Tokió 2020: 80 magyar kvóta – így lehet továbbiakat szerezni

LIPICZKY ÁGNESLIPICZKY ÁGNES
Vágólapra másolva!
2020.06.08. 10:02
null
Kovacsics Anikó Tokióba vezetheti a női kézilabdacsapatot – a győri tornáról (Fotó: Kovács Anikó/MKSZ)
A koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztották a tokiói ötkarikás játékokat. A bónuszidőt sok sportágban örömmel fogadták, hiszen a kvalifikáció szempontjából a záróra közelében most újabb lehetőségekhez jutottak. De mely sportágban és hogyan lehet még kvótát szerezni?

 

Aki időt nyer, életet nyer – tartja a mondás, esetünkben ez az idő – egy esztendő – életet, lehetőséget ad arra, hogy sportolóink kvalifikációt szerezzenek a 2021-es tokiói olimpiára. Akadtak, akiknek karnyújtásnyira volt a kvóta, igaz, a visszaszámláló vészesen pörgött és kérdéses volt, hogy megszerzik-e a 2020-as kvalifikációs időszak végéig. Most, a koronavírus-járvány okozta leállás miatt újra nyílnak a kapuk, a ranglisták, hamarosan (vagy kicsit később) jönnek a kvalifikációs viadalok, amelyeken újabb lehetőségekkel élhetnek sportolóink.

RANGLISTAPONTOK BŰVÖLETÉBEN

Ezt teszi példának okáért Ungvári Miklós. Olimpiai ezüstérmes cselgáncsozónk amikor megtudta, hogy a koronavírus-járvány miatt törlik a kvalifikációs versenyeket, elkeseredetten a visszavonulásról nyilatkozott, később azonban úgy döntött, kivár és rászán még egy évet a kvótaszerzésre. Igaz, a Nemzetközi Cselgáncsszövetség (IJF) még nem tette közzé új versenyrendszerét, így csak az biztos (illetve dehogy biztos), hogy a novemberi prágai Európa-bajnokságon lehet elkezdeni gyarapítani a pontokat, előrébb lépegetni a ranglistán. Eddig hat versenyzőnk (Ungvári Attila, Tóth Krisztián, Cirjenics Miklós, Csernoviczki Éva, Pupp Réka, Karakas Hedvig) áll kvótás helyen, illetve egy dzsúdósunk (Szabó Frigyes) kontinentális szabad kártyás pozícióban, de remélhetőleg a jövő évi rajtra bővül a lista.

Az öttusázóknak az olimpiai ranglista alapján, valamint a jövő júniusi minszki világbajnokságon nyílik még lehetőségük indulói hely megszerzésére. A ranglistapontokat a jövő évi világkupákon, köztük a március végi budapesti felvonáson lehet majd megszerezni. Eddig két kvótával (Kovács Sarolta, Demeter Bence) rendelkezik Magyarország, és versenyzőink talán kitöltik a maximális indulói számot, vagyis a 2-2 főt.

Vívásban annyi bizonyos, hogy két csapatunknak, a női tőrözőknek, valamint a férfi kardozóknak biztos az olimpiai indulása. A tokiói kvalifikáció felé tart azonban még női kard- és férfi párbajtőr-válogatottunk. Mindkét csapatnak az utolsó kvalifikációs versenye maradt el, s a Nemzetközi Vívószövetség (FIE) úgy tervezi, hogy ugyanott és ugyanakkor rendezi meg az elmaradt viadalokat minden fegyvernemben. Ha a csapatkvalifikáció nem sikerülne ezekben a szakágakban, akkor a ranglista alapján egy-egy versenyzőnk szerepelhetne Tokióban, de ugyanez igaz a férfi tőr és női párbajtőr szakágra, amelyeknél csapatban már elszálltak a reményeink, ugyanakkor a csapatkvalifikációval nem rendelkező országok vívóinak zónaversenyein még lehet egyéni kvalifikációt szerezni. Igaz, csak a torna megnyerésével.

Triatlonban is az olimpiai rangsor adja a támpontot, eddig a férfiaknál és a nőknél is két-két versenyzőnk áll befutó helyen, igaz, előbbieknél csak Bicsák Bence helye biztos, magyar viszonylatban nagy a tülekedés a kvótás pozícióért, amelyhez a pontokat az időponttal még nem rendelkező WTS-, világkupa-, illetve Európa-kupa-versenyeken lehet megszerezni.

Asztaliteniszben a nemzetközi szövetség (ITTF) még „nyűglődik” az új versenyrendszeren. Női csapatunk már kvalifikálta magát az olimpiára, ezzel egyetemben megvan az egyéniben a két női egyes indulás lehetősége is. Férficsapatunk ugyan elszállt, de egyesben és főként vegyes párosban van sansz a ranglistáról kijutni az olimpiára. De hogy hogyan? Az még a jövő zenéje, nem csak asztaliteniszben, de példának okáért a kerékpársportban is.

VERSENYEK, REGATTÁK

Birkózásban eddig négy kvótával rendelkezik Magyarország, amelyek nem személyre szólóak ugyan, de a hazai szövetség döntése szerint az indulhat Tokióban, aki megszerezte azokat. Tehát Sastin Marianna (női 62 kg), Lőrincz Tamás (kötöttfogású 77 kg), Lőrincz Viktor (kötöttfogású 87 kg) és Muszukajev Iszmail (szabadfogású 65 kg) indulása biztosnak tűnik a 2019-es vb-eredmények alapján. Jövőre a március közepi budapesti európai kvalifikációs versenyen, majd egy hónappal később a szófiai világkvalifikációs tornán lehet kiteljesíteni az indulói névsort.

Kajak-kenusaink is már a pótkvalifikációra hangolhatnak, májusban a Magyar Kajak-kenu Szövetség a szegedi Maty-éren rendezi meg az európai olimpiai pótkvalifikációs versenyt, amelyen a magyar versenyzők még K–2 1000, C–2 1000 méteren, illetve a nőknél C–1 200 méteren szerezhetnek kvótákat. A nemzetenkénti összes kvótából (18) 13 már zsebben van, férfi kajakban még egy indulói hely hiányzik, hogy az ötből hat legyen. Szeged után még egy világkupát rendez az ICF az oroszországi Barnaulban, ahol minden egyes versenyszámban kiosztanak még egy-egy kvótát, így ha a pótkvalifikáción a magyarok nem tudják begyűjteni a maximális kvótaszámot, itt még lesz esély rá.

Súlyemelésben Nagy Péternek még halovány esélye van a kvótaszerzésre, a nemzetközi szövetség a 3x6 hónapra bontott kvalifikációs időszak utolsó, megszakított etapját most 2020. október elseje és 2021. április 30. között határozta meg. Új kvalifikációs versenyeket nem iktatnak be, hanem pótolják a járvány miatt elmaradt viadalokat. A kvótaszerzéshez a 3x6 hónapos perióduson belül összesen hat indulásra van szüksége egy-egy versenyzőnek. Aki már abszolválta ezt, annak is kötelező részt venni egy viadalon az új, módosított rendszerben annak érdekében, hogy a doppingérzékeny sportágban biztosítva legyen a szűrés lehetősége.

Ökölvívásban idén tavasszal esett meg az a faramuci helyzet, hogy a koronavírus-járvány megszakította a londoni kvalifikációs viadalt, amelyen Fodor Milán (63 kg) mindössze egy meccsre volt a kvótától, egy lengyel öklöző ellen lép majd szorítóba jövő márciusban, így élete leghosszabb olimpiai kvalifikációján vesz részt. Mi, magyarok egy kvótával rendelkezünk (Gálos Roland, 57 kg), Fodor mellett még Pribojszki Katának van lehetősége a tokiói szereplés kiharcolására. Az európai kvalifikációs torna mellett még egy világkvalifikációs tornát rendez a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, amelynek helyszíne Párizs lesz.

Tornában a tavalyi stuttgarti világbajnokságon sem férfi-, sem női csapatunk nem szerzett indulói helyet, női egyéni összetettben Kovács Zsófia és Schermann Bianka azonban kvótát érő helyen zárt, így őket megversenyezteti a szövetség – az eredeti terv az volt, hogy mindez az Európa-bajnokságon történik: aki jobb helyezést ér el egyéni összetettben, az a tokiói induló. A kontinensviadalon, amelynek időpontját egyébként néhány napja jelölte ki a Nemzetközi Tornaszövetség (FIG), még két-két egyéni összetett kvóta kiadó (a versenyeket decemberben rendezik).

Vitorlázásban van már három kvótánk (Érdi Mária, Berecz Zsombor, Vadnai Benjámin), de a Gyapjas Balázs, Gyapjas Zsombor testvérpárnak még van egy lehetősége, míg szörfben Cholnoky Sára mellett Gádorfalvi Áron és Sánta Bence is megpróbálja megszerezni az indulási jogot – osztályuk, az RSX utoljára szerepel a játékok programján, az őszi Európa-bajnokság létfontosságú lesz.

Ungvári Miklós novembertől kezdheti gyűjteni a pontokat (Fotó: Tumbász Hédi)
Ungvári Miklós novembertől kezdheti gyűjteni a pontokat (Fotó: Tumbász Hédi)

CSAPATOK A CSATASORBAN

És akkor essék szó csapatainkról is: eddig mindössze egy válogatottunk, a férfi vízilabdacsapat kvalifikálta magát a tokiói játékokra. A hölgyeknél még egy olimpiai kvalifikációs tornát rendeznek az eredeti helyszínen, Triesztben, de hogy a harmadjára megjelölt januári időpont lesz-e a végső, azt most még senki sem látja. Azt azonban igen, hogy a tornán az első két hely valamelyikén kell végezni ahhoz, hogy lányaink utazhassanak Japánba, a két helyre a mieink mellett Hollandia, Görögország és Olaszország jelentkezik be jó eséllyel, ha más futna be nagy meglepetés lenne...

Női kézilabdában március 19. és 21. között Győr lesz a házigazdája az olimpiai selejtező 2. csoportja küzdelmeinek. A rendező magyarok az oroszokkal, a szerbekkel és az ázsiai selejtező csoport harmadik helyezettjével küzd majd meg. A tornáról az első két helyezett jut el Tokióba.

A férfiak esetében már matematikai esély sincs arra, hogy kvalifikálja magát csapatunk, igaz, a koronavírus-járvány miatt az a furcsa helyzet állt elő, hogy a soron következő Európa-bajnokság eredménye nem számít már bele a tokiói „elszámolásba”, csak az azt követő európai kvalifikációs tornák, amelyeken azonban már nem indulhatnak a mieink az eddigi szereplésük miatt. Így az is előfordulhat, hogy mondjuk friss kontinensbajnokként nem tud ott lenni Magyarország a tokiói játékokon…

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik