Sznúker: űrformában a Rakéta, 1506 nap után ő az új világelső

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.03.25. 18:30
null
Ronnie O'Sullivan vasárnapi győzelmével újra élre állt a világranglistán (Fotó: Getty Images)
Az ötszörös világbajnok Ronnie O'Sullivan kilenc év után újra az első helyen áll a sznúker-világranglistán. Az angol játékos 13–11-re legyőzte Neil Robertsont vasárnap a Tour Championship döntőjében, így letaszította a rangsor éléről az 1500 napja regnáló Mark Selbyt.

 

Ronnie az első szakasz után 5–3-ra vezetett Robertson ellen, de az ausztrál a következő nyolc frémben egyenlíteni tudott, így 8–8-as állásnál vonultak pihenőre. A záró etapban 10–10-nél ismét döntetlent mutatott az eredményjelző, de az angol klasszis innen 13–11-re behúzta a mérkőzést.

„Világelsőnek lenni úgy, hogy nagyjából feleannyi versenyen indulsz, mint a többiek, a sport egyik legnagyobb eredménye. Sohasem a világelsőség vezérelt, hogy csak emiatt több viadalon vegyek részt” – idézi a BBC O'Sullivant, aki 1506 nap után törte meg Mark Selby uralmát. A második helyre visszacsúszó háromszoros világbajnok a 2015-ös németországi Mastersen állt az élre, 49 hónappal ezelőtt.

A Rakétának becézett játékos az elmúlt négy hónapban megnyerte a UK Championshipet, a Players Championshipet és most a Tour Championshipet, összesítésben 445 ezer angol fontot kaszálva – a mostani idényben egyébként már 904 500 fontnál jár, ha megnyeri a világbajnokságot, 500 ezer fonttal növelheti összkeresetét. Ronnie karrierje során negyedszer lett világelső, legutóbb 2010-ben vezette a rangsort. 43 évével ő lett a legidősebb világelső Ray Reardon 1983-as éllovas pozíciója óta.

A Rakéta 36. trófeáját gyűjtötte be, ezzel utolérte az örökrangsorban éllovas Stephen Hendryt – az április 20-án kezdődő világbajnokságon pedig egyeduralkodóvá válhat, az utóbbi hetekben, hónapokban mutatott formája a vb egyik esélyesévé tette.

Az április elsejétől hetedikéig tartó kínai verseny (China Open) lesz az utolsó pontszerzőviadal a világbajnokság előtt, Selby győzelmével visszaveheti vezető helyét a világranglistán. A rangsor első 16 helyezettje kiemelt lesz a vb-n, a többi játékosnak a selejtezőből kell kivívnia a vb-szereplés jogát, három meccset megnyerve.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik