Sznúker-vb: Selby óriási döntőben védte meg a címét

Vágólapra másolva!
2017.05.02. 00:03
Mark Selby győzelmével ért véget a sznúker-világbajnokság, miután a kétnapos döntőben 18:15-re legyőzte John Higginst.
Selby immáron háromszoros világbajnok! (Fotó: AFP)
Selby immáron háromszoros világbajnok! (Fotó: AFP)
Selby immáron háromszoros világbajnok! (Fotó: AFP)
Selby immáron háromszoros világbajnok! (Fotó: AFP)
Selby immáron háromszoros világbajnok! (Fotó: AFP)

Higgins már 10:4-re is vezetett a döntő első napján, és ebben alighanem közrejátszott, hogy az elődöntőben kimerítő csatát vívott a kínai Ting Csün-hujjal (angolul Ding Junhui). Azonban a vasárnap esti három frémet a címvédő Selby nyerte, így 10:7-re felzárkózott.

Az angol játékos lendülete nem csökkent hétfőn sem. Immár pihentebben folytatta a felzárkózást, miközben Higgins képtelen volt visszatalálni ahhoz a játékhoz, amit a döntő első részében mutatott. Selby megfojtotta a skótét. Nem a nagy brékekről szólt a csata, szinte minden frém elhúzódott a biztonsági játék és a hibák miatt. Ebben a szakaszban csak hét frémet tudtak lebonyolítani, s a végén már Selbynél volt az előny 13:11-gyel. Tehát Higgins 10:4-es vezetése után az angol kilenc frémet hozott, míg a négyszeres világbajnok skót csupán egyet.

Az esti folytatásban egy bevállalós Selbyt láthattak a nézők. A 25. frémben a nehezebb golyóbelökésekre is ráment, és ez a taktika kifizetődött. Bár Higgins előtt is adódott lehetőség, egyszerűen nem tudta kihasználni: egy rossz terelés és egy rossz egy biztonsági után Selby megindult, és máris 14:11-re vezetett. Ezután Higgins is villant egyet, de Selby megint visszaállította a háromfrémes különbséget (15:12). Selby hozta a 28. játékot (16:12), de Higgins egy szép 88-as brékkel megint közelebb lopózott (16:13).

A 30. frémben Selby bevállalt egy olyan pirosat, amit nem feltétlenül kellett volna, de hibázott, Higgins pedig megindult, és egy 111-es brékkel máris feljött 16:14-re.

Érdekes közjátékot hozott a következő frém: Selby sznúkert akart adni a feketére, de Jan Verhaas játékvezető hibát ítélt. Selby vitatta, de a vita végén Verhaas maradt az eredeti döntésénél, és ezzel hét ponthoz juttatta Higginst. Végül a skót hozta a frémet is, sorozatban a harmadikat (16:15).

Volt érintés vagy sem?

Selby csodás 131-es brékkel nyerte a 32. frémet, így már csak egy játékra került a címvédéstől.

A 33. frémben Higgins hibázott, Selby megindulhatott, és innentől nem kegyelmezett. Végigvitte a bréket, és így megszerezte pályafutása harmadik vb-címét.

Selby 375 ezer fontot (138.5 millió forint) kapott a sikeréért.

SZNÚKER-VILÁGBAJNOKSÁG, SHEFFIELD
DÖNTŐ

Mark Selby (angol, 1.)–John Higgins (skót, 6.) 18:15


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik