Szkander: szombaton világkupa, jövőre vb Budapesten

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2016.10.14. 13:25
Budapest rendezi 2017-ben a szkander világbajnokságot, az erről szóló megállapodást pénteken sajtótájékoztató keretében írta alá Csabai Attila, a Magyar Szkanderszövetség (MSSZ) és Aszen Hadzsitodorov, a Szkander-világszövetség elnöke.

Csabai Attila kifejtette, hogy a magyar főváros 2006 után másodszor adhat otthont a vb-nek, amelyre jövő szeptember 5. és 10. között kerül sor a MOM Sportközpontban. Hozzátette: a vb-re rekordlétszámot, 50-55 ország 1500 versenyzőjét várják, akik a junior, felnőtt és parakategóriában harcolnak majd az érmekért.

A sportág rajongóinak ugyanakkor nem kell egy évet várniuk, hogy rangos nemzetközi versenyt láthassanak Magyarországon, ugyanis szombaton, immár 13. alkalommal tartják meg Budapesten a szkander-világkupát. Rausch Tamás, az MSSZ főtitkára a versenyről elmondta, hogy szintén a MOM Sportközpontban kerül rá sor, s a Judgement Day elnevezésű eseményre közel 20 ország 150-200 sportolója érkezik, akik összesen 39 kategóriában versengenek majd.

Aszen Hadzsitodorov arról beszélt, hogy a szkanderesek szeretnek Budapestre jönni, nemcsak a versenyzés, hanem turisztikai szempontból is, majd megdicsérte a magyar szövetséget, amiért jól haladnak a vb előkészületei. Hozzátette: a szkanderben egyre fontosabb a fogyatékkal élők bevonása, s a Nemzetközi Paralimpiai Bizottsággal már tárgyalnak arról, hogy a sportág kerüljön fel a 2020-as tokiói paralimpia műsorára.

Csabai Attila a pénteki sajtóeseményen beszámolt arról is, hogy a múlt héten 53 ország 1340 indulója vett részt az idei, Bulgáriában rendezett világbajnokságon, melyen sikeresen szerepeltek a magyar versenyzők, akik 1 arany-, 3 ezüst- és 4 bronzérmet gyűjtöttek.

„Sportágunkban nagy hangsúlyt fektetünk a parasportolók versenyeztetésére is, ezért különösen büszkék vagyunk arra, hogy több magyar is érmes lett ebben a kategóriában” – kezdte összegzését Csabai Attila, akit a sportág nemzetközi szövetségének szófiai kongresszusán megerősítettek a Szkander Világszövetség alelnöki pozíciójában.

„Budai Miklós a parasportolók között aranyérmes lett, majd szerzett egy ezüstérmet is, ugyanis nálunk külön eredményt hirdetnek a jobbkezes és a balkezes küzdelmekben is. Budain kívül Simon Dániel és Fenyvesi József szerzett ezüstérmet, ugyancsak a parasportolók között. Simon Dániel egy bronzérmet is nyert, akárcsak a felnőtt női kategóriában Ivánfi Brigitta, a senior grand masters kategóriában Józsa Mihály, és a grand masters mezőnyben Simon Ferenc” – számolt be részletesen a sikerekről a sportvezető, aki azt is bejelentette, hogy a jövő évi vb fővédnöke Deutsch Tamás Európa Parlamenti képviselő lesz.

Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója szerint a szkander-vb szép példája az integrált versenyrendszernek, s az ilyen események is megerősítik, hogy van létjogosultsága Budapest 2024-es olimpiarendezési pályázatának.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik