elérni. A jelenlegi körülmények között azonban fakírnak kell lennünk, úgy kell napról napra edzeni, hogy nem tudjuk, mire is készülünk, ami pszichikailag megviseli a sportolókat. A tapasztalat sokat számít ennek az időszaknak a túlélésében, ami hatással lesz az olimpiai eredményességre is.

– A jövő évi vélhetően másmilyen lesz, mint az előző öt olimpia, amelyen versenyzett. Milyen játékokra számít?
– Közgazdászként úgy vélem, sokkal olcsóbb megrendezni egy zárt kapus olimpiát, amelyen csak a sportolók és a média képviselői vannak jelen, mint egyáltalán nem megrendezni. A becsület sokat számít a japánoknál, meg akarják, meg fogják rendezni a játékokat – hogy milyen körülmények között, az a vakcinát fejlesztő tudósoktól is függ.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik